Mówi się, że dziecko to mały dorosły. W wielu kwestiach tak jest i warto patrzeć na jego potrzeby z szerszej perspektywy. Jeśli chodzi o kwestie żywienia i tego co podajemy dzieciom zwłaszcza tym najmłodszym nie jest już tak prostą sprawą. Dzieci odkrywają smaki i budują sobie upodobania już na samym początku przygody z jedzeniem. Możemy wyrobić w nich przez to zdrowe nawyki, które pozostaną z nimi na lata. Ponadto malec czy przedszkolak często nudzi się jedzeniem podanym w tradycyjnej formie. Zabiegane mamy mają tu nie lada wyzwanie. Musi być nie tylko zdrowo i urozmaicone, ale i kolorowo oraz z pomysłem.
Dieta dziecka powinna być zróżnicowana i zbilansowana. Nie może w niej zabraknąć różnorodnych produktów zbożowych, warzyw, owoców, nabiału, ryb i mięsa. W zdrowej diecie dziecka powinny znajdować się także tłuszcze takiej jak wysokiej jakości oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Warto też włączyć do menu malca rozmaite nasiona, pestki oraz orzechy. Tłuszcze pomagają bowiem rozpuszczać się niektórym witaminom. Dlatego warto aby towarzyszyły warzywom, które podajemy dzieciom.
Aby ułatwić zadanie mamom poniżej znajdziecie ciekawe pomysły na dania obiadowe dla młodszych dzieci oraz dzieci w wieku przedszkolnym. To przecież przyjemność patrzeć jak dziecko zajda się domowym, zdrowym obiadem i pozostawia pusty talerzyk.
Sposób na warzywa
Jeśli chodzi o owoce to nie mamy raczej problemu, aby dziecko z chęcią po nie sięgało. Inna sprawa dotyczy już warzyw, a przecież muszą one znaleźć się w zdrowej diecie każdego z nas, w tym także dzieci. Nie tylko te tradycyjne dodawane do zup, czy surówek, ale właśnie wszelkie dynie, brokuły, papryka, czy warzywa strączkowe. Mamy tak rozmaity wybór i dostęp do przeróżnych warzyw, że eksperymentom w kuchni nie będzie końca. A dzieci poznają różne smaki, aby sami mogli wybrać co naprawdę im odpowiada.
Zupy krem są idealne na przemycenie warzyw. Wszakże nie bez powodu wymyślono przysłowie „czego oczy nie widzą…”. Zupy krem można robić z przeróżnych warzyw. Oczywiście popularną jest krem z pomidorów, ale także z dyni, zielonego groszku, a także z soczewicy czy cebuli. Dla maluchów idealnie sprawdzi się łagodna opcja z zielonym groszkiem i grzankami, albo też dyniowa zupa krem na słodko. Zupy krem są aksamitne, więc nie musicie się obawiać, że malec zacznie grzebać w talerzu i odstawiać „zielsko na bok”. Zaczynając od łagodniejszych smaków możecie potem wprowadzać bardziej wyraziste smaki. Dużą frajdą dla większych dzieci stanowią dodatki do zup, czyli makarony w śmiesznych kształtach, groszki ptysiowe, grzanki, a także bagietki czy chrupiące tosty. Nie ma nic lepszego niż gorąca zupa pomidorowa z czosnkową grzanką!
Warzywa to nie tylko surówki. Można je zapiec, bądź nadziać. Część z nich nada się na rozmaite placuszki na słodko lub słono. Dynie, cukinie i kabaczki to idealne warzywa do tego celu. Młodą zieloną cukinię możecie zapiec z mięskiem bądź serem. Pokrojona w plastry i obtoczona w bułce i jajku to doskonała alternatywa dla mięsa wieprzowego. Potarta stanowi bazę do placuszków warzywnych idealnie komponujących się z papryką i odrobiną białego lub żółtego sera. Do placków na słodko nada się dynia bądź kabaczek. Jeśli mowa o dyni to nie może zabraknąć także mlecznej zupy dyniowej z zacierkami.
Zupa krem z dyni
Dyniowa zupa to słońce na talerzu. Jest nie tylko smaczna i sycąca, ale także zdrowa. Można ją urozmaicić grzankami lub prażonym słonecznikiem.
