Czekoladowy mus z jeżynami i pistacjami

Avatar photo
20 września 2018,
dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Mus czekoladowy to klasyka w dziedzinie deserów. Któż nie uwielbia czekoladowej aksamitnej i puszystej rozkoszy, przełamaniem słodyczy deseru są zazwyczaj owoce, orzechy, ale czasem można znaleźć przepisy na mus w wersji na ostro z dodatkiem chili.

składniki:

puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowy kajmak

20 dag gorzkiej czekolady

1o dag czekolady mlecznej

1/2 łyżeczki kardamonu

garść pistacji

200 ml śmietany 30 %

szklanka jeżyn

Przygotowujemy kajmak z mleka (puszkę mleka wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na minimalnym ogniu 3 h.)

Kajmak studzimy, oba rodzaje czekolady roztapiamy w rondelku (najlepiej w kąpieli wodnej czyli w metalowej misce na parze).

Dodajemy kardamon, pozostawiamy do ostygnięcia (czekolada powinna być lekko płynna i ciepła). Ubijamy śmietanę, gdy zacznie gęstnieć dodajemy czekoladę i kajmak łyżka po łyżce. Deser umieszczamy w szklance lub pucharkach, dekorujemy jeżynami i pistacjami. Pozostawiamy w lodówce 2 godziny.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Na włosy świetnie działają wszelkie wcierki trychologiczne np peeling kwasowy i inne specyfiki...
Nadkwasota
Czy ktoś skutecznie wyleczył nadkwasotę dzięki diecie lub naturalnym metodom: zioła, suplementy itp?...
Co sądzicie o liposukcji.
Liposukcja jest dość inwazyjnym zabiegiem, związanym z koniecznością miejscowego znieczulenia. Problemem są jednak częste...
Powiekszenie biustu
W Pure Clinic w Lublinie wykonywane jest powiększanie piersi z użyciem przeszczepu tłuszczu. Jestem...