Deser z jabłek z kaszą manną

21 sierpnia 2011, dodał: Joanna Białek
Artykuł zewnętrzny

1 porcja ok. 180 kcal

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • sok z cytryny
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • 1 szklanka mleka 0,5% tłuszczu
  • 4 świeże lub suszone morele
  • 1 łyżka świeżego masła

Wykonanie:

  1. Jabłka starannie umyć, osuszyć, od strony ogonka wyjąć łyżeczką gniazda nasienne, skropić w środku sokiem z cytryny.
  2. Kaszę mannę ugotować na mleku, jeśli jest za rzadka, odparować. Morele umyć, drobno pokroić, wymieszać z ugotowaną kaszą (można do smaku dodać odrobinę cukru i soku z cytryny).
  3. Nadzieniem wypełnić miejsca po wyciętych gniazdach nasiennych. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim jabłka i zapiec.

file1313957529