Czekoladowy mus z jeżynami i pistacjami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Czekoladowy mus z jeżynami i pistacjami

20 września 2018, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Mus czekoladowy to klasyka w dziedzinie deserów. Któż nie uwielbia czekoladowej aksamitnej i puszystej rozkoszy, przełamaniem słodyczy deseru są zazwyczaj owoce, orzechy, ale czasem można znaleźć przepisy na mus w wersji na ostro z dodatkiem chili.

składniki:

puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowy kajmak

20 dag gorzkiej czekolady

1o dag czekolady mlecznej

1/2 łyżeczki kardamonu

garść pistacji

200 ml śmietany 30 %

szklanka jeżyn

Przygotowujemy kajmak z mleka (puszkę mleka wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na minimalnym ogniu 3 h.)

Kajmak studzimy, oba rodzaje czekolady roztapiamy w rondelku (najlepiej w kąpieli wodnej czyli w metalowej misce na parze).

Dodajemy kardamon, pozostawiamy do ostygnięcia (czekolada powinna być lekko płynna i ciepła). Ubijamy śmietanę, gdy zacznie gęstnieć dodajemy czekoladę i kajmak łyżka po łyżce. Deser umieszczamy w szklance lub pucharkach, dekorujemy jeżynami i pistacjami. Pozostawiamy w lodówce 2 godziny.

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...