Czarna porzeczka – przepisy na przetwory i różne dania wytrawne i słodkie

18 lipca 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Owoce czarnej porzeczki to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu witamin, a przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C.

porzeczki

Jest jej w owocach średnio 200 mg% (od 50 do nawet 400 mg% zależnie od klimatu – im cieplejsze lato, tym więcej), czyli 100 g owoców dostarcza 4 razy więcej witaminy C niż wynosi norma dla dorosłych. Co więcej, witaminie C towarzyszy w czarnej porzeczce witamina P (rutyna), której również jest wyjątkowo dużo, bo przeciętnie 500 mg%. Towarzystwo witaminy P jest tak ważne, gdyż ułatwia ona przyswajanie witaminy C. Dlatego spożycie owoców czarnej porzeczki lepiej skutkuje niż łykanie tabletek z witaminą C. Jakby tego było mało, witamina C występuje w owocach czarnej porzeczki w trwałych wiązaniach, dlatego zachowuje się także w przetworach.
CzP0
Czarna porzeczka to również źródło witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym szczególnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod. A ponadto owoce czarnej porzeczki to cenne kwasy organiczne, pektyny, olejki eteryczne, garbniki oraz przeciwnowotworowy karotenoid luteina. Żelazo, będące jednym z ich składników, poprawia sprawność fizyczną, zwiększa możliwości koncentracji i sprawności umysłowej oraz odporność na przeziębienia i infekcje, poprawia również rytm pracy serca oraz zdolności krwiotwórcze naszego organizmu. Wysoka zawartość karotenu sprawia, że porzeczki przyczyniają się do ochrony przed wszechobecnymi w naszym otoczeniu drobnoustrojami, działając silnie antyoksydacyjnie. Substancja ta wpływa korzystnie nie tylko na funkcjonowanie systemu immunologicznego, lecz również poprawia wzrok.
CzP000
Owoce czarnej porzeczki oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają leczenie wątroby i nerek. Kwasy owocowe korzystnie wpływają na procesy gnilne, zawarta w nich tanina działa przeciwzapalnie. Ze względu na bogactwo bakteriobójczych fitoncydów, owoce czarnej porzeczki hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów, dlatego zaleca się picie soku z czarnej porzeczki w okresach gryp i innych infekcji wirusowych. Ponadto porzeczki czarne korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, wzmacniają serce i obniżają ciśnienie krwi. Czarna porzeczka zalecana jest przy diecie antyrakowej, przedwczesnej miażdżycy, stanach osłabienia, chorobach serca, wzmacnia mięsień sercowy, wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych. Stosuje się ją przy niskiej krzepliwości, anemii, awitaminozie, zmniejsza ryzyko poronienia, zapobiega zakażeniu, zapaleniu pęcherza i nerek.

 

Nalewka wytrawna z czarnej porzeczki

Składniki:
czP12– 1,5 kg czarnych porzeczek
– 70 dag cukru
– 0,5 l spirytusu 95%
– 0,5 l wódki 40%

Przygotowanie:
Owoce opłucz, osusz, oberwij z gałązek, usuń szypułki, rozgnieć, wrzuć do słoja, zasyp cukrem i zalej spirytusem, odstaw na 2 tygodnie. Nalew (wytworzony płyn) zlej do innego naczynia, zamknij, odstaw. Porzeczki, które zostały, zalej wódką, odstaw na 4 tygodnie, po czym zlej z nich alkohol, a owoce odciśnij. Połącz wszystkie płyny, przefiltruj, rozlej do butelek, odstaw na 6 mies. W podobny sposób możesz przygotować nalewkę: rozgniecione owoce zasyp 30 dag cukru, zalej 0,5 l spirytusu, odstaw na 4 tygodnie, zlej nalew. Owoce zalej 0,5 l wódki, maceruj 2 tygodnie, zlej nalew, owoce odciśnij. Połącz nalewy, przefiltruj, rozlej do butelek, odstaw na 6 miesięcy.

