Dania ze śliwkami

21 listopada 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Śliwki są pyszne, słodkie i nadają się do wielu dań. Jeż eli do tej pory jadłaś tylko śliwki w czystej postaci to pora to zmienić ! Poznaj nasze przepisy na świetne dania ze śliwkami. Śliwki zawierają pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę – witaminy A, C, E, B6, K, polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez,  błonnik. Śliwki podobnie jak wszystkie owoce zawierają dużo cukru (aż 12%) i w związku z tym dostarczają dużo kalorii- zależnie od gatunku mogą mieć 80-120 kcal w 100 g. Delektując się nimi, należy zachować umiar, a ich spożycie uwzględnić w bilansie energetycznym. Należy uważać na postać suszoną – są trzy razy bardziej kaloryczne niż świeże i zawierają aż 360 kcal w 100 g.

sliwki

Zapiekanka śliwkowa

Co kupić?

  • 20 dag makaronu, np. świderki
  • 20 dag śliwek
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki posiekanych włoskich orzechów
  • masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Makaron należy ugotować na półtwardo z dodatkiem soli. Następnie pokrój śliwki na pół i usuń pestki. Jajka ubijamy z cukrem i śmietanką. Teraz wysmaruj formę żaroodporną masłem oraz posyp odrobiną bułki tartej. Zapiekankę zacznij od ułożenia połowy śliwek i posypania ich orzechami. Następnie przykryj je makaronem i dodaj pozostałą resztę śliwek. Zapiekankę zalej masą jajeczną i piecz w 180 stopniach do momentu, w którym powierzchnia stężenie. Mniej więcej 30 minut.

zapiekanka ze sliwkami

Dżem ze śliwkami i rabarbarem

Co kupić?

  • 1 kg rabarbaru
  • 25 dag czerwonych śliwek
  • 70 dag cukru żelującego 2:1
  • kawałek imbiru

Przygotowanie:

Zacznij od umycia i pokrojenia rabarbaru na kawałki, po czym zasyp je cukrem i pozostaw, aby puścił sok. Śliwki należy pokroić na kawałki oraz usunąć pestki. Gotuj rabarbar ze śliwkami 10 minut po czym dodaj 2 łyżki pokrojonego imbiru. Poczekaj aż dżem zgęstnieje i przełóż go do wcześniej wyparzonych słoiczków. Wstaw je do piekarnika i pasteryzuj w 140 stopniach przez 20 minut.

dzem śliwkowy

Kotlety schabowe ze śliwkami

Co kupić?

  • 8 cienkich kotlecików schabowych
  • 40 dag śliwek, najlepiej węgierek
  • 2 średnie cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • łyżeczka posiekanego imbiru
  • łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • po szczypcie mielonego cynamonu, kardamonu i goździków
  • szczypta soli
  • pieprz

Przygotowanie:

Kotlety należy umyć, osuszyć i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie włóż je do lodówki na 30 minut po czym smaż na rozgrzanej patelni ok 3 minuty po każdej stronie. Przełóż kotlety na talerz, przykryj je folia aluminiową i włóż je do piekarnika. Na tej samej patelni teraz smażymy pokrojoną cebulę oraz posiekany imbir. Umyte oraz pozbawione pestek śliwki z dodatkiem rozmarynu, 4 łyżek wody oraz miodu należy dusić 10 minut na wolnym ogniu. Całość dopraw cynamonem, kardamonem oraz goździkami po czym zmieszaj kotleciki z sosem.

sos sliwkowy

Koktajl śliwkowy

Co kupić?

  • 100 g suszonych śliwek
  • kubeczek naturalnego jogurtu
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki soku jabłkowego

Przygotowanie:

Śliwki zalej wrzątkiem i zostaw na godzinę. Po tym czasie zblenduj je z dodatkiem jogurtu oraz mleka. Pod sam koniec dolej soku jabłkowego.

koktajl śliwkowy

Ciasto jogurtowo śliwkowe

Co kupić?

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 0,25 szklanki oleju
  • 2 szklanki śliwek

Przygotowanie:

Jajka utrzyj z cukrem, po czym dodaj resztę składników.  Całość dokładnie wymieszaj, przelej do blaszki. Na cieście ułóż śliwki i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.

ciasto śliwkowe

Żeberka ze śliwkami

Co kupić?

  • 1 kg żeberek
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka cukru
  • olej
  • śliwki
Przygotowanie:
Żeberka poporcjuj. Powidła  należy wymieszać z cukrem, cynamonem, koncentratem pomidorowym oraz 2 łyżkami oleju. Teraz za pomocą bejcy grubo posmaruj żeberka. Ułóż je na grillu otwartym lub w piekarniku i opiekaj smarując bejcą  co 30-40 min. Przed końcem grillowania na ruszcie umieść śliwki.
zeberka ze sliwkami