Czekoladowy mus z jeżynami i pistacjami

20 września 2018, dodał: EKSPERTKA

Mus czekoladowy to klasyka w dziedzinie deserów. Któż nie uwielbia czekoladowej aksamitnej i puszystej rozkoszy, przełamaniem słodyczy deseru są zazwyczaj owoce, orzechy, ale czasem można znaleźć przepisy na mus w wersji na ostro z dodatkiem chili.

składniki:

puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowy kajmak

20 dag gorzkiej czekolady

1o dag czekolady mlecznej

1/2 łyżeczki kardamonu

garść pistacji

200 ml śmietany 30 %

szklanka jeżyn

Przygotowujemy kajmak z mleka (puszkę mleka wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na minimalnym ogniu 3 h.)

Kajmak studzimy, oba rodzaje czekolady roztapiamy w rondelku (najlepiej w kąpieli wodnej czyli w metalowej misce na parze).

Dodajemy kardamon, pozostawiamy do ostygnięcia (czekolada powinna być lekko płynna i ciepła). Ubijamy śmietanę, gdy zacznie gęstnieć dodajemy czekoladę i kajmak łyżka po łyżce. Deser umieszczamy w szklance lub pucharkach, dekorujemy jeżynami i pistacjami. Pozostawiamy w lodówce 2 godziny.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Wygodne i lekkie zakupy!
Cena:
349 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

ulubione seriale:)
Na ogół nie oglądam seriali. Wyjątkiem mogą być "Gotowe na wszystko" i...
Kiedy nastąpi koniec świata?
Tak sobie czytam i odkrywam, jak wiele się w tej kwestii zmieniło w moim...
Jak wybrać blender?
Na pewno na moc. To przede wszystkim. Ja bym też zwróciła uwagę na materiał...
Co najbardziej przerażało Cię w dzi…
O tak, mnie też. Dzisiaj się już ich nie boję, pod warunkiem,...