Czy jeść biały chleb?

9 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Oto 4 powody, aby nie jeść białego chleba:

1) Powstaje z mąki z wysokiego przemiału, ubogiej w błonnik, mikroelementy, żelazo oraz witaminy z grupy B i witaminę E. Te cenne wartości ma wyłącznie ciemne pieczywo.

2) Nie ma w nim nic oprócz skrobi – bezwartościowego materiału energetycznego.

3) Ludzie spożywający dużo węglowodanów prostych, których  obfitość znajdziemy w białym pieczywie i słodyczach, mają niższy poziom inteligencji niż ci, których dieta zawiera więcej węglowodanów złożonych!

4) Jedzenie wyłącznie białego pieczywa przyczynia się do wysokiego poziomu glukozy we krwi, podwyższenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II oraz chorób serca, kamieni żółciowych i raka.

Zobacz również:

  1. Czy mięso zabija?
  2. Dieta antyrakowa
  3. Najgroźniejszy tłuszcz świata
  4. Popijać czy nie popijać?