Deser z jabłek z kaszą manną
Artykuł zewnętrzny
1 porcja ok. 180 kcal
Składniki:
- 4 duże jabłka
- sok z cytryny
- 1 czubata łyżka kaszy manny
- 1 szklanka mleka 0,5% tłuszczu
- 4 świeże lub suszone morele
- 1 łyżka świeżego masła
Wykonanie:
- Jabłka starannie umyć, osuszyć, od strony ogonka wyjąć łyżeczką gniazda nasienne, skropić w środku sokiem z cytryny.
- Kaszę mannę ugotować na mleku, jeśli jest za rzadka, odparować. Morele umyć, drobno pokroić, wymieszać z ugotowaną kaszą (można do smaku dodać odrobinę cukru i soku z cytryny).
- Nadzieniem wypełnić miejsca po wyciętych gniazdach nasiennych. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim jabłka i zapiec.