Nalewka z czarnej porzeczki z miodem

Składniki:
czP13– 1 kg czarnej porzeczki
– 0,5 l spirytusu 95%
– 0,5 l wódka 40%
– 0,25 kg cukru
– 1 łyżka miodu
– 1 laska wanilii
– kora cynamonu
– 4 goździki

Przygotowanie:
Porzeczki przebrać, oczyścić, umyć, dobrze odsączyć. Zalać owoce alkoholem, dołożyć przyprawy. Odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc-półtora. Zlać płyn znad owoców, zasypać je cukrem oraz dodać miód. Odstawić na tydzień. Uzyskany syrop wymieszać z zebranym wcześniej alkoholem. Przefiltrować. Odstawić na pół roku.

Likier z czarnej porzeczki z goździkami

Składniki:
czP14– 1 kg czarnych porzeczek
– 10 liści porzeczkowego krzewu
– kilka goździków
– kawałek laski cynamonu
– 80 dkg cukru
– 1/4 l spirytusu
– 3/4 l wódki

Przygotowanie:
Owoce umyć i osączyć. Przełożyć do misy i rozgnieść (tłuczkiem do ziemniaków). Włożyć liście porzeczkowego krzewu, goździki i laskę cynamonu. Wlać spirytus i wódkę. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Mieszaninę przelać do gąsiorka, szczelnie zamknąć i odstawić na co najmniej miesiąc. Po tym czasie zawartość słoja przecedzić (owoce dobrze odcisnąć ) i przefiltrować ( np. przez filtr do kawy ). Gotowy likier przelać do butelek.

 

Likier z czarnej porzeczki z wanilią

Składniki:
czP17– 0,75 kg czarnych porzeczek
– 0,75 l spirytusu 95%
– 0,75 kg cukru
– 1 szklanka wody
– 1/2 laski wanilii

Przygotowanie:
Porzeczki przebrać, umyć i osączyć. Wrzucić do małego wyparzonego gąsiorka. Dodać wanilię rozciętą wzdłuż na pół i zalać spirytusem. Butelkę po spirytusie zachować. Słoik mocno zakręcić i odstawić na 10 dni w ocienione miejsce. Codziennie potrząsać gąsiorkiem. Po upływie tego czasu zlać płyn znad owoców do butelki i wstawić do lodówki lub wynieść do chłodnej piwnicy. Owoce zasypać cukrem i dobrze wymieszać. Słoik ponownie szczelnie zakręcić i postawić na słonecznym oknie na 2-3 tygodnie, aby owoce puściły sok. Dobrze jest codziennie potrząsać gąsiorkiem. Powstały sok zlać przez sitko i połączyć z porzeczkowym spirytusem. Wodę zagotować i przestudzić. Jeszcze dobrze ciepłą zalać owoce w dwóch porcjach. Za każdym razem dobrze wymieszać. Uzyskane „popłuczyny” przefiltrować przez kilkakrotnie złożoną gazę i dodać do likieru. Gąsiorek wynieść do piwnicy na 3-4 tygodnie, żeby likier się sklarował. Ponownie przefiltrować i przelać do wyparzonej karafki.

 

Nalewka z czarnej porzeczki z miodem

Składniki:
czP16– 1 kg czarnej porzeczki
– 1 kg cukru
– wódka krupnik (0.5 litra)
– 1 szklanka miodu pitnego czwórniak
– 1 szklanka miodu wielokwiatowego płynnego
– 1 łyżka goździków
– 2 laski cynamonu

Przygotowanie:
Do wyparzonego dużego słoja warstwami układać porzeczki na przemian z cukrem (każdą warstwę lekko ugniatając, aby owoce puściły sok). Przykryć pokrywką, postawić w ciepłym miejscu na kilka godzin. Po tym czasie całość zalać wódką. Słój zakręcić, dobrze wstrząsnąć. Postawić w słonecznym miejscu na 6 tygodni. Słojem wstrząsać do momentu rozpuszczenia się cukru. Po upływie 6 tygodni nalewkę zlać przez gęste sito do wyparzonych butelek i odstawić do piwnicy. Pozostałe owoce zalać miodem pitnym, dodać miód wielokwiatowy, goździki i cynamon. Wymieszać. Przechowywać w nasłonecznionym miejscu przez 2 miesiące. Po upływie tego czasu przelać owoce przez gęste sito. Powstałą „drugą” nalewkę połączyć z „pierwszą”. Przelać do wyparzonych butelek i odstawić do leżakowania na kilka miesięcy. Im dłużej, tym lepiej.

