Deser z bananów, jagód i mleczka kokosowego
Poznajcie przepis na przepyszny deser lodowy, który jest świetną i przede wszystkim zdrową alternatywną dla tradycyjnych lodów. Czas przygotowania to około 30 minut i nadaje się idealnie zarówno na codzienną przekąskę jak i elegancki deser na przyjęcia. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać, jak wrażenia.
Co nieco o składnikach
Banan nie dość, że jest owocem smacznym, to także niezwykle odżywczym. Zawiera on wiele minerałów takich jak: wapń, magnez, żelazo fosfor, cynk, selen, fluor i jod. Jest również źródłem witamin: C, B1, B2, B12, E, D i A. Dzięki enzymom produkowanym przez banany, składniki odżywcze są lepiej przyswajalne przez organizm. Owoce te bogate są też w trzy cukry :glukozę, sacharozę i fruktozę dzięki, którym dodają energii dużo lepiej niż słodycze. Warto sięgnąć po banana kiedy mamy ochotę na coś słodkiego oraz przed lub po wysiłku fizycznym. Banany dzięki zawartości błonnika i pektyny wspomagają trawienie. Polecane są w kłopotach z zaparciami, zgagą i refluksem żołądkowym. Owoce te działają ochronnie na błony śluzowe żołądka, neutralizują kwasy, co pomaga zmniejszyć dolegliwości obecne przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Ponad to banany stymulują rozwój dobrych bakterii w jelitach oraz mogą pomóc w zwalczaniu biegunki. Potrafią one także zredukować nudności. Spożywanie bananów korzystnie wpływa także na wątrobę i nerki.
Osoby cierpiące na cukrzycę powinny jeść świeże jagody oraz wyciąg z ich liści. Zawierają one glikozyd działający jak insulina, czyli obniża poziom glukozy we krwi. Spożywanie pokarmów o niskim wskaźniku glikemicznym jest zalecane zarówno dla osób chorych na cukrzycę, jak i dla zdrowych. Acai posiada wyjątkowo niski wskaźnik glikemiczny i dlatego jest cennym składnikiem diety niskoglikemicznej (redukującej szkodliwe ilości cukru we krwi). Ekstrakty z jagód są stosowane na zaburzenia mikrokrążenia w gałce ocznej, a także na choroby siatkówki oka. Dodatkowo wzmacniają odporność naczyń włosowatych i usprawniają ukrwienie obrębu tęczówki. Spożywaj jagody przy zaburzeniach widzenia o zmierzchu, czy jeżeli pracujesz przy komputerze i przy złym oświetleniu. Suszone jagody oraz jej liście posiadają dużą ilość garbników. Uszczelniają one błony śluzowe żołądka, spowalniają ruchy robaczkowe jelit oraz neutralizują szkodliwe produkty przemiany. Napar z suszonych jagód świetnie sprawdzi się przy biegunce, a surowe owoce przy zaparciach. Czarna jagoda ma silniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe niż borówka amerykańska. Garbniki dodatkowo neutralizują toksyny i blokują ich wchłanianie się przez błony śluzowe jelita. Czarna jagoda skuteczniej od borówki działa jako przeciwutleniacz. Jagoda zaraz po czarnej aronii ma największy potencjał antyoksydacyjny.
Mleko kokosowe jest wytwarzane z miąższu orzecha kokosowego poprzez połączenie stałego miąższu z wodą w odpowiednich proporcjach. Ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak oraz aromat. Zapewnia podaż wielu cennych witamin i składników mineralnych oraz jest źródłem bardzo wartościowych tłuszczów MCT (średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych). Zawarte w mleku kokosowym tłuszcze wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Zwiększają też przyswajalność wapnia, co korzystnie wpływa na układ kostny. Niektóre badania wykazują również korzystny wpływ spożycia mleka kokosowego na spadek „złej” frakcji cholesterolu LDL i wzrost frakcji cholesterolu HDL. Kokos jest doskonałą przyprawą do ciast, deserów ale także do słonych dań. Dużą popularnością zaczyna się cieszyć tzw. olej kokosowy, który pomimo swojej nazwy występuje w postaci stałej i wygląda jak białe masło. Możemy go używać do smażenia lub zamiast tradycyjnego masła lbo margaryny do smarowania pieczywa. Woda kokosowa jest kolejnym produktem, który można wykorzystać w kuchni. Można jej używać do sporządzania różnego rodzaju drinków, koktajli, ale także do urozmaicania smaku soków. Mleko kokosowe jest głównym składnikiem azjatyckiej kuchni. Szczególną popularnością cieszy się w Tajlandii, Malezji oraz na Sri Lance. Jest jednym z podstawowych składników tajskiego curry, ale dodaje się je również do owoców morza, ryb i skorupiaków. Jest również bardzo częstym dodatkiem w kuchni brazylijskiej. Mleko kokosowe jest składnikiem wielu koktajli najbardziej popularnym jest Pina Colada.
Przepis na deser
- 2 duże zmrożone lub dobrze schłodzone dojrzałe banany
- 3/4 szklanki mrożonych jagód
- 400 ml mleczka kokosowego trzymanego w lodówce przez około 2-3 dni, niewstrząsane
- 1 łyżka soku z cytryny
- banan do ozdoby
- jagody do posypania