Czosnek niedźwiedzi należy do tej samej grupy roślin co czosnek pospolity, którego używamy na co dzień. Jego dzikie siedliska znajdują się w Polsce ( Sudety, Karpaty i Pogórze) , w Turcji i na Kaukazie, jednak coraz częściej jest również uprawiany. Roślina osiąga 20-50 cm wysokości, bardzo łatwo się rozmnaża przez cebulki lub nasiona.
Zastosowanie czosnku niedźwiedziego jest bardzo szerokie , najczęściej w medycynie lub gastronomi, gdzie doceniane są jego walory smakowe oraz szerokie działanie do którego zaliczamy : silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach. Dodatkowo czosnek niedźwiedzi zebrany na początku pory kwitnienia pobudza trawienie.
Ta wydajna i aromatyczna i zdrowa przyprawa dostępna jest w sklepach ekologicznych oraz zielarskich 26g to koszt ok. 7 zł. Dostępne są również kapsułki z wyciągiem z niedźwiedziego czosnku oraz herbatki.
Oto kilka propozycji aby w pełni wykorzystać walory dzikiego czosnku, w sam raz na majówkę z przyjaciółmi :
Szaszłyki pieczarkowe z farszem z czosnku niedźwiedziego
składniki:
40 pieczarek średniej wielkości
2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego
400 g twarożku ziołowego
8 plastrów wędzonego boczku
4 łyżki oleju
sól i pieprz
po 1 łyżce posiekanego rozmarynu i tymianku
Pieczarki umyć i oczyścić wilgotną ściereczką. Trzonki delikatnie wykręcić, posiekać i razem z czosnkiem niedźwiedzim dodać do twarożku, wymieszać. Farsz doprawić solą i pieprzem, napełnić nim kapelusze pieczarek. Plastry boczku przekroić wzdłuż na pół i owinąć połowę pieczarek. Na zwilżone wodą patyczki do szaszłyków nabijać po 5 pieczarek, układając po dwa kapeluszami do siebie. Olej wymieszać z posiekanymi ziołami i posmarować nim grzyby. Szaszłyki smażyć na rozgrzanej patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, przez około 10 minut odwracając co jakiś czas, żeby z każdej strony pieczarki się zarumieniły.
Zupa czosnkowa na 4 porcje (na litr wywaru)
składniki:
2 pęczki czosnku niedźwiedziego
kostka bulionowa
2 cebule
200 gram ziemniaków
50 gram masła sklarowanego
200 ml słodkiej śmietanki
sól, pieprz
Liście czosnku obmyć i blanszować kilka minut we wrzątku. Wyjąć łyżką cedzakową i wrzucić do bardzo zimnej wody. Zagotować pół litra wody, dodać rozpuszczony bulion warzywny. Cebulę drobno posiekać, ziemniaki obrać i wkładać do zimnej wody, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, poddusić posiekaną cebulę i ziemniaki. Zalać bulionem warzywnym, gotować przez 10 minut. Liście czosnku odcisnąć, pokroić drobno na desce w poprzek włókien. Dodać bulion, wymieszać i rozdrobnić malakserem. Do zupy domieszać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem do smaku.