Dieta Scarsdale to niskokaloryczna i niskowęglowodanowa dieta, która dokładnie określa, co można, a czego nie można jeść. Sekretem tej diety jest podzielenie węglowodanów, protein i tłuszczy na pewne procenty. Dieta trwa 14 dni i pozwala zastępować pewne produkty owocami. Dieta zawiera 43% protein, 22,5% tłuszczu i 34,5% węglowodanów.
Jest to dieta, którą opracował doktor Herman Tarnower. W książce The Complete Scarsdale Medical Diet (Kompletna dieta lecznicza ze Scarsdale), przedstawił wiele chorób, których można pozbyć się stosując dietę niskowęglowodanową. Dokładnie ustalił też program, którego zasady trzeba dotrzymywać 7-14 dni. Dotrzymywanie proporcji, według Tarnowera, prowadzi bezpiecznie do punktu, w którym zaczyna w organizmie przebiegać stan ketozy (organizm, by przyjąć energię, zaczyna wykorzystywać inne źródła, np. cukry). Dieta jest ekstremalnie niskokaloryczna, dzienna ilość kalorii to tylko 850-1000. W ciągu 14 dni pozwala jednak zrzucić około 9 kg. Zapewnia jednak jakościowe żywienie: zawiera wszystkie witaminy i minerały, których organizm potrzebuje.
Produkty dozwolone:
1) ryb
2) mięso drobiowe bez skóry
3) chude mięso
4) grapefruit
5) marchew
6) seler
7) sałata
8) kawa
9) ocet winny
10) 4 szklanki wody dziennie.
2) mięso drobiowe bez skóry
3) chude mięso
4) grapefruit
5) marchew
6) seler
7) sałata
8) kawa
9) ocet winny
10) 4 szklanki wody dziennie.
Jeżeli nie są podane ilości pokarmów, nie trzeba ich ważyć. Można spożywać ich dowolne ilości, ale oczywiście z rozsądkiem. Można jeść marchew, seler lub jakiekolwiek inne warzywa, które zawierają małe ilości sodu. Jeżeli przygotowuje się mięso, nie można używać oleju, należy mięso gotować lub grilować z ziołami, przyprawami lub cebulą. Sól, keczup i chili, pieprz, sos vinegre, cytryna, sos sojowy, musztarda są dozwolone, ale tylko w małych ilościach. Zawierają one w większości 0 lub minimalną liczbę kalorii wobec tego mogą zostać użyte w większości dietetycznych planów. Zamiast cukru należy używać słodzika.
Produkty zakazane:
1) olej
2) majonez
3) masło
4) rośliny strączkowe
5) cukier
6) makaron
7) ryż
8) słodycze
9) ziemniaki
10) produkty mleczne z dużą zawartością tłuszczu.
2) majonez
3) masło
4) rośliny strączkowe
5) cukier
6) makaron
7) ryż
8) słodycze
9) ziemniaki
10) produkty mleczne z dużą zawartością tłuszczu.
Dieta jest bardzo prosta, ponieważ wyraźnie określa, co można jeść, a czego nie. Zapewnia szybką utratę wagi. Jednak mimo szybkich efektów należy wiedzieć, że stosując tę dietę przyjmuje się zbyt małą ilość kalorii na dzień. Dlatego diety nie wolno stosować dłużej niż 2 tygodnie. Po tak drastycznej diecie może wystąpić efekt jojo. Jest to dieta bardzo surowa w ilości zakazanych produktów. Nie zaleca ćwiczeń (ponieważ jest niskokaloryczna, a organizm po prostu nie ma siły na aktywność sportową).
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie
(zawsze takie samo):
1) Kawa lub herbata ze słodzikiem + 1/2 grejpfruta.
1) Kawa lub herbata ze słodzikiem + 1/2 grejpfruta.
Obiad:
1) Każdy rodzaj chudego mięsa, przykładowo kurczak lub ryba + sałatka z pomidorów + kawa lub herbata ze słodzikiem.
2) Sałatka owocowa składająca się z dowolnych owoców + kawa lub herbata ze słodzikiem.
3) Sałatka z tuńczykiem + grejpfrut lub melon + kawa lub herbata ze słodzikiem.
4) 2 jajka + serek wiejski + ok. 90 gram squasha + 1 tost + kawa lub herbata ze słodzikiem.
5) Dowolny gatunek suchego sera + szpinak + kawa lub herbata ze słodzkiem.
6) Sałatka owocowa z dowolnych owoców + kawa lub herbata ze słodzkiem.