Nalewka z czarnych porzeczek i porto

Składniki:
– 1.5 kg owoców czarnej porzeczki z gałązkami
czP15– 100 g suszonych owoców Goji
– 0.5 l spirytusu (95%)
– 0.5 l żytniej wódki (40%)
– 0.3 l Tawny Porto (20%)
– 0.5 kg cukru

Przygotowanie:
Porzeczki wraz z szypułkami oraz owoce goji przełożyć do ogromnego słoja i zalać mieszanką spirytusu, wódki i Porto (słój powinien być wypełniony maksymalnie do 3/4 wysokości) i odstawić w nasłonecznione miejsce na 14 dni. Codziennie słojem wstrząsać. Po 14 dniach zlać całą ciecz znad owoców (nalew alkoholowy), przelać ją do drugiego słoja, odstawić w ciemne miejsce, a porzeczki zasypać cukrem. Co kilka dni potrząsać słojem, by cukier szybciej się rozpuścił. Po kolejnych 14 dniach zlać syrop, który powstał z owoców oraz cukru i połączyć z uzyskanym wcześniej nalewem alkoholowym. Nalewkę odstawić w ciemne, chłodne miejsce na kilka miesięcy. Przed ostatecznym zlaniem do mniejszych butelek zlać klarowną część znad osadu, a pozostałość przefiltrować przez kilkukrotnie złożoną gazę. Połączyć razem i rozlać nalewkę do mniejszych butelek.

Sos z czarnych porzeczek do kaczki

Składniki:
– średnia pierś z kaczki
– majeranek suszony
– pieprz, sól
– 2 szklanki czarnych porzeczek bez szypułek
– tłuszcz z kaczki
– sól, pieprz
– cukier brązowy
– imbir
– szalotka (niekoniecznie)
– 1 szklanka marchewek młodych
czP9– 1 łyżeczka startej skórki z limonki
– 1 łyżeczka świeżego tymianku
– 1 łyżka masła
– 1 i ½ łyżeczki cukru brązowego
– sok z limonki
– sól
– 1 szklanka młodych buraczków
– 1 łyżeczka rozmarynu
– balsam z octu balsamicznego
– miód
– 1 łyżka masła
– sól

Przygotowanie:
Pierś z kaczki natnij w kratkę od strony skóry, zamarynuj z pieprzem i majerankiem. Włóż do lodówki na ok.1 godzinę. Młode warzywa wyszoruj i ugotuj al dente w dwóch osobnych rondelkach. Buraczki obierz ze skórki i pokrój większe okazy. Zamarynowaną kaczkę obsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu od strony skóry- ok 8 min, z drugiej ok 4 min, włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Piecz w temperaturze 180 st, sprawdzaj na dotyk: nie może być twarda! W rondelku z buraczkami roztop masło, dodaj rozmaryn i miód, a na koniec ocet balsamiczny. Nie gotuj, bo zgęstnieje za bardzo. Marchewkę przygotuj tak samo jak buraczki (pamiętaj że miód ma się roztopić z masłem), tylko sok z limonki dodaj na sam koniec i nie na ogniu. Odlej tłuszcz ze smażonej kaczki z patelni, dodaj starty imbir, porzeczki, oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Przecieraj powoli przez gęste sitko. Wszystko podaj ciepłe, polej pierś kaczki sosem porzeczkowym.

 

Marynata z czarnej porzeczki do polędwicy wieprzowej

Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa
Marynata:
– 3 łyżki sosu hoisin
– 3 łyżki marmolady z czarnej porzeczki (lub galaretki)
– 2 ząbki czosnku posiekane
– kawałek imbiru ( ok 3 cm) starty
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki octu z czerwonego wina (albo balsamicznego)
– ⅓ łyżeczki ostrej papryki
– trochę pieprzu

Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszać. Odłożyć ⅓ marynaty do pojemniczka a pozostałą marynatą natrzeć polędwiczkę i odłożyć do lodówki (minimum godzina, a najlepiej na noc). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Polędwiczkę przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec ok 25-30 minut. W czasie pieczenia smarować pozostałą marynatą co jakiś czas obracając. W połowie pieczenia można podlać ¼ szklanki wody bo marynata może się przypalać na dnie formy. Polędwiczkę wyjąć z piekarnika i delikatnie przełożyć na talerz. Odczekać ok 10 minut zanim pokroi się ją w plastry. Pozostałą w formie marynatę dobrze wymieszać, można podlać odrobiną wody jak będzie za gęsta i przełożyć do naczynia jako sos. Podawać z sosem z pieczenia, posypaną szczypiorkiem.