Składniki:
*1 około kilogramowa dynia Hokaido
*3 marchewki
*600 ml bulionu warzywnego
*2 średnie cebulki
*masło klarowane lub oliwa z oliwek
*puszka mleczka kokosowego/opcjonalnie tłustsze mleko
*sól, ulubione przprawy
Przygotowanie:
Dynia ma około kilogram w całości. Należy ją wydrążyć, pokroić na większe kawałki i upiec w piekarniku. Do dyni dodajemy oliwę, czosnek, sól i zioła. Wystudzoną dynię blendujemy.
Cebulkę obieramy i kroimy w pióra, zaś marchew w plastry. Podsmażamy na maśle klarowanym i dusimy. Podlewamy bulionem i pozostawiamy na małym ogniu przez około 20 minut. Bilion można zastąpić domowym rosołem, a w ostateczności bulionetką. Do gotującej się zupy dodajemy dynię i chwilę gotujemy. Wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie jeśli jest zbyt słodka przyda się nieco soku z cytryny. Jeszcze raz wszystko miksujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możecie dolać więcej bulionu.
Smakuje wspaniale ze świeżymi ziołami i kleksem z kwaśniej śmietany, albo z groszkiem ptysiowym.
Łatwe kremowe risotto z cukinią
Ryż jest delikatny i łatwo go wkomponować w różne danie. Smakuje doskonale właśnie w połączeniu z różnymi warzywami. Doskonale do tego pasuje prosta i szybka w przygotowaniu potrawa czyli risotto. Możemy ją dowolnie modyfikować, dodawać inne warzywa, mięso z kurczaka czy też tuńczyka. Smakuje świetnie także z odrobiną papryki bądź pieczarkami. Wszystko zależy od tego, co aktualnie macie w lodówce. Risotto zastąpić może także kolację ze względu na lekkość i łatwo strawność.
Składniki:
*150 g ryżu
*2 małe cukinie(takie które całe można zetrzeć na tarce ze skórką)
*sól, czosnek granulowany, pieprz
*tarta mozarella, paremzan bądż inny dobrze topiący się ser
*kilka łyżek bulionu warzywnego
*czubata łyżka dobrego masła
Przygotowanie:
Do ugotowanego ryżu dodajemy startą cukinię, dolewamy bulion i dusimy chwilę, aż do odparowania płynu. Dodajemy tarty ser i doprawiamy do smaku.Na koniec dodajemy masło i jeszcze raz mieszamy. Podajemy ciepłe. Dla większych smakoszy można posypać risotto poszatkowaną natką pietruszki.
Papryka faszerowana mięsem
Odkład pamiętam w sezonie jedliśmy paprykę na różne sposoby. To w leczo, to zapiekaną albo jako dodatek do innych dań. Nie wspominając już o marynowanej, czy zupie z pieczonej papryki. Najpopularniejszą metodą nadziewania papryki jest oczywiście wersja z mięsem mielonym, czasem w połączeniu z ryżem. Ale nie tylko mięsożercy mogą cieszyć się smakiem pysznych zapiekanych papryk. Z ryżem bowiem można zmieszać inne aromatyczne warzywa i nadziać nimi papryczki. Do nadziewania nadaje się także wyśmienicie delikatna w smaku kasza jaglana.
Jaką paprykę wybrać? Ja lubię mieć kolorowo na talerzu, jednak najsmaczniejsze są dla mnie odmiany w kolorze żółtym i czerwonym. Ważne aby warzywa były świeże i jędrne, a do tego na tyle spore aby łatwo było umieścić w nich farsz.
Mięso jakie wybierzecie to też kwestia indywidualna. Niegdyś zazwyczaj sięgałam po mięso wieprzowe na przykład z łopatki. Dziś wolę chudszy schabik, bądź też mielone z indyka bądź kurczaka.
Nie używam koncentratu! W sezonie sięgam po słodkie pomidory, a zimą po te z puszki lub gęstą passatę. No i jeśli zapiekanie to musi być ser! Nie ma jak odrobina ciągnącej rozpusty na wierzchu. Koniecznie nie może zabraknąć przypraw podkreślających smak potrawy. Do farszu śmiało też dodać można inne warzywa typu fasolka, czy kukurydza aby urozmaicić smak.
