Czekoladowe trufle z chilli
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 100g czekolady o zawartości kakao min 70%
- 80ml śmietanki 36%
- 10g dobrej jakości masła
- pół łyżeczki chilli
- do obtoczenia: kakao w proszku
Sposób wykonania:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i mieszać, aż powstanie gładka masa.
- Garnek zdjąć z ognia, dodawać partiami śmietankę ciągle mieszając, na końcu dodać chilli i dokładnie wymieszać.
- Masę przelać do naczynia i schłodzić, aż stężeje (może być np. pojemnik na żywność).
- Zastygłą masę nabierać łyżeczką i szybko formować w dłoni na kształt kulki, a na koniec obtaczać w kakao. Odstawić do schłodzenia.
Z podanych ilości powstaje ok 14-15 trufli. Smacznego!!