Dieta w stomii

16 maja 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Stomia nie musi dyskwalifikować z życia towarzyskiego i zawodowego. Zmień nawyki żywieniowe i wybierz najlepszą dla siebie aktywność, tak by znów cieszyć się życiem.

Zasady żywienia osób ze stomią:

 

  1. jedz regularnie przynajmniej 3 posiłki dziennie, w regularnych odstępach czasu, każdy dzień rozpoczynaj od śniadania!
  2. twoje codzienne pożywienie powinno zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
  3. spożywaj codziennie produkty zbożowe (najlepiej pieczywo czerstwe razowe lub graham oraz kasze), warzywa i owoce, wywary jarzynowe oraz chude buliony.
  4. w codziennej diecie powinny znaleźć się też mleko i urozmaicone produkty mleczne – kefiry, jogurty, sery.
  5. mięso i jego przetwory jedz w umiarkowanych ilościach, kilka razy w tygodniu. Wybieraj mięso chude, jak najczęściej sięgaj po ryby
  6. unikaj nasion roślin strączkowych, warzyw kapustnych i innych wzdymających i wiatropędnych – chyba że nie obserwujesz przykrych objawów po ich spożyciu.
  7. ograniczaj spożycie tłuszczu, tłuszcz zwierzęcy zastępuj olejami roślinnymi i oliwą.
  8. ogranicz spożywanie soli, najlepiej nie dosalaj gotowych dań.
  9. zrezygnuj ze słodyczy i cukru.
  10. pij około 2 litrów płynów dziennie, jednak wyeliminuj słodkie gazowane napoje i wodę gazowaną
  11. pamiętaj o aktywności fizycznej!!!

W razie problemów z trawieniem, przy uporczywych zaparciach powinno się zwiększyć ilość błonnika w diecie:

 

  • raz dziennie spożywaj łyżkę otrąb np. z surówkami, jogurtem, pastami…
  • włącz do diety owoce suszone: śliwki, rodzynki, figi, buraki, zwiększ ilość surowych warzyw
  • korzystne działanie na perystaltykę jelit mają też: miód, jogurt, kefir, kompoty z suszonych śliwek, oliwa z oliwek, oleje, surówki, siemię lniane, buliony, rosoły
  • dobry efekt dają też chłodne napoje i potrawy, zaleca się pół szklanki chłodnej przegotowanej wody, z miodem lub namoczone suszone śliwki albo łyżeczkę masła lub oliwy na czczo

Przy planowaniu zmiany diety ilość błonnika powinno się zwiększać stopniowo, np. należy rozpocząć dodawanie otrąb pszennych do posiłków począwszy od jednej łyżeczki dziennie a następnie, w zależności od efektu, dawkę można stopniowo zwiększać lub też ew. zmniejszać. Przy każdej zmianie należy bardzo uważnie obserwować reakcję organizmu.

W diecie należy ograniczyć pokarmy obniżające perystaltykę jelit: kluski, pieczywo białe, ryż, kasza manna, mąka ziemniaczana, ciastka z kremem, banany (indywidualna tolerancja)

Wyłączyć powinno się: mocną herbatę, wino czerwone wytrawne, suche pożywienie (pieczywo chrupkie, paluszki, grzanki itp.) oraz pokarmy powodujące wzdęcia: groch, fasolę, bób, warzywa kapustne.

W diecie tej dozwolone są wszystkie techniki sporządzania potraw (gotowanie, duszenie, pieczenie, gotowanie na parze, a także sporadycznie smażenie).

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. 7 zasad dbania o serce
  2. Mity na temat cholesterolu
  3. Czy powinniśmy jeść ryby?
  4. Dlaczego kobiety żyją dłużej?