URODA I ZDROWIE

Danie z kalerosse – przepis

12 stycznia 2017, dodał: Redakcja

Na warzywnym straganie pojawiło się nowe warzywo, które można przygotować na wiele sposób i zaskoczyć domowników, a  mianowicie kalerosse. Jeśli nie wiesz jak smakuje, wyobraź sobie naszą rodzimą brukselkę i jarmuż – bo to symbioza tych dwóch warzyw. Oprócz nieznanych nam w czasach PRL takich warzyw i owoców jak bakłażan, karambola, cykoria, papaja mamy możliwość poznać zupełnie nowe smaczne warzywo proponowane przez markę Fit&Easy.

 

Zimą szczególnie warto zadbać o wartościową dietę, która wzmacnia organizm, uodparnia i rozgrzewa. Menu oparte na warzywach jest doskonałym sposobem na dobrą formę podczas chłodnych miesięcy. Zupełnie nowe warzywo kalerosse™, upieczone z dodatkiem aromatycznego czosnku, to połączenie wartości odżywczych z wyśmienitym smakiem i łatwością przygotowania.

 Wartościowe zimowe menu powinno uzupełniać niedobór witamin i składników odżywczych, rozgrzewać organizm, uodparniać i usprawniać metabolizm. Chociaż w długie wieczory kuszą niezdrowe słodkości, warto mądrze zaplanować dietę bogatą w przekąski, które będą zarówno zdrowe, jak i smaczne. Wtedy ochota na słodycze mija, a my otrzymujemy niezbędne składniki dodające energii na długo. Kalerosse™ Fit&Easy to nowe warzywo na rynku, które w połączeniu z wyrazistym czosnkiem, tworzy kompozycję o unikalnym smaku i wartościach odżywczych. Kalerosse™, będące naturalną krzyżówką brukselki i jarmużu, jest bogate w wit. B6, K, C i E. Z kolei czosnek – od wieków słusznie uważany za naturalny wzmacniacz odporności, nadaje każdej potrawie głęboki aromat, a do organizmu dostarcza mnóstwo soli mineralnych, witamin oraz mikro- i makroskładników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu zwłaszcza podczas trudnych, jesienno-zimowych miesięcy.

Upieczone, aromatyczne kalerosse z czosnkiem, oliwą z oliwek i parmezanem to prosty, efektowny i pyszny przepis na rozgrzewający podwieczorek. Doda energii, wzmocni organizm i ukoi zmysły po długim dniu. Zdrowa przyjemność, na którą warto się skusić!

 

Pieczone Kalerosse z czosnkiem i parmezanem

Porcje: 4

Czas przygotowywania: 7 minut

Czas pieczenia: 22 minut

 

Składniki:

  • 150 g Kalerosse™ Fit&Easy
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200° C. Przekroić różyczki Kalerosse™ wzdłuż na pół, większe różyczki można przekroić na trzy lub cztery cząstki, tak by mogły piec się równomiernie. Ząbki czosnku również pokroić na cząstki. Oliwę, sól i pieprz wymieszać w miseczce. Pokrojone Kalerosse oraz czosnek wrzucić do miski z sosem i dokładnie wymieszać, tak by równomiernie pokryły się oliwą. Kalerosse i czosnek umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na około 12 minut. Wysunąć blaszkę z piekarnika – przemieszać Kalerosse i czosnek łopatką by nie przywarły do papieru podczas pieczenia, wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać tartym parmezanem.

 

Smacznego!

 

Więcej przepisów na – www.kalerosse.pl oraz www.fitandeasy.pl

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Konsultacje online z lekarzem
Ja osobiście korzystałam z konsultacji lekarskich online. Dobry sposób, że by uzyskać receptę...
ból menstruacyjny
Najlepsza metoda na bolesne miesiączki to tabletki antykoncepcyjne. Skracają czas okresu, regulują cykl,...
odchudzanie
Niestety, ale zbyt dużo wody robi zamieszanie w przewodzie pokarmowym, rozcieńcza soki żołądkowe...
Azjatycki tusz do rzęs - porażka !…
Dla mnie rzeczy z Chin itp. są mocno podejrzane, oni tam chyba używają składników,...