Dieta w profilaktyce raka piersi – porady dietetyka

4 kwietnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Rak to nazwa, za którą kryją się miliony chorób – każdy tworzy się z naszych własnych komórek. Kobiety borykają się z jego szczególną odmianą, rakiem piersi. Błędy w namnażaniu komórek są częścią naszego życia, dopóki jednak organizm pracuje harmonijnie i potrafi skutecznie usuwać z organizmu skutki stresu, to ryzyko nowotworu jest niewielkie. O ile nie jesteśmy obciążeni genetycznie posiadamy wiele narzędzi do zapobiegania nowotworom. Trzeba te narzędzia tylko dobrze dopasować, tak aby chroniły indywidualnie przed takimi nowotworami na jakie jesteśmy najbardziej narażeni.

Współcześnie nikogo nie dziwią już celowane terapie genowe czy wybiórczo działające antybiotyki. Podobnie przyszłością profilaktyki dietetycznej jest dobieranie indywidualnych rozwiązań bazujących na potrzebach Pacjentów. Epigenetyka pokazuje, że to co dostarczamy do naszego organizmu ma kluczowy wpływ na to, jakie geny ulegają ekspresji. Oznacza to, że mutacje w najbardziej powiązanych z rakiem piersi genach BRCA1 i BRCA2 podlegają kontroli czynników zewnętrznych i temu, co naszemu ciału dostarczamy, od jedzenia przez wodę i powietrze po bodźce emocjonalne. Odpowiednia strategia żywieniowa powinna to wszystko uwzględniać. Trzeba brać również pod uwagę różne objawy na długo przed nowotworem – w tym nasz metabolizm czy kondycję psychiczną.

Każdy nowotwór to przede wszystkim choroba wieloczynnikowa. W zależności od tego, jaki obszar biochemiczny w Twoim ciele szwankuje – takie metody musisz dobrać. Dlatego też nie ma jednego dietetycznego rozwiązania chroniącego przed rakiem piersi. Powiem Ci jednak, co w profilaktyce jest najważniejsze.

Podstawa to komunikacja

Choćbyś dostarczyła komórkom wszystkie składniki odżywcze, jeśli błona komórkowa nie będzie miała odpowiedniej płynności, to procesy wymiany informacji z otoczeniem mogą być zaburzone. Dlatego w diecie przeciwnowotworowej ważne są tłuszcze dobrej jakości, bogate w dużą ilość przeciwzapalnych kwasów Omega-3. Jednym z największych problemów żywieniowych jest nieodpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych w diecie: ilość Kwasów Omega-3 do 6 powinna wynosić ok 1: 4-5, a wynosi nieraz nawet 1:20.  Dieta bogata w olej lniany (który ma nawet aż do 65% kwasów Omega-3), jak choćby dieta dr Budwig, jest odpowiedzią na tą potrzebę organizmu, ale skorzystać z wizyty u dietetyka, który przygotuje  jadłospis i uwzględni odpowiednie proporcje kwasów omega, bo to podstawowe przeciwzapalne i przeciwnowotworowe działanie.

Posty owocowo-warzywne, terapie sokowe i antyoksydanty

Kolejnym modnym podejściem jest terapia sokowa (np. dr. Gersona czy Dr. Ewy Dąbrowskiej). Diety te bywają skuteczne i zmniejszają ryzyko raka piersi, ponieważ przyczyniają się do istotnego zwiększenia antyoksydantów, zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej, poprawiają też profil lipidowy, a także wyrównują poziom glukozy i insuliny we krwi. Są to istotne czynniki obniżania ryzyka nowotworu piersi. Terapie te nie będą jednak wskazane dla każdego, dlatego nie należy prowadzić samodzielnie drastycznych postępowań dietetycznych.

sok pomaranczowy

Foliany i preparaty roślinne

Bardzo ważnym czynnikiem są substancje roślinne, które mogą obniżać ryzyko wystąpienia raka piersi. Np. granaty mogą wpływać na obniżenie poziomu estrogenów tym samym obniżając ryzyko raka piersi. Warto do diety włączać po prostu duże ilości roślin bogatych w antyoksydanty, polifenole i inne związki przeciwutleniające. Są to głównie ciemne owoce jagodowe, przyprawy takie jak cynamon lub oregano czy herbaty matcha i zielona.

matcha

Co jeszcze na pewno możesz zrobić?

Błędem żywieniowym, który wprost przyczynia się do zmian nowotworowych jest zbyt duża ilość mięsa i białka zwierzęcego w diecie i zbyt duża ilość cukrów prostych – oba te czynniki zwiększają ryzyko powstawania procesów zapalnych w organizmie, dlatego należy się ich wystrzegać. Dodatkowo unikaj soi i innych substancji, które mogą podwyższać poziom estrogenów. Jeśli masz nadwagę również warto skorzystać z dietetyka, ponieważ tkanka tłuszczowa także przyczynia się do podwyższania poziomu estrogenu w organizmie. Dieta wspierająca wątrobę z kolei może pomóc w metabolizmie estrogenów przyczyniając się do obniżenia poziomu tych hormonów.

Nie zaniedbuj badań!

Ponadto: przede wszystkim trzeba się badać. Warto pamiętać jednak, że USG, tomografia i inne badania obrazowe pokażą Ci problem, gdy już jest. A rakowi piersi można zapobiegać znając potrzeby i stan swojego ciała. Dlatego ważne są badania genetyczne, aby sprawdzić czy istnieje genetyczne obciążenie rakiem piersi. Należy też obserwować, czy występują nieprawidłowe stany w organizmie, u postaw których leżą procesy zapalne. Procesy zapalne bada się poprzez wykonywanie odpowiednich badań dobranych przez np. dietetyka. Badania te określają „zestresowanie” organizmu (na przykład kalrprotektyna, homocysteina, czy poziom cholesterolu są wskaźnikami dla niektórych sytuacji zdrowotnych). Na Twoją uwagę zasługują m.in. biegunki, zaparcia, alergie, nietolerancje pokarmowe, zaburzenia odporności czy zaburzenia nastroju. To nie jest tak, że „tak już masz”. Można nad tym panować. Odpowiednia dieta może pomóc Ci w ochronie przed rakiem piersi i przed większością nowotworów.

 

 Jagoda Dąbrowska to strateg żywieniowy z 15 letnim doświadczeniem. I jak sama mówi, „po prostu zna się na jedzeniu”. Jest ekspertem od długofalowych strategii budowania odporności na podstawie tzw. statusu immunologicznego oraz autorką „przepisu na kompromis” czyli nowatorskiej metody odżywiania łączącej w sobie różne preferencje produktowe i żywieniowe oraz alergie pokarmowe.

zobacz również:

Witaminy z grupy B – właściwości, zastosowanie, objawy niedoboru

Metody antykoncepcji – czyli antykoncepcja bez tajemnic