Dietetyczne racuchy z jabłkiem, sosem gruszkowym polane

5 lipca 2012, dodał: jasmine
Artykuł zewnętrzny

Składniki (na 2 porcje)
na ciasto:

  • 30g otrębów (u mnie po 10g gryczanych, żytnich i owsianych)
  • 30g mąki z quinoa
  • 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 małe jajko (50g)
  • 20g świeżych drożdży
  • 5g cukru brązowego
  • duże jabłko

na sos do polania placuszków:

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tł.
  • średniej wielkości gruszka
  • szczypta cynamonu

Mleko podgrzać lekko (do 40-45stopni), wlać je do rozkruszonych drożdży. Dosypać do tego łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszać. Tak powstały zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut – będzie rosnąć, więc najlepiej użyć do tego wysokiego naczynia :)
W tym czasie ubić białko jaja i zmielić otręby (np. w młynku do kawy).
Wymieszać pozostałą mąkę z otrębami, wodą, dodać żółtko i „wyrośnięty” zaczyn. Dodać ubite białko, wymieszać delikatnie łyżką. Odstawić jeszcze na kilkanaście minut.
Przygotować sos – jogurt naturalny wymieszać ze startą na grubych oczkach gruszką i cynamonem.
Na końcu, chwilę przed smażeniem do ciasta dodać starte jabłko i również delikatnie wymieszać. Smażyć z obu stron na złoty kolor i podawać z  przygotowanym wcześniej sosem.

Porcja – 293g – 311kcal

file1341497926



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...