Czym zastąpić cukier w ciastach?

11 stycznia 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Cukier to bardzo ważny  składnik wszystkich wypieków. Nie tylko nadaje słodki smak, ale gwarantuje odpowiednią wilgotność oraz delikatność wypiekom. Jego karmelizacja powoduje, że wszelkie ciasta zachowują dłuższą świeżość i chrupkość. Nie musicie od razu rezygnować z cukru, ale można zmniejszyć jego ilość nawet o 1/3 i nie zmieniać jakości wypieków.

 

Rodzaje cukru

  • Cukier rafinowany (brązowy, biały) w 99% składa się z czystej sacharozy – węglowodanu prostego.
  • nierafinowany (trzcinowy, np. demerara czy turbinado)
  • Brązowy cukier – zawiera jedynie więcej melasy

cukier

Miód

Jest on o 25% słodszy niż cukier i odznacza się wyrazistym smakiem. Jeżeli chodzi o aromat i kolor to jest on uzależniony od rodzaju miodu. Wypieki, w których używa się cukru zamiast miodu są wilgotniejsze oraz bardziej gęste. Często pieką się szybciej niż gdyby użyć cukru.

Zamień  1 szklankę cukru na 3/4 szklanki i dodaj 1 łyżkę stołową miodu. Dodatkowo zredukuj wszystkie płynne składniki w przepisie o 2 łyżki. Jeżeli w cieście nie dodajesz kwaśnej śmietany lub maślanki, to dodaj szczyptę sody oczyszczonej, aby zredukować kwasowy odczyn ciasta.

miód

Syrop klonowy

Powstaje z wywaru soku klonu cukrowego. Gotuje się go do czasu aż zgęstnieje i powstanie słodki syrop. Istnieją dwa typu syropu. Typ A ma złotobrązowy kolor i delikatny smak. Natomiast typ B jest bardziej gęsty i ciemniejszy, a jego smak jest intensywniejszy.

Zamiast 1 szklanki cukru dodawaj 3/4 szklanki syropu klonowego. Dodatkowo zmniejsz ilość składników płynnych o 3 łyżki.

syrop klonowy

Melasa

Powstaje w procesie ubocznym przy tworzeniu cukru rafinowanego. Zawiera witaminę B, wapń i żelazo. Twoje wypieki z dodatkiem melasy będą ciemniejsze i bardziej intensywne w smaku.

Zamiast 1 szklanki cukru użyj 1 1/3 szklanki melasy. Składniki płynne zmniejsz o 5 łyżek.  Na każdą szklankę melasy dodaj również 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Nie zastępuj melasą więcej niż połowy porcji cukru podanej w przepisie.

melasa

Syrop kukurydziany

Nazywany jest też cukrem inwertowanym. Idealnie nadaje się do robienia cukierków, bo jako jedyny nie krystalizuje się. Jest troszkę mniej słodszy od cukru i nie nadaje charakterystycznego smaku.

syrop kukurydziany

Fruktoza

Jest słodsza niż cukier, i bardzo łatwo jest wymienić proporcje. Dodawaj 1/3 mniej fruktozy. Pochłania ona więcej wody,więc produkty mogą być bardziej wilgotne. Wypieki mogą też być nieco ciemniejsze niż zazwyczaj.

fruktoza

Syrop słodowy ryżowy

Jest bogaty w maltozę, glukozę oraz węglowodany. Swoim wyglądem przypomina miód, ale jest niej słodszy.

Używaj go w takich samych proporcjach co cukier czyli 1:1. Jedynie zredukuj ilość płynnych składników w przepisie o 1/4 szklanki.

syrop slodowy

Soki owocowe

Koncentrat soku jabłkowego, pomarańczowego, czy winogronowego idealnie zastępują cukier. Dodatkowo nadają interesujący aromat.

1 szklankę cukru zamień na 3/4 szklanki koncentratu owocowego. Substancje płynne zmniejsz o 3 łyżki.

sok owocowy

Stewia

To roślina, która jest naturalnie słodka i bardzo popularna w Ameryce Południowej. Można ją kupić w sklepie internetowym lub w sklepach ze zdrową żywnością. Jest ona niekaloryczna pomimo iż jest 300 razy słodsza niż cukier.

Zamień 1 szklankę cukru na 1 łyżeczkę stewii.

stewia