W okresie przedwiośnia wiele osób zaczyna baczniej przyglądać się swojej diecie i zmienić nawyki żywieniowe. Obecnie bardzo modna dieta bulionowa ma swoje 5 minut, a być może zostanie z nami dłużej, czy jest skuteczna opowiada nam Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.
Pani Natalio skąd wziął się według Pani pomysł na opracowanie diety bulionowej – wszak kojarzy się nam ona z lekkostrawnym mało sycącym posiłkiem bezbłonnikowym….
Dieta bulionowa to kolejna bardzo restrykcyjna dieta, która „obiecuje” szybką utratę kilogramów.
Tego typu diety pojawiają się cyklicznie. Mieliśmy już diety: „Kopenhaską”, „Dukana”, „post Dąbrowskiej”…teraz wymyślono Bulionową.
Na czym polega dieta bulionowa? Jak długo powinna trwać taka dieta i jakie są jej efekty?
Dieta bulionowa trwa 21 dni. Tygodniowy schemat obejmuje 5 dni opartych na 3 posiłkach i 2 porcjach bulionu oraz 2 dni, w których pijemy wyłącznie wywar – 6 szklanek dziennie lub 5 szklanek + 1 posiłek. Dni bardziej restrykcyjnych nie wolno stosować dzień po dniu. Kolacja powinna być zjedzona do godz. 19.00. Posiłki przygotowujemy na bazie zalecanych produktów białkowych z dodatkiem wskazanych warzyw, owoców oraz tłuszczów.
Dieta jest niskokaloryczna więc należy do grupy tzw. diet redukcyjnych, których celem jest utrata kilogramów. Pamiętajmy jednak, że przy tak dużych restrykcjach utrata kilogramów jest naturalna, jednak po jej zakończeniu szybko możemy zauważyć tzw. „efekt jo-jo”.
Do jakich osób jest skierowana, czy jest dedykowana dla wszystkich czy raczej wyklucza niektóre grupy osób np. osoby starsze, sportowców… Czy są jakieś przeciwwskazania?
Dieta bulionowa jest odpowiednia wyłącznie dla osób w pełni zdrowych, które chciałby zredukować masę ciała. Nie powinny jej stosować kobiety w ciąży, dzieci, sportowcy, a także ci, którzy cierpią np. na: nadciśnienie tętnicze, czy dnę moczanową. Znaczna zawartość białka zwierzęcego i wykluczenie warzyw strączkowych sprawia, że nie jest też odpowiednia dla wegetarian. Z uwagi na niską kaloryczność oraz ograniczenie węglowodanów w pierwszych dniach trwania diety powinniśmy szczególnie obserwować nasz organizm.
Od czego zacząć wobec tego czyli jak przygotować bulion aby spełniał wszelkie dietetyczne wymogi?
Według autorki diety bulion powinien być gotowany przez kilka, a nawet kilkanaście godzin, najlepiej bez dodatku soli. Może być mięsny, np. na bazie chudej wołowiny lub drobiu z kośćmi a nawet drobiowymi nóżkami lub rybny, którego podstawą są całe, chude ryby jak: dorsz, halibut, sola, czy turbot (z głowami i ośćmi). Każdy wywar gotujemy z dodatkiem marchwi, pietruszki, selera i cebuli. Możemy też dodać liść laurowy, czosnek, pieprz, imbir i ulubione zioła. Bulion warto gotować w większych ilościach, od razu na kilka dni. Gorący wlewamy do słoików, zamykamy „by zassał się” a po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Wywar można też przelać do szczelnych pojemników i zamrozić.
Jak często spożywamy taki bulion?
Tygodniowy schemat obejmuje 5 dni opartych na 3 posiłkach i 2 porcjach bulionu oraz 2 dniach, w których pijemy wyłącznie wywar – 6 szklanek dziennie lub 5 szklanek + 1 posiłek. Dni bardziej restrykcyjnych nie wolno stosować dzień po dniu.
Czy między posiłkami można podjadać?
Nie, nie wolno podjadać między wyznaczonymi posiłkami.
Czy przed przejściem na tę dietę warto skonsulltować się z lekarzem?
Tak, przed przejściem na jakąkolwiek dietę zalecam konsultację lekarską, dotyczy to również diety bulionowej. Jak wspomniałam wcześniej jest ona dietą mocno restrykcyjną, która stosowana u osób z problemami zdrowotnymi może przynieść nieoczekiwane, przykre konsekwencje.
Pamiętajmy również, że prawidłowe tempo utraty masy ciała to ok. 1 kg na tydzień. Tylko taki proces chudnięcia oraz prawidłowe „wychodzenie z diety” po uzyskaniu oczekiwanych efektów pozwoli uniknąć ponownego przybrania masy ciała. Całodniowe menu na diecie redukcyjnej powinno składać się z 4-5 posiłków, które zjadamy co 3-4 godziny, co pozwala wyeliminować nagłe napady głodu.
dziękuję za rozmowę!
rozmawiała: Małgorzata Kopeć