Dieta w chorobach trzustki – co jeść, a czego unikać – recenzja

26 grudnia 2020, dodał: Yolana
Artykuł zewnętrzny

Z chorobą trzustki zetknęłam się po raz pierwszy całkiem przypadkowo – kiedy moja mama trafiła do szpitala na operację woreczka żółciowego. Opowiadała mi, że w sąsiedniej sali, a właściwie izolatce, leży pacjentka po operacji trzustki – a jej stan był najpoważniejszy na oddziale. Już wówczas zastanawiałam się, co właściwie wolno jeść osobie z tak poważnym problemem zdrowotnym, dlatego z zaciekawieniem dziś sięgnęłam po książkę, której tytuł obiecuje rozjaśnić wszelkie wątpliwości w tym zakresie.

Choroby trzustki najczęściej wynikają ze stanów zapalnych, pojawiających się w przewodzie pokarmowym. Warto więc dokładnie wiedzieć, co należy jeść, by ich unikać. Takim przewodnikiem dietetycznym jest prezentowana tu książka, którą wspólnie napisali specjaliści od żywienia oraz lekarze. Ich doświadczenie kliniczne oraz wiedza z zakresu dietetyki złożyły się na kompletny przewodnik żywieniowy dla osób chorych oraz ich opiekunów. Korzystać z niej mogą również osoby, które chcą zapobiec zachorowaniu, wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i wzmocnić swoją odporność.

Dieta trzustkowa kojarzy się nam z wyrzeczeniami – ograniczeniem spożywania produktów, bez których nie wyobrażamy sobie codziennych posiłków. Tymczasem okazuje się, że mimo choroby, nadal można jeść smaczne i różnorodne potrawy. W książce znajdujemy bowiem wiele ciekawych przepisów na dania, które spełniają wymogi dietetyczne, nie obciążają trzustki i świetnie smakują! Warto jednak sprawdzić, jakie produkty powinny zostać ograniczone lub wręcz wykluczone, by cieszyć się zdrową i smakowitą kuchnią bez obawy o nawrót dolegliwości. Czy sól jest wskazana? Jakie tłuszcze są polecane, a których lepiej unikać? Ile mięsa i nabiału można spożywać? I wreszcie – jaka ilość enzymów będzie optymalna? Na wszystkie te pytania znajdziecie kompetentne odpowiedzi właśnie tutaj.

Autorzy zadbali także o to, by w przystępny sposób przedstawić rolę i funkcjonowanie trzustki w organizmie. Wstępne rozważania są poświęcone m.in. procesowi trawienia, funkcji poszczególnych enzymów, wydzielanych przez ten organ. Znajdujemy tu także omówienie różnych chorób trzustki wraz z opisem dostępnych obecnie metod leczenia. Jedną z medycznych ciekawostek w tym zakresie jest przypadek trzustki dwudzielnej, którą posiada ok. 10% z nas!

Wygodny, albumowy format tej książki bardzo ułatwia korzystanie z niej w warunkach kuchennych – przepisy są zredagowane w przejrzysty sposób, a piękne zdjęcia pobudzają apetyt i zachęcają do własnych poszukiwań kulinarnych w ramach opisywanej tu diety. Dodane pod każdym przepisem wartości odżywcze danej potrawy ułatwiają zbilansowanie jadłospisu na każdy dzień, a wartości oznaczone jako wymiennik węglowodanowy oraz jednostki lipazy pomagają w określaniu właściwej ilości przyjmowanych enzymów. Warto także korzystać z praktycznych porad w zakresie jedzenia poza domem, np. podczas wyjazdu, na pikniku, na przyjęciu, czy podczas grilla.

Produkty spożywcze są podzielone na 3 grupy: odpowiednie, odpowiednie pod warunkiem oraz mniej odpowiednie. Zakazy jednak nie są aż tak dojmujące, gdy na kolejnych stronach widzimy apetycznie brzmiące nazwy potraw – okazuje się, że śniadanie może mieć smak owsianki z mango, na przekąskę świetnie nadają się roladki z tortilli z pstrągiem, a na obiad cała rodzina chętnie zje kurczaka w pomarańczach lub tagliatelle z cukinią i łososiem. Tak właśnie jest pomyślana ta książka – aby pacjent nie czuł się wykluczony z rodzinnego biesiadowania, ale by zachęcił bliskich do zmiany nawyków kulinarnych na zdrowsze. Wiele z proponowanych tu potraw to również świetne pomysły na imprezowe dania, a znalezione tu wypieki i desery polecam do wypróbowania każdej pani domu?

Ta książka ma, poza wymienionymi jeszcze jedną cenną zaletę – jest napisana w taki sposób, by uspokoić pacjenta, zmagającego się z chorobą. Po lekturze na pewno każdy poczuje się pewniej, mając świadomość, że korzysta ze sprawdzonej wiedzy specjalistów, którzy posługując się faktami, jednocześnie obalają mity, jakich wiele krąży wśród pacjentów. Pokazują, że życie z chorobą nie musi być pełne restrykcji i lęku przed każdym wyborem, jakiego trzeba dokonać komponując codzienne menu.

Jola

Książkę poleca Wydawnictwo Vital
Dziękujemy za przekazanie egzemplarza do recenzji –
Redakcja