Czekolada dla zdrowia i urody

3 września 2012,
dodał: Joanna Śledzikowska
Artykuł zewnętrzny

Jesteś wielbicielką czekolady? W takim razie mam dla ciebie same dobre wiadomości.

Nie od dziś wiadomo, że po czekoladę sięgają chętnie zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest smaczna, rozpływa się w ustach i ten kuszący zapach…

Na sklepowych półkach, widnieje ogromny wybór czekolad. Mleczne, białe, z orzechami, bakaliami i nadzieniami, o których nawet nie śnimy. Najlepszą opcją jest jednak czekolada gorzka. Pozwoli nam nacieszyć podniebienie, bez szkody dla naszej figury. Już kilka kostek, stanowi idealną przekąskę w ciągu dnia, która postawi nas na nogi. Podnosi bowiem poziom serotoniny i endorfiny, które powodują uczucie zadowolenia i rozjaśniają umysł. Zwłaszcza w pochmurne, chłodne dni, kiedy nasz nastrój się pogarsza, warto podskoczyć do najbliższego sklepu po tabliczkę gorzkiej czekolady, tym samym przeciwdziałając dopadającej nas chandrze. Taką słodką przekąskę, powinniśmy zabierać ze sobą do pracy czy szkoły, ponieważ poprawia koncentrację. A to dlatego, że zawarty w niej magnez i kofeina pobudzają system nerwowy. Nie bójmy się sięgać po czekoladę, nawet jeśli dbamy o naszą linię, bowiem kilka kostek nie jest na tyle kaloryczne, a może poprawić nasze zdrowie. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, ma korzystny wpływ na serce. Natomiast antyoksydanty, neutralizują wolne rodniki, zapobiegając w ten sposób procesom starzenia się organizmu.

Zalety czekolady nie kończą się jednak w kuchni, bowiem jej wspaniałe właściwości, można odnaleźć w naszych łazienkach. Masło kakaowe, jest składnikiem czekolady, często pojawiającym się w kremach, balsamach, maseczkach, płynach do kąpieli i wielu innych. Wybór jest naprawdę ogromny. Kluczowym powodem jest to, że działa nawilżająco, nadaję skórze aksamitną gładkość, poprawia jej koloryt, relaksuje i pobudza nasze zmysły zapachem, który później towarzyszy nam przez cały dzień.

Zobacz również:

  1. Czekolada chroni przed rakiem – 10 nieoczywistych zastosowań czekolady
  2. Czekolada dobra dla serca
  3. Dzień Czekolady – pobaw się w czekoladową stylistkę!
  4. Ciekawostki na temat czekolady – 4 września Światowy Dzień Czekolady!



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.