Darmowa kuchnia dla najbiedniejszych

14 czerwca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Fundacja Kuroniówka powstała w 2012 roku z inicjatywy Joanny Liszkiewicz-Kuroń. Głównymi celami statutowymi Fundacji Kuroniówka są:

1. Prowadzenie barów szybkiej obsługi dla ubogich i potrzebujących,
2. Przygotowywanie i dostarczanie gotowych posiłków ubogim i potrzebującym,
3. Organizowanie szkoleń kulinarnych dla dorosłych znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej i życiowej,
4. Organizacja szkoleń kulinarnych dla dzieci i młodzieży z rodzin dysfunkcyjnych, domów dziecka i ośrodków wychowawczych.

Kuba_Kuron_i_Pawel_Burczyk

Impuls do założenia fundacji zrodził się już przed kilkunastu laty.W latach 1990-2008otrzymywaliśmy mnóstwo listów, telefonów i maili z prośbą o wsparcie. Po cichu, unikając rozgłosu staraliśmy się pomagać we wszystkich uzasadnionych przypadkach. Jeździliśmy po Polsce, wspieraliśmy osoby fizyczne oraz liczne organizacje tak finansowo jak i przez udział oraz zaangażowanie. W trakcie tych „charytatywnych podróży” po Polsce widzieliśmy wiele biedy i niesprawiedliwości.W pamięci zapadły nam przede wszystkim dzieci jedzące chleb z margaryną w domach samotnej matki. Wspólne gotowanie z chorymi na mukowiscydozę, których jedynym marzeniem było oderwanie się od codziennego zmagania z tą nieuleczalną chorobą. Organizowanie, przy udziale funduszy z Unii Europejskiej, kursu gotowania dla kilkudziesięciu bezrobotnych z rejonu Warmii i Mazur. Dla kilku osób, które ukończyły ten kursbył to początek nowego życie. Takich udokumentowanych przypadków doraźnych działań było dużo więcej.

zupka

W momencie z uzyskaniem przez Fundację Kuroniówka osobowości prawnej rozpoczęliśmy przygotowania do profesjonalnego świadczenie pomocy w zakresie zapisanych działań statutowych. Po odbyciu konsultacji z Ośrodkami Pomocy Społecznej i władzami samorządowymi Fundacja Kuroniówka zatwierdziła do realizacji na lata 2013-2014 następujące programy pomocowe:
1. Program uruchomienia barów szybkiej obsługi – Stołówka Kuroniówka i zapewnienie ciepłego posiłku osobom dorosłym będącym w trudnej sytuacji ekonomicznej i życiowej -na terenie wielu gmin potrzeby w zakresie dożywiania potrzebujących są kilkakrotnie wyższe, niż możliwości finansowe Ośrodków Pomocy Społecznej.
2. Program dostarczania gotowych posiłków dopozaszkolnych świetlic środowiskowych – dzieci z rodzin biednych, patologicznych i dysfunkcyjnych mają tam często jedyną szansę nauki właściwych postaw życiowych i społecznych. Wiele gmina nie ma środków na zapewnienie tym dzieciom posiłków.
3. Program przeszkolenie rodziców z rodzin patologicznych i dysfunkcyjnych w zakresie ekonomicznego, zbilansowanego i smacznego gotowania – program skierowany jest do matek wychowujących dzieci w wieku od 1 do 6 roku życia.

kuronia

Szczegóły wszystkich naszych akcji oraz informację w jaki sposób można pomóc znajdziecie Państwo na naszej stronie internetowej i na Facebooku.

Dlaczego Kuroniówka?

Tradycja wrażliwości społecznej sięga w rodzinie Kuroniów kilku pokoleń wstecz. Już Henryk Kuroń mawiał, że „gościa lepiej zabić niż nie nakarmić”, co w doskonały sposób obrazuje koncepcję życia, opartą na dzieleniu się wszystkim co się posiada.Regułą było, że wkuchniKuroniów stał zawsze wielki garnek potrawy przeznaczony dla domowników oraz spodziewanych i niespodziewanych gości. W trudnym dla Polski czasie zmian i transformacji,gotowość niesienia pomocy innym, rozwinął i na nowo zdefiniował Jacek Kuroń. Do dnia dzisiejszego jest on dla wielu Polaków symbolem zaangażowania społecznego oraz niezłomnej postawy w walce z biedą i niesprawiedliwością. Któregoś dnia Jacek zapytał swojego syna Macieja, jaką by tu ugotować pożywną, smaczną i tanią zupę dla kilku tysięcy osób? Maciej odpowiedział wówczas bez wahania, że taką ilość zupy można tanio przygotować tylko na kuchniach polowych. A jaka zupa wychodzi w nich najlepiej? Wiadomo, grochówka! I w tak o to sposób powstała najsłynniejsza polska zupa znana jako Kuroniówka.

Dzisiejszy wydźwięk słowa Kuroniówka tożsamy jest z bezinteresowną pomocą, jaką jeden człowiek może zaoferować drugiemu i stała się symbolem wrażliwości wykraczającym daleko poza aspekt kulinarny. Z tego powodu nie mieliśmy żadnych wątpliwości że to właśnie nazywa Kuroniówka będzie dla naszej fundacji najlepszą.

Jak pozyskujemy środki?

1. Kuchnia Polowa Kuroniówki – Rozdawanie Zupy połączone ze zbiórką do puszek na rzecz ubogich i potrzebujących.
2. Wpłaty i darowizny od firm oraz osób prywatnych.
3. Dochód z prowadzonej przez fundację działalności gospodarczej.

Liczymy na Państwa wsparcie oraz pomoc tak finansową jak i organizacyjną.

Zarząd Fundacji Kuroniówka

Fundacja Kuroniówka Joanny Liszkiewicz – Kuroń
ul. Krasińskiego 104
05-080 Izabelin
KRS 0000435999, NIP 118 208 76 96
tel. 22 295 16 87, 606 116 903
[email protected]
Nr konta w banku Millenium: 23 1160 2202 0000 0002 2979 5621