Czerwony łosoś z makaronem tagliatelle

26 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lubię dopasowywać smaki i wygląd  potrawy głównej i dodatków tak by tworzyły jedną całość . Tu decydującym jest kolor czerwony .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 steki  z łososia
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 cytryna
  • pieprz  kolorowy grubo mielonym
  • sól morska ( w Młynku )
  • olej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 paczki makaronu ryżowego Tagliatelle
  • 2  kostki bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
  • 1/4 średniej wielkości pomidora
  • odrobina czarnuszki do dekoracji

Steki z łososia zalać marynatą z soku cytrynowego zmieszanego z 2 łyżkami oleju i ketchupem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i zostawić na 30 minut w lodówce.

Wyjąć  z marynaty. Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posypać  jeszcze raz pieprzem, osolić. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i na gorący  kłaść rybę (oleju ma być sporo tak by ryba była zanurzona w nim do połowy). Smażyć na rumiano z obu stron, przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć. W ostatniej fazie smażenia dodać masło.

W czasie kiedy łosoś się smaży do dużego garnka wlać  ok 1,5 litra  wrzącej wody i rozpuścić w niej kostkę bulionową. Włożyć makaron.Gotować 5 minut na małym gazie. Zgasić gaz i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Odcedzić. Włożyć z powrotem do garnka w którym się gotował. Dodać  masło i roztopić je. Wrzucić  pokrojone w bardzo drobną kosteczkę pomidorki.Dołożyć koncentrat i zamieszać.

Podawać układając steki łososia na warstwie pomidorowego Tagliatelle. Dekorować natka pietruszki. Posypywać grubo mielonym kolorowym pieprzem. Obok posypać lekko czarnuszka dla dekoracji (można pominąć).

file1303833106



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz