Czy każdy może jeść marchewkę? Fakty, mity i zdrowotne korzyści

6 marca 2025, dodał: Marta Dasińska

Większość ludzi odnosi duże korzyści z włączenia marchwi i wielu innych warzyw do swojej diety. Można to robić na wiele sposobów, wystarczy być kreatywnym. Możemy cieszyć się nimi jako przekąską z dipem, warzywami gotowanymi, dodawanymi do ulubionych potraw, a nawet jako składnikiem ulubionych deserów. Ale czy wszyscy bez wyjątku mogą cieszyć się smakiem i zaletami marchewki? Okazuje się, że nie…

kobieta je marchewkę

Marchewki są zdrowe, ponieważ zawierają mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które wzmacniają odporność, wspomagają zdrowie serca, nerek i wątroby, a także zapewniają inne korzyści zdrowotne, dzięki czemu są doskonałym uzupełnieniem diety. Są to również niskokaloryczne. Dlatego są częścią różnych popularnych  diet, takich jak wegańska, ketogeniczna i paleo. Przeciętny człowiek zjada około 10 000 marchwi w ciągu swojego życia. Jednak trzeba uważać, aby nie przesadzić z jedzeniem marchewki i nie chodzi jedynie o mało estetyczny efekt, ale także o konsekwencje zdrowotne.

Beta-karoten zawarty w marchwi nadaje jej kolor, ale może też wpływać na ludzi. Spożywanie zbyt dużej ilości marchwi może z czasem spowodować, że skóra stanie się pomarańczowa – stan ten nazywa się karotenemią. Można to odwrócić, ograniczając częstotliwość spożywania produktów zawierających karoten w diecie. Jest to częste zjawisko u niemowląt i małych dzieci, a jego występowanie „nie jest oznaką toksyczności”. Zbyt duża ilość beta-karotenu może również powodować problemy u osób, które nie mogą przekształcić go w witaminę A, np. u osób cierpiących na niedoczynność tarczycy.

marchewka

W skrajnych przypadkach spożywanie zbyt dużej ilości beta-karotenu z marchwi może uniemożliwić witaminie A prawidłowe działanie, co może mieć negatywny wpływ na wzrok, kości, skórę, metabolizm lub układ odpornościowy. Toksyczność witaminy A nazywana jest także hiperwitaminozą A. Objawy mogą obejmować utratę apetytu, nudności, wymioty, biegunkę, wypadanie włosów, zmęczenie i krwawienie z nosa. Toksyczność występuje, ponieważ witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach. Nadmiar witaminy A, którego organizm nie potrzebuje, będzie magazynowany w wątrobie lub tkance tłuszczowej. Może to prowadzić do kumulacji witaminy A w czasie i ostatecznej toksyczności.

Osoby uczulone na marchewki lub brzozę, bylicę, bluszcz lub seler również muszą zachować ostrożność. U niektórych osób jedzenie marchwi może powodować swędzenie ust. Zjawisko to nazywa się zespołem alergii jamy ustnej lub zespołem alergii pokarmowej na pyłki (PFAS). Osoby uczulone mogą również odczuwać drapanie w gardle, swędzenie uszu, mieć pokrzywkę w okolicy ust, warg, ust, języka i obrzęk gardła. Alergia na marchewkę może dotyczyć ponad 25% osób z alergiami pokarmowymi.

Ponadto osoby z cukrzycą muszą unikać nadmiernego spożycia tego warzywa ze względu na jego wysoką zawartość cukru. Cukier w marchwi jest przekształcany w glukozę, co szybko podnosi poziom cukru w ​​organizmie. Chorzy na cukrzycę typu II powinni jeść jedynie surową marchewkę, gdyż przy gotowaniu jej indeks glikemiczny wzrasta. Pewne badania naukowe sugerują także istnienie związku między cukrzycą rodzaju pierwszego a jedzeniem marchwi.

Także matki karmiące piersią powinny unikać picia soku z marchwi w dużych ilościach, ponieważ badania wykazały, że marchew zmienia smak mleka matki. Dowody wskazują, że przenoszenie smaku do mleka matki następuje także po spożyciu przez matkę anyżu, kminku, czosnku lub mięty.



FORUM - bieżące dyskusje

Inhalacje
Jesteśmy w końcu po leczeniu i mam nadzieję, że w to już naprawdę koniec...
Leczenie kanałowe zębów w Warszawie…
Co do leczenia kanałowego zębów mam nieco wątpliwości czy aby powinno się...
Ładowanie aut elektrycznych - gdzie…
Ostatnio zauważyłam, że przy marketach są masowo instalowane takie stacje, można iść...
Najbliższa przyszłość...
U mnie najbliższa przyszłość to załatwienie ważnych spraw formalnych, muszę z tym zdążyć przed majem.