Czosnek niedźwiedzi – zastosowanie

28 sierpnia 2022, dodał: kasiaB23
Artykuł zewnętrzny

Czosnek niedźwiedzi należy do tej samej grupy roślin co czosnek pospolity, którego używamy na co dzień. Jego dzikie siedliska znajdują się w Polsce ( Sudety, Karpaty i Pogórze) , w Turcji i na Kaukazie, jednak coraz częściej jest również uprawiany.  Roślina osiąga 20-50 cm wysokości, bardzo łatwo się rozmnaża przez cebulki lub nasiona.

Zastosowanie czosnku niedźwiedziego jest bardzo szerokie , najczęściej w medycynie lub gastronomi, gdzie doceniane są jego walory smakowe oraz szerokie działanie do którego zaliczamy : silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym,  miażdżycy pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach. Dodatkowo czosnek niedźwiedzi zebrany na początku pory kwitnienia pobudza trawienie.

Ta wydajna i aromatyczna i zdrowa przyprawa dostępna jest w sklepach ekologicznych oraz zielarskich 26g to koszt ok. 7 zł.  Dostępne są również kapsułki z wyciągiem  z niedźwiedziego czosnku oraz herbatki.

Oto kilka propozycji aby w pełni wykorzystać walory dzikiego czosnku, w sam raz na majówkę z przyjaciółmi :

Szaszłyki pieczarkowe z farszem z czosnku niedźwiedziego

składniki:

  • 40 pieczarek średniej wielkości
  • 2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego
  • 400 g twarożku ziołowego
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • po 1 łyżce posiekanego rozmarynu i tymianku

Pieczarki umyć i oczyścić wilgotną ściereczką. Trzonki delikatnie wykręcić, posiekać i razem z czosnkiem niedźwiedzim dodać do twarożku, wymieszać. Farsz doprawić solą i pieprzem, napełnić nim kapelusze pieczarek. Plastry boczku przekroić wzdłuż na pół i owinąć połowę pieczarek. Na zwilżone wodą patyczki do szaszłyków nabijać po 5 pieczarek, układając po dwa kapeluszami do siebie. Olej wymieszać z posiekanymi ziołami i posmarować nim grzyby. Szaszłyki smażyć na rozgrzanej patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, przez około 10 minut odwracając co jakiś czas, żeby z każdej strony pieczarki się zarumieniły.

Zupa czosnkowa na 4 porcje (na litr wywaru)

składniki:

  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego
  • kostka bulionowa
  • 2 cebule
  • 200 gram ziemniaków
  • 50 gram masła sklarowanego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz

Liście czosnku obmyć i blanszować kilka minut we wrzątku. Wyjąć łyżką cedzakową i wrzucić do bardzo zimnej wody. Zagotować pół litra wody, dodać rozpuszczony bulion warzywny. Cebulę drobno posiekać, ziemniaki obrać i wkładać do zimnej wody, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, poddusić posiekaną cebulę i ziemniaki.  Zalać bulionem warzywnym, gotować przez 10 minut. Liście czosnku odcisnąć, pokroić drobno na desce w poprzek włókien. Dodać bulion, wymieszać i rozdrobnić malakserem. Do zupy domieszać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Zobacz również:

  1. Cykoria – różne sposoby przygotowania
  2. Krewetki: różne sposoby przyrządzania
  3. Smaczne potrawy z soczewicy
  4. Dania z kiełkami




FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...