Dietetyczne racuchy z jabłkiem, sosem gruszkowym polane

5 lipca 2012, dodał: jasmine
Artykuł zewnętrzny

Składniki (na 2 porcje)
na ciasto:

  • 30g otrębów (u mnie po 10g gryczanych, żytnich i owsianych)
  • 30g mąki z quinoa
  • 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 małe jajko (50g)
  • 20g świeżych drożdży
  • 5g cukru brązowego
  • duże jabłko

na sos do polania placuszków:

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tł.
  • średniej wielkości gruszka
  • szczypta cynamonu

Mleko podgrzać lekko (do 40-45stopni), wlać je do rozkruszonych drożdży. Dosypać do tego łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszać. Tak powstały zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut – będzie rosnąć, więc najlepiej użyć do tego wysokiego naczynia :)
W tym czasie ubić białko jaja i zmielić otręby (np. w młynku do kawy).
Wymieszać pozostałą mąkę z otrębami, wodą, dodać żółtko i „wyrośnięty” zaczyn. Dodać ubite białko, wymieszać delikatnie łyżką. Odstawić jeszcze na kilkanaście minut.
Przygotować sos – jogurt naturalny wymieszać ze startą na grubych oczkach gruszką i cynamonem.
Na końcu, chwilę przed smażeniem do ciasta dodać starte jabłko i również delikatnie wymieszać. Smażyć z obu stron na złoty kolor i podawać z  przygotowanym wcześniej sosem.

Porcja – 293g – 311kcal

file1341497926