7) Pieczony kurczak + sałata i pomidor + grejpfrut lub melon + kawa lub herbata ze słodzikiem.
Kolacja:
1) Pieczona ryba + sałata i pomidor + grejpfrut lub melon + kawa lub herbata ze słodzikiem.
2) Hamburger bez chleba + gotowane warzywa mogą być w dużej ilości + kawa lub herbata ze słodzikiem.
3) 2 kotlety schabowe + zielona sałata + kawa lub herbata ze słodzikiem.
4) Grillowany kurczak + szpinak + kawa lub herbata ze słodzikiem.
5) Pieczona ryba + gotowane warzywa + 1 tost + kawa lub herbata ze słodzikiem.
6) Pieczony kurczak + sałata i pomidor + grejpfrut lub melon + kawa lub herbata ze słodzikiem.
7) Chude mięso + sałatka mieszana + kawa lub herbata ze słodzikiem.
Dieta Scarsdale nie jest uważana za najzdrowszą spośród diet ale nie jest też potępiana. Jednym z największych mankamentów tej diety jest to że nie uczy zdrowego trybu, nawyku odżywiania (jedzenie mniejszych posiłków 4-5 razy dziennie). Sugeruje się więc wprowadzenie dodatkowych posiłków pomiędzy tymi planowanymi, lecz takie, które są zgodne z zasadami diety Scarsdale.
Przykładowe przepisy:
Sałatka z tuńczyka
Składniki: 1 puszka tuńczyka, ½ puszki kukurydzy, 1 mała cebula, 1 ostra papryczka, 1/2 sałaty lodowej, 4 łyżki jogurtu 0%, sól, pieprz, 1 cytryna.
Przygotowanie: Tuńczyka i kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę i papryczkę posiekać bardzo drobno. Sałatę pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Udekorować jogurtem.
Przygotowanie: Tuńczyka i kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę i papryczkę posiekać bardzo drobno. Sałatę pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Udekorować jogurtem.
Sałatka owocowa I
Składniki: 1/4 dużego owocu pomelo, jabłko, niewielki kawałek awokado, 2 mandarynki, kiwi, jogurt naturalny.
Przygotowanie: Pomelo oddzielić od skórki i pokroić na małe kawałki dokładnie oddzielając cząstki miąższu od siebie. Dodać pokrojoną mandarynkę, kiwi i awokado. Składniki sałatki połączyć z pokrojonym w cienkie paski jabłkiem. Można dodać jogurt naturalny.
Przygotowanie: Pomelo oddzielić od skórki i pokroić na małe kawałki dokładnie oddzielając cząstki miąższu od siebie. Dodać pokrojoną mandarynkę, kiwi i awokado. Składniki sałatki połączyć z pokrojonym w cienkie paski jabłkiem. Można dodać jogurt naturalny.
Sałatka owocowa II
Składniki: 35 dag ciemnych winogron, puszka brzoskwiń (45 dag), kilka plasterków ananasa z puszki, 4 duże kiwi, 2 duże pomarańcze, sok z cytryny, 1–2 łyżki cukru.
Przygotowanie: Winogrona umyć, oderwać od łodyżek, przekroić na pół, wyjąć pestki. Brzoskwinie i ananas osączyć, pokroić na kawałki. Kiwi obrać, pokroić na kawałki. Jedną pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, dokładnie obrać z białych błonek.Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. n Pokrojone owoce włożyć do salaterki, polać sokiem z cytrusów. Odstawić na 30 min.
Przygotowanie: Winogrona umyć, oderwać od łodyżek, przekroić na pół, wyjąć pestki. Brzoskwinie i ananas osączyć, pokroić na kawałki. Kiwi obrać, pokroić na kawałki. Jedną pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, dokładnie obrać z białych błonek.Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. n Pokrojone owoce włożyć do salaterki, polać sokiem z cytrusów. Odstawić na 30 min.
Pieczona ryba z warzywami
Składniki: 4 filety z morszczuka lub mintaja, przyprawa do ryb, ok. 2 łyżeczek, sól, pieprz do smaku, 6 różyczek kalafiora, 6 różyczek brokuła, 3 marchewki, 1 cebula, 1 pietruszka, 3 łyżki oleju.
Przygotowanie: Po rozmrożeniu rybę należy posolić, popieprzyć, oprószyć przyprawą do ryb. Marchewkę pokroić w plasterki, pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę pokroić w półplasterki. Kalafior i brokuły podzielić na mniejsze części. Wszystkie warzywa podzielić na 4 części. Na blaszce wyłożyć kawałek folii aluminiowej, a na nią marchew, pietruszkę, cebulę, przykrywamy je rybą. Na wierzch ryby też ułożyć marchew, pietruszkę, cebulkę, kalafior i brokuły. Polać delikatnie olejem i zawinąć. Piec w temp. 180oC przez ok. 1 godz.
