URODA I ZDROWIE

Czekoladowy mus z jeżynami i pistacjami

20 września 2018, dodał: EKSPERTKA

Mus czekoladowy to klasyka w dziedzinie deserów. Któż nie uwielbia czekoladowej aksamitnej i puszystej rozkoszy, przełamaniem słodyczy deseru są zazwyczaj owoce, orzechy, ale czasem można znaleźć przepisy na mus w wersji na ostro z dodatkiem chili.

składniki:

puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowy kajmak

20 dag gorzkiej czekolady

1o dag czekolady mlecznej

1/2 łyżeczki kardamonu

garść pistacji

200 ml śmietany 30 %

szklanka jeżyn

Przygotowujemy kajmak z mleka (puszkę mleka wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na minimalnym ogniu 3 h.)

Kajmak studzimy, oba rodzaje czekolady roztapiamy w rondelku (najlepiej w kąpieli wodnej czyli w metalowej misce na parze).

Dodajemy kardamon, pozostawiamy do ostygnięcia (czekolada powinna być lekko płynna i ciepła). Ubijamy śmietanę, gdy zacznie gęstnieć dodajemy czekoladę i kajmak łyżka po łyżce. Deser umieszczamy w szklance lub pucharkach, dekorujemy jeżynami i pistacjami. Pozostawiamy w lodówce 2 godziny.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

BIO-Kosmetyki naturalne.
Na mnie dobrze działa seria Eco Nature z Bielendy. Krem, masło nawilżajće z śliwką...
Termometr
Ja mam termometr innoGio giofast gio-515, fajnie działa, dobrze i szybko mierzy. Każda...
Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
No i mamy powtórkę z wiosennych ograniczeń, mam nadzieję, że teraz sceptycy i antymaseczkowcy...
Problem ze wzwodem
Bywa, że problem sam mija jak się zmieni partnerkę na młodszą i ładniejszą;)