Czekoladowe trufle z chilli

18 października 2011, dodał: NUTELLA87
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 100g czekolady o zawartości kakao min 70%
  • 80ml śmietanki 36%
  • 10g dobrej jakości masła
  • pół łyżeczki chilli
  • do obtoczenia: kakao w proszku

Sposób wykonania:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i mieszać, aż powstanie gładka masa.
  2. Garnek zdjąć z ognia, dodawać partiami śmietankę ciągle mieszając, na końcu dodać chilli i dokładnie wymieszać.
  3. Masę przelać do naczynia i schłodzić, aż stężeje (może być np. pojemnik na żywność).
  4. Zastygłą masę nabierać łyżeczką i szybko formować w dłoni na kształt kulki, a na koniec obtaczać w kakao. Odstawić do schłodzenia.

Z podanych ilości powstaje ok 14-15 trufli. Smacznego!!

file1318924741