Czekoladowe masło z awokado
Artykuł zewnętrzny
Czekoladowy wegański krem z awokado można stosować na kanaki lub jako dodatek do deserów np. świetnie sprawdza się do naleśników, omletów i placuszków wszelkiego pokroju.
Awokado jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Uprawiane od co najmniej 9000 lat, mięsiste awokado, zawiera w sobie witaminy C, E, K, PP oraz pokaźną reprezentację przedstawicieli grupy B. Natomiast badania potwierdzają kardioochronne działanie kakao – jako źródła związków o charakterze przeciwutleniającym, głównie proantocyjanidyn występujących w postaci monomerów jako katechiny i epikatechiny lub oligomerów katechin i epikatechin jako procyjanidyn, które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych, zapobiegając procesom zapalnym i zakrzepowym, prowadzącym do rozwoju miażdżycy.
składniki:
awokado
2 łyżeczki kakao
łyżka ulubionego miodu
łyżka naturalnego jogurtu gęstego
przygotowanie:
Obrać awokado, wyjąc pestkę, pokroić w kostkę i dodać pozostałe składniki, całość zblendować.