Chutney z czarnej porzeczki do łososia

Składniki:
– 2 filety z łososia, każdy po około 150 g, razem ze skórką
Marynata:
– 1/2 pomarańczy (sok i skórka)
– sól morska
czP18– 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub ostrej papryki)
Czarna porzeczka z miętą:
– 1,5 szklanki czarnej porzeczki
– 2 łyżeczki cukru
– 1/2 szklanki listków świeżej mięty
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub ostrej papryki)
Do podania:
– mięta do dekoracji
– opcjonalnie – biały ryż

Przygotowanie: Czarną porzeczkę dokładnie opłukać, wymieszać z cukrem (2 łyżeczki) i odstawić na pół godziny, w międzyczasie można rozgnieść porzeczki widelcem. Łososia włożyć do miski z sokiem pomarańczowym skórką do góry, delikatnie docisnąć palcami i odstawić na pół godziny. Czarną porzeczkę wymieszać z posiekaną miętą. Podzielić na 2 części, jedną część włożyć do rondelka, dodać miód i resztę składników: ocet winny, czarny pieprz, pieprz cayenne. Doprawić niewielką ilością soli, zagotować, gotować przez około 5-7 minut, do czasu aż sos trochę zgęstnieje.
Łososia wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i natrzeć skórką pomarańczową i pieprzem cayenne. Położyć na rozgrzanym grillu skórką do dołu i grillować aż skórka będzie chrupiąca a mięso wysmażone do około 1/3 wysokości filetu. Wówczas przewrócić filety na drugą stronę i grillować jeszcze przez około 2-3 minuty, lub do czasu aż mięso nie będzie już surowe (lepiej zdjąć wcześniej z grilla aby nie przesuszyć łososia). Zdjąć z grilla i odłożyć na deskę, pokroić na porcje. Łososia można też upiec w piekarniku, np. jak w tym przepisie.
Zmiksować sos porzeczkowy i przetrzeć przez sito uzyskując gładki mus. Wymieszać go z odłożoną drugą połową świeżych porzeczek. Polać po łososiu i udekorować miętą.

Sos porzeczkowy do sznycli drobiowych

Składniki:
– 4 sznycle z kurczaka
czP19– 80 g sera pleśniowego niebieskiego
– 100 g czarnej porzeczki
– 200 ml soku z czarnej porzeczki
– 30 ml miodu płynnego
– 30 ml oliwy z oliwek
– przyprawy: sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°. Umyj porzeczki. Sznycle lekko rozbij i dopraw solą. Na patelni rozgrzej oliwę. Usmaż na złoto sznycle i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Ser pokrusz i rozsyp na usmażonych sznyclach. Wstaw sznycle do nagrzanego piekarnika na ok. 10–15 min. Podgrzej patelnię po smażeniu i zalej sokiem oraz miodem. Podgrzewaj ją na dużym ogniu tak długo, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę. Dodaj umyte porzeczki i smaż jeszcze przez ok. 2–3 min. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem. Nałóż na talerze sznycle i polej gorącym sosem.

 

