Dania z papryką – 11 super przepisów na obiad

6 października 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

W kuchni paprykę stosuje się na całym świecie. Najwięcej zużywają jej w swoich potrawach Węgrzy, Meksykanie i Hiszpanie. Doskonała jest do spożycia w postaci świeżej lub konserwowanej, natomiast w postaci suszonej i zmielonej (papryka w proszku) używana jest jako przyprawa lub dodatek do potraw. Wyśmienicie smakuje nadziewana mięsem i ryżem, faszerowana grzybami i ryżem, marynowana, konserwowa czy grillowana. Papryka jest również świetnym składnikiem sosów do dań z makaronu, a także potraw z ryżu.

 

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Składniki:
– 4 czerwone papryki
– 400 g mięsa mielonego
– 1 średniej wielkości cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 woreczek ryżu
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– odrobina soli, pieprzu, tymianku, oregano i słodkiej papryki

Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości, po czym odstawić do ostygnięcia. Na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodając następnie przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Po kilku minutach mięso doprawić odrobiną soli, pieprzu oraz ziół, dodając następnie posiekaną natkę pietruszki oraz koncentrat pomidorowy. Po około 2 min. do garnka dodać ryż, podgrzewając całość przez około minutę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C. Papryki dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć je następnie w naczyniu żaroodpornym i przy pomocy pędzelka nasmarować je odrobiną oleju. Papryki wypełnić wcześniej przygotowanym farszem i piec w piekarniku przez około 35 min.

 

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Gulasz z papryką i pomidorami

Składniki:
– 1 kg szynki wieprzowej
– 2 duże cebule
– 1 ząbek czosnku
– 200 ml bulionu
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 1 czerwona papryka
– 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
– sól
– papryka mielona
– pieprz

Przygotowanie:
Szynkę umyć, usunąć błonki i pokroić. Na dużej patelni z pokrywką lub w garnku rozgrzać ok. 2 łyżki oleju. Na gorący olej wrzucić połowę mięsa i usmażyć na rumiano. Przełożyć na talerz i usmażyć resztę mięsa. W międzyczasie, gdy mięso się smaży, cebule pokroić w kostkę. Po wyjęciu drugiej partii przyrumienionego mięsa, na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę i od razu posolić 1 łyżeczką soli. Zetrzeć ząbek czosnku i dodać do cebuli. Smażyć, aż cały płyn wyparuje mieszając od czasu do czasu. Wtedy wlać bulion, dodać usmażone kawałki szynki, przykryć pokrywką i dusić przez 45 min. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, puszkę pomidorów i dusić jeszcze przez 15 minut. Doprawić do smaku.

 

Gulasz z papryką i pomidorami

Zupa paprykowa z pomarańczą

Składniki:
– 2 duże czerwone papryki oczyszczone z pestek, pokrojone w kostkę
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 pomarańcze
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Wycisnąć sok z pomarańczy. Kawałek skórki pomarańczowej (tylko pomarańczowa część skórki, bez białej powłoki) zetrzeć drobno na tarce, uzyskując jej 2 łyżeczki, odstawić na bok. Z innego kawałka odciąć 4 paseczki skórki pomarańczowej do dekoracji. W rondelku rozgrzać oliwę i dodać paprykę. Dusić na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 10 min., od czasu do czasu mieszając. Dodać startą skórkę, wymieszać i gotować przez kolejne kilka minut. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 20 min., od czasu do czasu mieszając. Dodać sok z pomarańczy i zmiksować w blenderze. Przelać z powrotem do rondelka, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem podgrzać, rozlać do miseczek i udekorować odłożoną skórką pomarańczową. Zupę można podawać też zimną, jako chłodnik.

