Diabelskie żeberka
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
sok z 3 cytryn
2 ząbki czosnku
2 cebule
szklanka keczupu pikantnego
kilka kropel tabasco
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka musztardy
3 łyżki miodu
sól 2-3 łyżki
sok z 3 cytryn
2 ząbki czosnku
2 cebule
szklanka keczupu pikantnego
kilka kropel tabasco
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka musztardy
3 łyżki miodu
sól 2-3 łyżki
Przygotowanie:
Sos: Rozpuścić masło w rondelku, dodać keczup i sos sojowy, tabasco, sok z cytryn, miód i doprawić solą. Dodać pokrojoną drobniutko cebulę i czosnek, wymieszać wszystkie składniki. Gotować ok. 25 min. Mięso: Umyte żeberka zalać sosem i odstawić do lodówki na 6-8 godzin. Następnie usmażyć je na oliwie lub oleju, albo zapiec w piekarniku polewając sosem pozostałym z marynowania żeberek. Piec 40 min. przewracając.