Stomia nie musi dyskwalifikować z życia towarzyskiego i zawodowego. Zmień nawyki żywieniowe i wybierz najlepszą dla siebie aktywność, tak by znów cieszyć się życiem.
- jedz regularnie przynajmniej 3 posiłki dziennie, w regularnych odstępach czasu, każdy dzień rozpoczynaj od śniadania!
- twoje codzienne pożywienie powinno zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
- spożywaj codziennie produkty zbożowe (najlepiej pieczywo czerstwe razowe lub graham oraz kasze), warzywa i owoce, wywary jarzynowe oraz chude buliony.
- w codziennej diecie powinny znaleźć się też mleko i urozmaicone produkty mleczne – kefiry, jogurty, sery.
- mięso i jego przetwory jedz w umiarkowanych ilościach, kilka razy w tygodniu. Wybieraj mięso chude, jak najczęściej sięgaj po ryby
- unikaj nasion roślin strączkowych, warzyw kapustnych i innych wzdymających i wiatropędnych – chyba że nie obserwujesz przykrych objawów po ich spożyciu.
- ograniczaj spożycie tłuszczu, tłuszcz zwierzęcy zastępuj olejami roślinnymi i oliwą.
- ogranicz spożywanie soli, najlepiej nie dosalaj gotowych dań.
- zrezygnuj ze słodyczy i cukru.
- pij około 2 litrów płynów dziennie, jednak wyeliminuj słodkie gazowane napoje i wodę gazowaną
- pamiętaj o aktywności fizycznej!!!
W razie problemów z trawieniem, przy uporczywych zaparciach powinno się zwiększyć ilość błonnika w diecie:
- raz dziennie spożywaj łyżkę otrąb np. z surówkami, jogurtem, pastami…
- włącz do diety owoce suszone: śliwki, rodzynki, figi, buraki, zwiększ ilość surowych warzyw
- korzystne działanie na perystaltykę jelit mają też: miód, jogurt, kefir, kompoty z suszonych śliwek, oliwa z oliwek, oleje, surówki, siemię lniane, buliony, rosoły
- dobry efekt dają też chłodne napoje i potrawy, zaleca się pół szklanki chłodnej przegotowanej wody, z miodem lub namoczone suszone śliwki albo łyżeczkę masła lub oliwy na czczo
W diecie należy ograniczyć pokarmy obniżające perystaltykę jelit: kluski, pieczywo białe, ryż, kasza manna, mąka ziemniaczana, ciastka z kremem, banany (indywidualna tolerancja)
Wyłączyć powinno się: mocną herbatę, wino czerwone wytrawne, suche pożywienie (pieczywo chrupkie, paluszki, grzanki itp.) oraz pokarmy powodujące wzdęcia: groch, fasolę, bób, warzywa kapustne.
W diecie tej dozwolone są wszystkie techniki sporządzania potraw (gotowanie, duszenie, pieczenie, gotowanie na parze, a także sporadycznie smażenie).
Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl
Zobacz również:
- 7 zasad dbania o serce
- Mity na temat cholesterolu
- Czy powinniśmy jeść ryby?
- Dlaczego kobiety żyją dłużej?