 

Zupa paprykowa z pomarańczą

Zupa gulaszowa z papryką

Składniki:
– 3 litry wywaru
– 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
– 4 papryki
– 1 kg cebuli
– 1 kg ziemniaków
– papryczka chilli
– 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 por
– 2 puszki pomidorów
– 2 liście laurowe, ziele angielskie
– papryka w proszku ostra
– sól, pieprz, cukier,
– garść zielonej pietruszki

Przygotowanie:
Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę , podsmażyć na patelni, a następnie wrzucić do garnka z bulionem i zagotować. Gdy bulion z mięsem się wyszumuje, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki, pora pokrojonego w prążki oraz podsmażoną cebulę. Całość podgotować. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Po ok. 10 min., wrzucić do garnka pokrojoną w kostkę paprykę i dalej gotować. Gdy warzywa są już miekkie, dodać pomidory z puszki pokrojone w kostkę i pozostałą zalewę pomidorową. Następnie paprykę chilli pokrojoną w kosteczkę, posiekany drobno czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość gotować jeszcze około 10 min. Na koniec dodać natkę pietruszki.

 

Zupa gulaszowa z papryką

Leczo węgierskie

Składniki:
– 3 duże papryki
– 1 średnia cukinia
– 2 duże cebule
– 3-4 kawałki wędliny lub kawałek wędzonki
– 7-8 dużych pomidorów
– ulubione przyprawy (bazylia, majeranek, świeżo mielony pieprz, oregano, sól, lubczyk), odrobina cukru
– kawałek ostrej papryczki
– 5-6 ząbków czosnku

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w pióra i przysmażyć na oliwie. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić, dodać do cebuli i dusić pod przykryciem. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, pokroić w kawałki i dodać do garnka z cebulą, papryką i gotować. Dodać pokrojoną ostrą papryczkę i czosnek. Osobno na patelni podsmażyć wędlinę. Cukienię obrać ze skóry, łyżką usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, przysmażyć na patelni do miękkości. Gdy pomidory zamienią się w sos, dodać wędlinę i cukinię, przyprawy i jeszcze chwilę gotować.

 

Leczo węgierskie

Kurczak z papryką

Składniki:
– 1 łyżka mielonej papryki
– 2 łyżki zwykłej mąki
– 8 pojedynczych podudzi z kurczaka bez skóry
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 duża, cienko pokrojona brązowa cebula
– 1 średnia, cienko pokrojona czerwona papryka
– 1 średnia, cienko pokrojona zielona papryka
– 2 ząbki, pokruszonego czosnku
– 400 g pomidorów krojonych w puszce
– 2 łyżki lekkiej śmietany

Przygotowanie:
Wymieszać paprykę i mąkę w dużej misce. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kurczaka i wymieszać, aby obtoczyć. Rozgrzać olej na głębokiej nieprzywierającej patelni. Dodać kurczaka i smażyć, obracając, partiami, przez 5 min. do zrumienienia. Przenieść na talerz. Dodać cebulę i paprykę na patelnię i smażyć mieszając przez 5 min. aż zmiękną. Dodać czosnek i smażyć przez 1 min. Dodać pomidory, 1 szklankę (250 ml) wody i kurczaka na patelnię i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez 30 min. Wymieszać ze śmietaną.

 

Kurczak z papryką

Dorsz z papryką i warzywami

Składniki:
– 2 czerwone cebule, pokrojone w ósemki
– 1 bakłażan pokrojony w łódeczki
– 2 czerwone papryki, bez pestek, pokrojone na kawałki
– 600 g dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kliny
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 4 x 100 g filetów z dorsza (lub z łupacza)
– 8 łyżeczek przecieru pomidorowego
– 1-2 kromki czerstwego chleba
– 50 g dojrzałego sera Cheddar, drobno startego
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 75 g szpinaku, grubo posiekanego
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Umieścić cebulę, bakłażana, paprykę i dynię na dużej blasze do pieczenia. Dodać tymianek i olej i wymieszać, a następnie doprawić. Piec przez 35 min. W międzyczasie położyć rybę na blasze do pieczenia i doprawić. Każdy filet posmarować 2 łyżeczkami przecieru pomidorowego. Rozdrobnić chleb w robocie kuchennym, aby uzyskać delikatną bułkę tartą. W małej misce wymieszać 4 łyżki bułki tartej z serem. Posypać każdy filet i lekko docisnąć. Przykryć blachę folią kuchenną i zakleić brzegi, a następnie odłożyć na bok. Po 20 min. pieczenia warzyw włożyć rybę do piekarnika i piec z warzywami przez 15 min. Zdjąć folię z ryby i piec przez kolejne 5-10 min. do uzyskania złotego koloru. Ocet balsamiczny i szpinak wymieszać z gorącymi warzywami i podawać z rybą.

 

Dorsz z papryką i warzywami

Makaron z papryką 

Składniki:
– 1/4 szklanki sosu sojowego
– 2 łyżki brązowego cukru
– 1/8 szklanki białego octu
– 1/2 łyżki startego imbiru
– 1/2 łyżki oleju sezamowego
– 1 szklanka wody
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– olej lub oliwa z oliwek
– 450 g cienkiego makaronu Hokkien
– 1 brązowa cebula, obrana i pokrojona w plastry
– 1 czerwona papryka, pozbawiona pestek i pokrojona w plastry
– 100 g kiełków fasoli
– 100 g młodego szpinaku
– prażone nasiona sezamu
– posiekany szczypiorek

Przygotowanie:
Na dużej patelni wymieszać sos sojowy, brązowy cukier, biały ocet, imbir, olej sezamowy, wodę i mąkę kukurydzianą. Włączyć kuchenkę i gotować, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić sosem sojowym. Przygotować makaron. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w plasterki cebulę i smażyć na średnim ogniu. Dodać paprykę i smażyć kilka minut. Dodać makaron i smażyć na średnim ogniu, aż woda całkowicie odparuje. Dodać kiełki fasoli i młody szpinak. Smażyć, aż prawie zwiędną. Dodać sos i szybko wymieszać wszystkie składniki.

 

Makaron z papryką 

Ryż z papryką i zieloną fasolką

Składniki:
– 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana
– 1 szklanka białego ryżu długoziarnistego
– 1 łyżeczka nasion kminku
– 1/2 szklanki ostrego sosu chilli
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 2 szklanki wywaru z kurczaka
– 200 g zielonej fasoli, przyciętej, pokrojonej na 2 cm odcinki
– 300 g odsączonych ziaren kukurydzy w puszce
– 1 czerwona papryka, drobno posiekana
– 1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry
– ostry sos chilli
– kliny limonkowe

Przygotowanie:
Rozgrzać olej w dużym rondlu, dodać cebulę, ryż i kminek. Smażyć mieszając, przez 2 do 3 min. Dodać sos i paprykę. Gotować mieszając, przez 1 min. Dodać bulion i 1/2 szklanki zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem przez 15 min. Odstawić pod przykryciem na 5 min. W międzyczasie ugotować fasolę w rondelku z wrzącą wodą przez 1 do 2 min. Odcedzić. Dodać kukurydzę, fasolę, paprykę i kolendrę do mieszanki ryżowej. Delikatnie wymieszać. Podawać z sosem chilli i ćwiartkami limonki.

 

Ryż z papryką i zieloną fasolką

Sałatka z papryką i fetą

Składniki:
– 4 papryki (dowolna kombinacja czerwonej, żółtej lub pomarańczowej), przekrojone na pół, wydrążone
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
– 1 mały ząbek czosnku, posiekany
– 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
– 1 łyżeczka cukru
– 3/4 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 3 łyżki orzeszków pinii
– 1/2 szklanki pokruszonej fety
– 1/3 szklanki pestek oliwek

Przygotowanie:
Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową. Ułożyć połówki papryki na przygotowanej blasze do pieczenia i piec przez 5-10 min., obracając raz, aż będzie dobrze zwęglona. Papryki wyjąć z piekarnika i włożyć do miski, przykryć szczelnie folią i ostudzić. Papryki obrać ze skóry (nie spłukiwać pod wodą) i pokroić w paski. Umieścić z powrotem w misce, dodać oliwę, ocet winny, czosnek, 2 łyżki bazylii, oregano, cukier, sól i pieprz. Przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godz. Podgrzać małą patelnię, wrzucić orzeszki pinii i smażyć, często mieszając, do uzyskania złotego koloru, ok. 4 min. Przełożyć marynowaną paprykę do naczynia, posypać fetą, oliwkami, prażonymi orzeszkami pinii i łyżką bazylii.

 

Sałatka z papryką i fetą

 

zobacz również:

Co zrobić z dyni na obiad – 19 super przepisów!

Wieprzowina na obiad – 5 super przepisów!

Szybki obiad z kurczakiem – 5 super pomysłowych dań!

Sałatki z papryką do obiadu i na kolację