Darmowa kuchnia dla najbiedniejszych

14 czerwca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Fundacja Kuroniówka powstała w 2012 roku z inicjatywy Joanny Liszkiewicz-Kuroń. Głównymi celami statutowymi Fundacji Kuroniówka są:

1. Prowadzenie barów szybkiej obsługi dla ubogich i potrzebujących,
2. Przygotowywanie i dostarczanie gotowych posiłków ubogim i potrzebującym,
3. Organizowanie szkoleń kulinarnych dla dorosłych znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej i życiowej,
4. Organizacja szkoleń kulinarnych dla dzieci i młodzieży z rodzin dysfunkcyjnych, domów dziecka i ośrodków wychowawczych.

Kuba_Kuron_i_Pawel_Burczyk

Impuls do założenia fundacji zrodził się już przed kilkunastu laty.W latach 1990-2008otrzymywaliśmy mnóstwo listów, telefonów i maili z prośbą o wsparcie. Po cichu, unikając rozgłosu staraliśmy się pomagać we wszystkich uzasadnionych przypadkach. Jeździliśmy po Polsce, wspieraliśmy osoby fizyczne oraz liczne organizacje tak finansowo jak i przez udział oraz zaangażowanie. W trakcie tych „charytatywnych podróży” po Polsce widzieliśmy wiele biedy i niesprawiedliwości.W pamięci zapadły nam przede wszystkim dzieci jedzące chleb z margaryną w domach samotnej matki. Wspólne gotowanie z chorymi na mukowiscydozę, których jedynym marzeniem było oderwanie się od codziennego zmagania z tą nieuleczalną chorobą. Organizowanie, przy udziale funduszy z Unii Europejskiej, kursu gotowania dla kilkudziesięciu bezrobotnych z rejonu Warmii i Mazur. Dla kilku osób, które ukończyły ten kursbył to początek nowego życie. Takich udokumentowanych przypadków doraźnych działań było dużo więcej.

zupka

W momencie z uzyskaniem przez Fundację Kuroniówka osobowości prawnej rozpoczęliśmy przygotowania do profesjonalnego świadczenie pomocy w zakresie zapisanych działań statutowych. Po odbyciu konsultacji z Ośrodkami Pomocy Społecznej i władzami samorządowymi Fundacja Kuroniówka zatwierdziła do realizacji na lata 2013-2014 następujące programy pomocowe:
1. Program uruchomienia barów szybkiej obsługi – Stołówka Kuroniówka i zapewnienie ciepłego posiłku osobom dorosłym będącym w trudnej sytuacji ekonomicznej i życiowej -na terenie wielu gmin potrzeby w zakresie dożywiania potrzebujących są kilkakrotnie wyższe, niż możliwości finansowe Ośrodków Pomocy Społecznej.
2. Program dostarczania gotowych posiłków dopozaszkolnych świetlic środowiskowych – dzieci z rodzin biednych, patologicznych i dysfunkcyjnych mają tam często jedyną szansę nauki właściwych postaw życiowych i społecznych. Wiele gmina nie ma środków na zapewnienie tym dzieciom posiłków.
3. Program przeszkolenie rodziców z rodzin patologicznych i dysfunkcyjnych w zakresie ekonomicznego, zbilansowanego i smacznego gotowania – program skierowany jest do matek wychowujących dzieci w wieku od 1 do 6 roku życia.

kuronia

Szczegóły wszystkich naszych akcji oraz informację w jaki sposób można pomóc znajdziecie Państwo na naszej stronie internetowej i na Facebooku.

Dlaczego Kuroniówka?

Tradycja wrażliwości społecznej sięga w rodzinie Kuroniów kilku pokoleń wstecz. Już Henryk Kuroń mawiał, że „gościa lepiej zabić niż nie nakarmić”, co w doskonały sposób obrazuje koncepcję życia, opartą na dzieleniu się wszystkim co się posiada.Regułą było, że wkuchniKuroniów stał zawsze wielki garnek potrawy przeznaczony dla domowników oraz spodziewanych i niespodziewanych gości. W trudnym dla Polski czasie zmian i transformacji,gotowość niesienia pomocy innym, rozwinął i na nowo zdefiniował Jacek Kuroń. Do dnia dzisiejszego jest on dla wielu Polaków symbolem zaangażowania społecznego oraz niezłomnej postawy w walce z biedą i niesprawiedliwością. Któregoś dnia Jacek zapytał swojego syna Macieja, jaką by tu ugotować pożywną, smaczną i tanią zupę dla kilku tysięcy osób? Maciej odpowiedział wówczas bez wahania, że taką ilość zupy można tanio przygotować tylko na kuchniach polowych. A jaka zupa wychodzi w nich najlepiej? Wiadomo, grochówka! I w tak o to sposób powstała najsłynniejsza polska zupa znana jako Kuroniówka.

Dzisiejszy wydźwięk słowa Kuroniówka tożsamy jest z bezinteresowną pomocą, jaką jeden człowiek może zaoferować drugiemu i stała się symbolem wrażliwości wykraczającym daleko poza aspekt kulinarny. Z tego powodu nie mieliśmy żadnych wątpliwości że to właśnie nazywa Kuroniówka będzie dla naszej fundacji najlepszą.

Jak pozyskujemy środki?

1. Kuchnia Polowa Kuroniówki – Rozdawanie Zupy połączone ze zbiórką do puszek na rzecz ubogich i potrzebujących.
2. Wpłaty i darowizny od firm oraz osób prywatnych.
3. Dochód z prowadzonej przez fundację działalności gospodarczej.

Liczymy na Państwa wsparcie oraz pomoc tak finansową jak i organizacyjną.

Zarząd Fundacji Kuroniówka

Fundacja Kuroniówka Joanny Liszkiewicz – Kuroń
ul. Krasińskiego 104
05-080 Izabelin
KRS 0000435999, NIP 118 208 76 96
tel. 22 295 16 87, 606 116 903
[email protected]
Nr konta w banku Millenium: 23 1160 2202 0000 0002 2979 5621



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...