Składniki:
*4 – 5 papryk
*05 kilo mięsa mielonego
*0,5 szklanki kukurydzy z puszki
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*puszka pomidorków krojonych
*2 łyżeczki słodkiej papryki
*do smaku pieprz, sól, papryka ostra
*suszone oregano i bazylia
*tarty ser typu mozarella bądź inny dobrze topiący się
*olej rzepakowy bądź oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną cebulkę, aż zrobi się miękka. Następnie dodajemy mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę i słodką paprykę. Kiedy mięso się już usmaży dodajemy pomidory i resztę przypraw oraz kukurydzę. Wydrążone papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i nadziewamy. Po wierzchu posypujemy serem i zapiekamy około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Tak przygotowane papryczki podawać możemy samodzielnie bądź z lekką sałatką lub kaszą. Świetnym dodatkiem będą także pieczone warzywa.
Zapiekana brukselka
Zapiekanki kojarzą się zazwyczaj z podłużną, płaską bułką i mnóstwem sera. Ale równie wyśmienicie smakują warzywne zapiekanki, które oczywiście także wzbogacone są o pyszny ser, albo aromatyczny sos. Zapiekanie potraw daje nam naprawdę wiele możliwości, a do tego zmienia i poprawia smak warzyw.
Składniki:
*800 g brukselki
*fix albo sos serowy w torebce
*200 ml słodkiej śmietanki
*100-150 g sera
*natka pietruszki
*1 łyżeczka masła
*łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Sos/fix mieszamy ze śmietanką. Brokuły umieszczamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem i oprószonym bułką tartą. Posypujemy natką i zalewamy białym sosem. Na wierzchu umieszczamy starty ser i zapiekamy około 15 minut.
Makaronowe szaleństwo
Makaron jest nie tylko szybki w przyrządzeniu, ale to chyba jedno z ulubionych dziecięcych dań zwłaszcza podawany na słodko. Do tej pory pamiętam z dzieciństwa makaron z truskawkami. To wspomnienie wakacji spędzanych na wsi. Wiele owoców nadaje się właśnie do tego typu potraw. Wszystkie, które są miękkie i dają się łatwo blendować. Doskonałe do tego celu będą także jagody. Najlepiej wybrać makaron typu kokardki czy świderki, albo fantazyjne kształty makaronu dla prawdziwych, małych smakoszy. Jeśli chodzi o makaron na słodko, możecie także nadziać duże canneloni twarożkiem i morelą, dodać odrobinę miodu. Zalać budyniem waniliowym połączonym ze śmietanką i zapiec w naczyniu żaroodpornym.
Nie tylko makaron na słodko jest lubiany przez maluchy. Także dużą popularnością wśród dzieci cieszą się makarony w towarzystwie gęstego, aromatycznego sosu pomidorowego. Urozmaiceniem będzie także podanie makaronu z sosem i drobnymi, duszonymi pulpecikami z indyka bądź cielęciny. Oczywiście także ciekawą i zdrową opcją są makarony nadziewane. Można przemycić w nich szpinak.
Czekoladowy makaron z musem owocowym
Makaron czekoladowy wygląda znakomicie i jest idealny dla makaronowych łasuchów. Doskonale smakuje z sosami, białymi serami i właśnie musami owocowymi.
Składniki
*około 200 gram czekoladowego makaronu ugotowanego al’dente
*świeże truskawki/jagody/brzoskwinie (owoce drobne około 1 szklanka, brzoskwinie 3 sztuki)
*opakowanie serka mascarpone
*cukier
*opcjonalnie 50 ml śmietanki kremówki, kilka kostek ulubionej czekolady
Przygotowanie
Owoce myjemy i blendujemy. W przypadku brzoskwiń należy je oczywiście obrać i pozbyć się nasionek. Jeśli lubicie słodsze dania możecie dodać szczyptę cukru. Serek mascarpone ucieramy z odrobiną cukru i kremówką. Serek ten możecie zastąpić innym białym serem, albo serkiem homogenizowanym naturalnym. Ten ostatni wystarczy wymieszać z cukrem. Makaron wykładamy na talerze, na nim umieszczamy serek oraz mus. Posypujemy startą czekoladą.
Makaron z truskawkami / Smaki dzieciństwa
To najprostsza wersja makaronu podawana z sezonowymi owocami. Zimą można je oczywiście zastąpić mrożonymi,abo tymi z kompotu. Warto się jednak nacieszyć teraz tymi, które możemy kupić na lokalnym straganie, albo zerwać w ogrodzie u babci.
Składniki:
*250- 300 gram ugotowanego makaronu
*około 300 gram truskawek
*2- 3 czubate łyżki gęstej śmietany
*cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, dodajemy śmietanę i cukier i miksujemy. Ugotowany makaron polewamy zmiksowanymi truskawkami i gotowe. Szybka i smaczna wersja makaronu na słodko. Dodatkowo możemy na wierzchu ułożyć przecięte na ćwiartki truskawki.
