Czerwony łosoś z makaronem tagliatelle

26 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lubię dopasowywać smaki i wygląd  potrawy głównej i dodatków tak by tworzyły jedną całość . Tu decydującym jest kolor czerwony .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 steki  z łososia
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 cytryna
  • pieprz  kolorowy grubo mielonym
  • sól morska ( w Młynku )
  • olej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 paczki makaronu ryżowego Tagliatelle
  • 2  kostki bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
  • 1/4 średniej wielkości pomidora
  • odrobina czarnuszki do dekoracji

Steki z łososia zalać marynatą z soku cytrynowego zmieszanego z 2 łyżkami oleju i ketchupem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i zostawić na 30 minut w lodówce.

Wyjąć  z marynaty. Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posypać  jeszcze raz pieprzem, osolić. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i na gorący  kłaść rybę (oleju ma być sporo tak by ryba była zanurzona w nim do połowy). Smażyć na rumiano z obu stron, przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć. W ostatniej fazie smażenia dodać masło.

W czasie kiedy łosoś się smaży do dużego garnka wlać  ok 1,5 litra  wrzącej wody i rozpuścić w niej kostkę bulionową. Włożyć makaron.Gotować 5 minut na małym gazie. Zgasić gaz i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Odcedzić. Włożyć z powrotem do garnka w którym się gotował. Dodać  masło i roztopić je. Wrzucić  pokrojone w bardzo drobną kosteczkę pomidorki.Dołożyć koncentrat i zamieszać.

Podawać układając steki łososia na warstwie pomidorowego Tagliatelle. Dekorować natka pietruszki. Posypywać grubo mielonym kolorowym pieprzem. Obok posypać lekko czarnuszka dla dekoracji (można pominąć).

file1303833106