Czerwony łosoś z makaronem tagliatelle
Lubię dopasowywać smaki i wygląd potrawy głównej i dodatków tak by tworzyły jedną całość . Tu decydującym jest kolor czerwony .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 2 steki z łososia
- 4 łyżki ketchupu łagodnego
- 1 cytryna
- pieprz kolorowy grubo mielonym
- sól morska ( w Młynku )
- olej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/3 paczki makaronu ryżowego Tagliatelle
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
- 1/4 średniej wielkości pomidora
- odrobina czarnuszki do dekoracji
Steki z łososia zalać marynatą z soku cytrynowego zmieszanego z 2 łyżkami oleju i ketchupem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i zostawić na 30 minut w lodówce.
Wyjąć z marynaty. Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posypać jeszcze raz pieprzem, osolić. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść rybę (oleju ma być sporo tak by ryba była zanurzona w nim do połowy). Smażyć na rumiano z obu stron, przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć. W ostatniej fazie smażenia dodać masło.
W czasie kiedy łosoś się smaży do dużego garnka wlać ok 1,5 litra wrzącej wody i rozpuścić w niej kostkę bulionową. Włożyć makaron.Gotować 5 minut na małym gazie. Zgasić gaz i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Odcedzić. Włożyć z powrotem do garnka w którym się gotował. Dodać masło i roztopić je. Wrzucić pokrojone w bardzo drobną kosteczkę pomidorki.Dołożyć koncentrat i zamieszać.
Podawać układając steki łososia na warstwie pomidorowego Tagliatelle. Dekorować natka pietruszki. Posypywać grubo mielonym kolorowym pieprzem. Obok posypać lekko czarnuszka dla dekoracji (można pominąć).