Przygotowanie: Po rozmrożeniu rybę należy posolić, popieprzyć, oprószyć przyprawą do ryb. Marchewkę pokroić w plasterki, pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę pokroić w półplasterki. Kalafior i brokuły podzielić na mniejsze części. Wszystkie warzywa podzielić na 4 części. Na blaszce wyłożyć kawałek folii aluminiowej, a na nią marchew, pietruszkę, cebulę, przykrywamy je rybą. Na wierzch ryby też ułożyć marchew, pietruszkę, cebulkę, kalafior i brokuły. Polać delikatnie olejem i zawinąć. Piec w temp. 180oC przez ok. 1 godz.
Składniki: Łosoś: 1 duże dzwonko świeżego łososia, około 300 g, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 3 garście świeżego szpinaku o małych liściach, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 ćwiartki cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: Umyć filety, osuszyć i wyjąć ości. Oprószyć solą i pieprzem, wysmarować oliwą. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez 2-3 min. z każdej strony. Uważać, aby nie przesuszyć łososia, musi być miękki w środku i chrupiący z zewnątrz. Szpinak umyć, dokładnie osuszyć i włożyć na patelnię, doprawić solą i pieprzem, wlać oliwę i chwilę mieszając lekko podsmażać. Jak tylko szpinak zwiędnie, patelnię zdjąć z ognia, szpinak odcisnąć, a pozostały płyn z patelni wylać. Talerze podgrzać (np. w gorącej wodzie i trzymać pod ściereczką), położyć szpinak i po połowie dzwonka łososia. Posypać solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z cząstką cytryny.
Przygotowanie: Umyć filety, osuszyć i wyjąć ości. Oprószyć solą i pieprzem, wysmarować oliwą. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez 2-3 min. z każdej strony. Uważać, aby nie przesuszyć łososia, musi być miękki w środku i chrupiący z zewnątrz. Szpinak umyć, dokładnie osuszyć i włożyć na patelnię, doprawić solą i pieprzem, wlać oliwę i chwilę mieszając lekko podsmażać. Jak tylko szpinak zwiędnie, patelnię zdjąć z ognia, szpinak odcisnąć, a pozostały płyn z patelni wylać. Talerze podgrzać (np. w gorącej wodzie i trzymać pod ściereczką), położyć szpinak i po połowie dzwonka łososia. Posypać solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z cząstką cytryny.
Kurczak z grilla w marynacie cytrusowej
Składniki: 900 g piersi z kurczaka, Marynata: 1/2 szklanki octu jabłkowego, 1/2 szklanki soku z pomarańczy, 1/2 szklanki soku z grejpfruta, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka cukru, l/2 łyżeczki soli (niekoniecznie).
Przygotowanie: Dokładnie umyć kurczaka i osuszyć papierowym ręcznikiem. Tasakiem lub dużym ostrym nożem przeciąć piersi z kurczaka wzdłuż i rozchylić. Odkroić boczne części grzbietu (można ugotować na nich rosół). Połączyć wszystkie składniki marynaty. Ułożyć połówki kurczaka w niemetalowym naczyniu i zalać marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godz. lub na noc, od czasu do czasu obracając mięso. Piec 15 min. z każdej strony, polewając często marynatą. Przełożyć na podgrzany półmisek. Podawać na gorąco z dodatkami warzywnymi.
Piersi z kurczaka z grilla
Składniki: 1 duża pierś z kurczaka, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej papryki.
Przygotowanie: Pierś przekroić na pól w poprzek. Rozklepać formując zgrabne kotlety. Wymieszać oliwę z przyprawami i natrzeć pastą mięso. Wstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki (na całą noc – min. 3 godz.). Rozgrzać grill i piec mięso po 10 min. z każdej strony. Podawać jako przekąskę z grilla lub jako danie obiadowe z grillowanymi warzywami lub inną surówką.
Przygotowanie: Pierś przekroić na pól w poprzek. Rozklepać formując zgrabne kotlety. Wymieszać oliwę z przyprawami i natrzeć pastą mięso. Wstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki (na całą noc – min. 3 godz.). Rozgrzać grill i piec mięso po 10 min. z każdej strony. Podawać jako przekąskę z grilla lub jako danie obiadowe z grillowanymi warzywami lub inną surówką.
Zobacz również: