Czekoladowiec serowo – budyniowy z uśmiechem

4 września 2012,
dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Polecam, ciasto jest pyszne

Ciasto:
5 jajek
5 łyżek cukru
3 czubate łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżka czekolady w proszku
1 łyżeczka  proszku do pieczenia
Masa budyniowa ciemna:
1/2 litra mleka
2 budynie czekoladowe z cukrem
1 łyżka masła
Masa  budyniowa jasna:
1/2 litra mleka
2 budynie waniliowe z cukrem
1 łyżka masła
Masa serowa:
60 dkg twarogu
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki masła
1 budyń waniliowy
1 płaska łyzka maki ziemniaczanej
3 jajka
cukier waniliowy
1/4 szklanki mleka

Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z szczyptą soli(białka powinny być zimne, wtedy lepiej się ubiją).Dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym,dalej ubijać,następnie dodać żółtka ,chwilę ubijać.
Pod koniec dodać proszek do pieczenia wymieszany z mąką,czekoladą i kakao,delikatnie wymieszać,5-6 łyżek ciasta kilka  ciasta zostawić,resztę wlać do blaszki.
Piec w 180 st C 35-40 min,w blaszce o wymiarach 28×24 cm.
Upieczone ciasto przekroić na pół,układać łyżką  łatki z gorącego ugotowanego sera i budyniu czekoladowego,na przemian.
Przykryć drugim ciastem,w woreczek foliowy włożyć ciemne ciasto,ściąć rożek i z ukosa wycisnąć sobie dowolne wzorki,następnie tak samo zrobić z budyniem waniliowym.Zapiec wszystko 15 min w 200 st C.
Wykonanie masy serowej:
Ser przekręcić przez maszynkę razem z masłem ,dodać cukier waniliowy,cukier i żółtka.
Wszystko dokładnie utrzeć mikserem(widełkami do piany)
Pianę ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać do masy serowej,postawić na kuchni i zagotować ciągle mieszając aż zacznie pykać(będą na wierzchu małe bąbelki)
Zestawić garnek na bok,budyń i mąkę ziemniaczaną rozrobić z zimnym mlekiem,postawić masę znów na kuchni, wlać budyń
i ciągle mieszając,zagotować aż zgęstnieje.
Budynie ugotować na mleku,razem z masłem,osobno ciemny i jasny.
Zapieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

file1266938961



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.