Czekoladowe jajka z serkiem
składniki:
4 tabliczki gorzkiej czekolady
silikonowa foremka w kształcie połówek jajek ( można je zakupić przez internet)
nadzienie: 1 serek philadephia, 125 gram serka mascarpone, 150 ml śmietanki 30 %, 2 łyżki cukru pudru,
krem z cytryny: 70 gram cukru, 70 ml soku z cytryny, 2 jaja, 50 gram masła
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nabierać po łyżeczce i wlewać do każdej połówki silikonowej, rozprowadzić dokładnie po formie. Wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła, ale po zastygnięciu powtórzyć ten sam proces, aby jajka była trwałe. Wyjąć teraz jajka z foremek, każde jajko napełnić masą serową a następnie kremem cytrynowym tworzac białko i żółtko. Wstawić ponownie do lodówki.
Nadzienie wykonanie: śmietankę 30 % ubić z cukrem pudrem, serem połączyć z mascarpone i dodać bitą śmietanę. Wymieszać.
Krem: wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować, aby masa zgęstniała, cały czas mieszając, powinien powstać jednolity krem, Wstawić do lodówki.