Spaghetti z klopsikami
Klasyczne spaghetti w sosie pomidorowym to rarytas, którym chętnie zajadają się dzieci. Wersja z małymi klopsikami jest jeszcze bardziej interesująca i może przekonać do jedzenia nawet najwytrwalszych niejadków.
Składniki:
*300 g mięsa mielonego z łopatki lub szynki
*250 g makaronu spaghetti
*400 ml gęstej passaty pomidorowej
*1 jajko
*bułka tarta
*1 mała cebula
*2 ząbki czosnku
*oliwa z oliwek
*sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy jak najdrobniej. Przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, jajko oraz sól i pieprz. Mieszamy rękoma i formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Do pulpecików dolewamy passatę i dusimy około 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu. Makaron przecedzamy i wykładamy na talerze. Dodajemy klopsiki i polewamy sosem. Możemy dodać posiekaną natkę pietruszki oraz posypać ostrym, tartym serem.
Makaron nadziewany serkiem ricotta i szpinakiem
Przemycić niektóre warzywa w diecie dziecka wcale nie jest tak łatwo, ale jak je odpowiednio połączyć i podać w ciekawy sposób może się skusić na nie nawet największy niejadek.
Składniki:
*około 250 g makaronu duże muszle
*250 g serka ricotta
*250 g świeżego szpinaku
*2 ząbki czosnku
*sól, pieprz do smaku
*parmezan
*oliwa z oliwek
*kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odcedzamy. Patelnię rozgrzewamy z oliwą z oliwek, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, zarumieniamy, a następnie dodajemy posiekany szpinak. Chwilę dusimy na wolnym ogniu i zdejmujemy do przestygnięcia. Następnie mieszamy z serkiem i przyprawami. Napełniamy makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy grubo parmezanem lub innym ulubionym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zarumienienia makaronu. Po wyjęciu udekorować świeżą bazylią.
Ryby
Każdy wie, że ryby jeść trzeba. Niestety robimy to rzadziej niż powinniśmy. Dlatego warto wyrobić w dzieciach nawyk sięgania po zdrową rybkę, zamiast po lepiej dostępne i wtykane wszędzie mięso wieprzowe. Jeśli obawiacie się ości warto wybrać filet z łososia. Doskonałą opcją będą także pulpeciki rybne, delikatne i miękkie. A dla tradycyjnych maruderów kręcących nosem domowy fastfood czyli frytki i paluszki rybne.
Pulpety rybne
Jak przekonać dziecko do ryby? Zrobić pulpeciki. Do tego jest to potrawa gotowana więc spokojnie możemy podawać ją także młodszym dzieciom. To także pomysł na spóźnioną kolację, nie tylko obiad.
Składniki
*600 g filetów rybnych
*1 cebula
*1marchewka
*ziele angielskie
*liść laurowy
*bułka kajzerka
*1 jajko
*mleko do namoczenia bułki
*sól, pieprz
Przygotowanie
Obraną marchew i cebulę umieszczamy w garnku razem z filetem rybnym oraz przyprawami, zalewamy wodą i gotujemy około 5 minut. Studzimy, przecedzamy i drobno siekamy. Bułkę moczymy w mleku i odsączamy. Bułkę i jajko dodajemy do posiekanej masy i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki. Wrzucamy je do osolonego wrzątku i gotujemy około 6 minut. Smakują doskonale z białym sosem śmietanowy, koperkowym bądź chrzanowym.
Domowe paluszki rybne są smaczniejsze niż te kupne i mają w sobie prawdziwą rybę, a nie zmielone resztki. Potrzebne nam będą także filety rybne, ale pokrojone w małe części. Robimy do nich panierkę jak do kotletów, czyli jajko i bułka tarta, ale najpierw obtaczamy rybkę w mące i delikatnie solimy. Smażymy na gorącym tłuszczu. Dobrą opcją dla maluchów jest zapieczenie takich paluszków w piekarniku. Będą równie chrupiące, a pozbawione dużej ilości tłuszczu. Do tego kilka frytek niekoniecznie z ziemniaków, które można piec w piekarniku razem z rybą, aby było zdrowo i szybciej.
zobacz również:
Wszystkie Przepisy
Smaczne Inspiracje
Modne tapety do pokoju dziecka – tapety dziecięce