Czerwona cebula to naturalny lek. 3 sposoby na zdrowie prosto z kuchni

19 marca 2025, dodał: Małgorzata Kopeć

Cebul to składnik wielu potraw i obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Jest nie tylko zdrowa, ale też podbija smak wielu potraw, można ją jeść na surowo, duszoną lub smażoną. Co prawda są osoby, który jej unikają jak ognia, ale to jest często wynikiem różnych schorzeń gastrycznych. Czy wiesz, że jej czerwona odmiana to nie tylko intensywny smak, ale także skarbnica zdrowotnych właściwości? Blisko spokrewniona z czosnkiem, zawiera solidną dawkę siarki – to właśnie ona odpowiada za jej wyrazisty aromat i prozdrowotne działanie. Zobaczcie co kryje się w czerwonej cebuli i poznajcie przepis na trzy smaczne dania.

 

krazki4

Na początek przygotowaliśmy dla Was kilka faktów. Swoje korzenie ma w Azji, gdzie była uznawana za roślinę z właściwościami leczniczymi. Następnie dobrodziejstwa czerwonej cebuli odkryli Egipcjanie oraz Rzymianie a także Grecy. Dawniej czerwona cebula była używana na uśmierzenie bólów, migreny, problemy z włosami a nawet jako antidotum na ugryzienia węży. Obecnie jest ona wykorzystywana jako lek na przeziębienia, grypę i kaszel. Ponad to używa jej się do zmniejszenia dolegliwości biegunki oraz zakażeń bakteryjnych. Ponad to jest doskonałą kompanką diety, bowiem jest nisko kaloryczna i zawiera sporo wartości energetycznej. Znajdziesz w niej również cukry proste oraz błonnik, a także minerały i witaminy.

 

Właściwości zdrowotne czerwonej cebuli

Czerwona cebula rozrzedza krew a tym samym chroni nas przed powstawaniem zakrzepów. Znajdziesz w niej również potas, który obniża ciśnienie oraz zmniejsza zły cholesterol. Ta niepozorna cebula zawiera w sobie flawonoidy zwalczające bakterie, grzyby oraz wszelkie wirusy. Zdecydowanie polecamy ją wszystkim osobom zmagającym się z infekcjami oraz chcącym wzmocnić swoją odporność. Czerwoną cebulę możecie przecież dodawać do dań profilaktycznie. Ponad to pomoże Wam ona oczyścić organizm z wszelkich toksyn oraz obniżyć cholesterol we krwi.

Jakie jeszcze ciekawe właściwości skrywa ta niepozorna cebula? Świetnie sprawdzi się w postaci zupy jako lek na kaca, ponieważ oddziałuje na wątrobę i usprawni jej działanie po ataku alkoholu. Z pewnością wszyscy znacie lekarstwo na użądlenie w postaci plastra cebuli? Wszystko dzięki właściwościom odkażającym oraz przeciwzapalnym. Taki cebulowy opatrunek szybko uśmierzy ból i uczucie pieczenia oraz bólu. Kolejną zaletą czerwonej cebuli jest hormon roślinny, który pomaga w ochronie przed cukrzycą. Zalecana jest więc osobom znajdującym się w grupie ryzyka zachorowania. Ponad to czerwona cebula obniża poziom cukru we krwi, a co za tym idzie zmniejsza ilość potrzebnej insuliny.

Jak już wiecie czerwona cebula posiada wszechstronne działanie. Poza wymienionymi właściwościami ma jeszcze jedną ważną, o której należy wspomnieć. Specjalna mikstura może bez problemu leczyć wrzody, stany zapalne żylaków, odmrożenia czy oparzenia a nawet trądzik. Wystarczy, że obierzesz cebulę, pokroisz i pogotujesz na wolnym ogniu. Następnie należy zmiksować cebulę i nakładać na chore miejsce oraz umocować jako opatrunek.Czasami taka terapia może potrwać kilka dni, ale z pewnością zadziała.

 

Działanie przeciwnowotworowe czerwonej cebuli

Jedną na największych zalet czerwonej cebuli jest jej działanie przeciwnowotworowe. Zostało to już nawet udokumentowane naukowo, a dokładniej działanie związków zawartych w czerwonej cebuli jako środek zmniejszający ryzyko zachorowania na raka prostaty, nerek, jajnika czy żołądka.

Wystarczy, że będziesz regularnie spożywać cebulę, dzięki czemu Twój organizm będzie znacznie bardziej chroniony przed nowotworami. Naukowcy szacują, że optymalną ilością jest siedem porcji cebuli w tygodniu. Dla wytrwałych zalecane jest dołączenie do tego czosnku co znacznie wzmocni pożądany efekt.

Niestety cebula nie nadaje się dla każdego. Powinny jej unikać osoby z chorobami nerek, zapaleniem jelit lub zmagające się z chorobami układu pokarmowego. Także nie zaleca się jej osobom z niewydolnością serca.

Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z pomidorami

Składniki:

  • 4 cebule
  • 1 Francuska zupa cebulowa Knorr – 1 szt.
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 tosty
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu winnego
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 150 g sera żółtego
  • 1 szczypta szałwi i tymianku
  • 1 łyżka mąki
  • cukier do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Cebule pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku posiekaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.  Dopraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką i zasmaż. Wlej ocet i smaż pod przykryciem 2 minuty. Dodaj wino i 3 szklanki wody. Zagotuj. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut, przypraw. Tosty pokrój na trójkąty i zrumień w piekarniku. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku. Skrop oliwą i posyp startym serem. Zapiekaj około 6 min., podawaj do zupy. Wsyp Francuską zupę cebulową Knorr, by nadać daniu wyrazisty smak, cały czas mieszając.

krazki3

Cebula nadziewana pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 2 szklanki rosołu
  • 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 25 dag pieczarek
  • 5 dag bułki
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • pół pęczka zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Bułkę namocz w mleku. Jak zmięknie, odciśnij i rozkrusz. Pieczarki dokładnie umyj i drobno posiekaj. Połącz z bułką, dodaj jajko i posiekaną pietruszkę. Dopraw farsz przyprawą Knorr, by danie zyskało intensywny smak, i dokładnie wymieszaj. Przygotuj cebule. Obierz je z łupinek i dokładnie umyj. Wydrąż każdą tak, aby powstało wgłębienie, które wypełnisz nadzieniem. Nadziane cebule ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej rosołem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

krazki2

Cebulowe krążki

Składniki:

  • 3 cebule
  • 0,5 szklanki mąki
  • 30 g Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 0,5 szklanki mleka

Sposób przygotowania:
Cebule umyj i pokrój w 2-centymetrowe plastry. Rozdziel krążki. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę Knorr, dzięki której krążki będą idealnie doprawione. W innym naczyniu wymieszaj mleko z jajkiem. Połącz składniki suche z mokrymi. Zanurz krążki cebuli w powstałym cieście. Rozgrzej olej i smaż, aż krążki będą złotobrązowe. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj natychmiast z gęstą śmietaną.

krazki

zobacz również:

Cebula na odporność – co zawiera i jakie ma właściwości?

Cebula – różne przepisy na dania

Czosnek niedźwiedzi w kuchni – właściwości i przepisy

Czosnek na wzmocnienie odporności?