Dieta pudełkowa to catering dietetyczny na cały dzień dowożony do domu i pakowany w pudełka.Dietetycy układają specjalny jadłospis i umieszczają dania w opakowaniach dzięki czemu nie trzeba gotować, można zabrać danie do pracy, na uczelnie, czy zjeść w łatwy i wygodny sposób.
Zasady
Sama nazwa dieta pudełkowa dotyczy sposobu dostarczania posiłków. Jeżeli chodzi o cele tej diety to są różne. Dieta może redukować masę ciała, oczyszczać organizm, wspomagać uprawianie sportu, czy dożywiać organizm przed ciążą.
Na rynku istnieje już wiele firm cateringowych, które oferują przeróżne warianty diety o różnej kaloryczności.
Najczęstszą opcją jest dieta podstawowa, czyli zawierająca klasyczne wytyczne oraz wartościowe produkty. Można ją spotkać pod nazwą optymalną, standardową, zróżnicowaną, urozmaiconą.
Inne popularne rodzaje diet to:
- paleo
- wegetariańska
- dla aktywnych
- bezglutenowa
- bezlaktozowa
- o niskim indeksie glikemicznym
Jeżeli chodzi o kaloryczność to do wyboru są warianty : 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal i 3000 kcal. Najwyższe kalorie dotyczą diet dla aktywnych, a najniższe dla osób odchudzających się.
Klient sam dobiera sobie dietę pod względem ilości kalorii, ale mimo to firmy oferują konsultację z dietetykiem. Dzięki temu klient może otrzymać najlepszy wariant jadłospisu.
Można wybrać opcje z 5 lub 4 posiłkami np. bez śniadania, czy kolacji. Menu zamawiamy na cały tydzień, 6 dni lub 5 od poniedziałku do piątku.
Koszty
Dieta pudełkowa nie jest najtańszą opcją, a jej koszt zmienia się w zależności od wybranego wariantu. Mniej więcej jeden dzień diety wynosi od 50 do 70 zł. Za cały miesiąc wyjdzie ok 1500 – 2100 zł, ale przy 4 tygodniach od poniedziałku do piątku cena spada do 1000 – 1400 zł.
Dla kogo?
Dieta pudełkowa jest idealna dla każdego, kto pragnie odżywiać się zdrowo i pożywnie, a nie ma zbytnio czasu na gotowanie, lub po prostu tego nie lubi. Obecnie z diety korzystają nie tylko osoby pragnące się odchudzać, ale i takie, które uprawiają sporty, mają problemy z nietolerancją laktozy, czy glutenu, lub chorują na niedoczynność tarczycy i insulino odporność. Jeżeli zmagasz się z jakąś chorobą najlepiej będzie udać się na konsultację z dietetykiem, który odpowiednio dopasuje jadłospis.
Wady
- wysoki koszt
- ciężko sprostać wszystkim preferencjom smakowym klientów
- brak możliwości wymieniania posiłków na inne
- brak możliwości sprawdzenia rzeczywistej jakości produktów spożywczych
- po dłuższym czasie zmęczenie planem jedzenia i powtarzającym się menu
- brak zindywidualizowanego menu, catering to kuchnia uniwersalna
- rozbieżność w jakości i smaku poszczególnych posiłków
Zalety
- wygoda
- oszczędność czasu przy gotowaniu i zakupach
- pełnowartościowe menu
- możliwość dopasowania diety do swoich potrzeb
- ciekawe posiłki