Czekoladowe masło z awokado

14 lutego 2024, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Czekoladowy wegański krem z awokado można stosować na kanaki lub jako dodatek do deserów np. świetnie sprawdza się do naleśników, omletów i placuszków wszelkiego pokroju.

krem orzechowy

Awokado  jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Uprawiane od co najmniej 9000 lat, mięsiste awokado, zawiera w sobie witaminy C, E, K, PP oraz pokaźną reprezentację przedstawicieli grupy B. Natomiast badania potwierdzają kardioochronne działanie kakao – jako źródła związków o charakterze przeciwutleniającym, głównie proantocyjanidyn występujących w postaci monomerów jako katechiny i epikatechiny lub oligomerów katechin i epikatechin jako procyjanidyn, które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych, zapobiegając procesom zapalnym i zakrzepowym, prowadzącym do rozwoju miażdżycy.

składniki:

awokado

2 łyżeczki kakao

łyżka ulubionego miodu

łyżka naturalnego jogurtu gęstego

przygotowanie:

Obrać awokado, wyjąc pestkę, pokroić w kostkę i dodać pozostałe składniki, całość zblendować.