Czekoladowy mus z jeżynami i pistacjami
Artykuł zewnętrzny
Mus czekoladowy to klasyka w dziedzinie deserów. Któż nie uwielbia czekoladowej aksamitnej i puszystej rozkoszy, przełamaniem słodyczy deseru są zazwyczaj owoce, orzechy, ale czasem można znaleźć przepisy na mus w wersji na ostro z dodatkiem chili.
składniki:
puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowy kajmak
20 dag gorzkiej czekolady
1o dag czekolady mlecznej
1/2 łyżeczki kardamonu
garść pistacji
200 ml śmietany 30 %
szklanka jeżyn
Przygotowujemy kajmak z mleka (puszkę mleka wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na minimalnym ogniu 3 h.)
Kajmak studzimy, oba rodzaje czekolady roztapiamy w rondelku (najlepiej w kąpieli wodnej czyli w metalowej misce na parze).
Dodajemy kardamon, pozostawiamy do ostygnięcia (czekolada powinna być lekko płynna i ciepła). Ubijamy śmietanę, gdy zacznie gęstnieć dodajemy czekoladę i kajmak łyżka po łyżce. Deser umieszczamy w szklance lub pucharkach, dekorujemy jeżynami i pistacjami. Pozostawiamy w lodówce 2 godziny.