Sos z czarnej porzeczki do jagnięciny

Składniki:
– 2 kotleciki jagnięce z kostką
czP20– ser kozi pleśniowy, najlepiej malutkie cabecou lub crottin
– 200 ml soku z czarnej porzeczki
– garść owoców czarnej porzeczki
– przyprawy: oliwa, 2 łyżki miodu, gałązka rozmarynu, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie:
Jagnięcinę smarujemy łyżką oliwy i łyżką miodu, posypujemy siekanym czosnkiem, rozmarynem i pozostawiamy na dwie godziny w lodówce. Delikatnie solimy i obsmażamy na oliwie do zrumienienia. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C, na mięsie kładziemy po kawałku koziego sera i pieczemy. Czas pieczenia zależy od gatunku jagnięciny, którą przygotowujemy, i od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubimy. Jagnięcina nowozelandzka jest dużo delikatniejsza od jagnięciny polskiej, może więc być pieczona krócej, jest też doskonała w postaci krwistej. Gdy ser na jagnięcinie zacznie się lekko rumienić, to znak, że trzeba wyjąć mięso z pieca. Z kolei polska jagnięcina powinna pozostać w piekarniku jeszcze przez ok. 8 min po zakończeniu pieczenia (czyli po tym, jak ser się zrumieni). W międzyczasie robimy porzeczkowy dodatek. Na patelnię, na której smażyła się jagnięcina, wlewamy sok, dodajemy drugą łyżkę miodu, szczyptę soli i redukujemy przez ok. 5 minut na dużym ogniu. Dodajemy garść czarnej porzeczki i trzymamy na ogniu, dopóki sos nie nabierze konsystencji syropu. Porzeczki powinny być ładnie widoczne. Wykładamy sos na talerz, delikatnie przenosimy jagnięcinę i układamy na porzeczkach. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Doskonałym uzupełnieniem dania będzie smażony na maśle świeży szpinak.

 

Galaretka z czarnej porzeczki do kurczaka

Składniki:
– podwójna pierś z kurczaka lub udka
czP10– 3 łyżki oliwy
– pół płaskiej łyżeczki kurkumy
– pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
– sól, pieprz
– garść czarnej porzeczki
– pół szklanki cukru
– żelatyna na czubek łyżeczki (ew gotowa galaretka)

Przygotowanie:
Wymieszać olej z kurkumą, papryką, solą i świeżo mielonym pieprzem. Włożyć do miseczki z marynatą kurczaka i posmarować go ze wszystkich stron. Zostawić tak na pół godzinki od czasu do czasu smarując kurczaka. Kiedy kurczak się marynuje można zrobić galaretkę. Porzeczkę wrócić do rondelka, dodać dwie łyżki wody, cukier i trochę pogotować w razie potrzeby dodać odrobinę żelatyny, zdjąć z ognia i pozwolić porzeczce na stężenie. Kiedy kurczak się zamarynuje wykładam go na sucha patelnię, podsmażam po obu stronach na złoto a na koniec przykrywam pokrywką na 5 minut żeby mięsko doszło w środku. Podaję polanego galaretką.

 

Glazura z czarnej porzeczki do schabu

Składniki:
– 800 g schabu
czP26– 5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
– 50 g masła
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka przyprawy korzennej
– sól
– pieprz
– olej

Przygotowanie:
Utrzyj w moździerzu czosnek, sól, pieprz i przyprawę korzenną. Natrzyj mięso przygotowaną mieszanką. Obsmaż mięso na oleju z każdej strony. W garnku podgrzej dżem z masłem. Umieść mięso w naczyniu do zapiekania i polej przygotowaną glazurą. Piecz schab przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Sos porzeczkowy do filetów drobiowych

Składniki:
– 3 filety z kurczaka
czP22– 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 3 łyżki masła
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 3 łyżki oliwy/oleju

Sos porzeczkowy:
– 3/4 szklanki czarnych porzeczek
– 2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Filety dokładnie umyć i przełożyć do miski. Do filetów dodać oliwę, sól, paprykę, kurkumę. Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami i odstawić do lodówki na min. 2-3 godziny. Natkę pietruszki wymieszać w miseczce z 3 łyżkami masła i odrobiną soli. Każdy filet przekrawamy w taki sposób, aby powstała kieszeń. Kieszonkę napełniamy farszem z masła i natki pietruszki. Filety spinamy wykałaczką. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 C. Filety pieczemy pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym ok. 25-30 minut. W trakcie pieczenia mięsa przygotowujemy sos porzeczkowy. Umyte porzeczki zasypujemy w rondelku cukrem i przez chwilę smażymy (ok. 10 minut). Zestawiamy z ognia, aby sos lekko zgęstniał.

 

Sos z czarnej porzeczki i chrzanu do ryby

Składniki:
– 2 filety dorsza
czP11– paczka miksu sałat Fit&Easy Weekend
– 1,5 łyżki oliwy z oliwek
– 150 ml nalewki porzeczkowej
– 4 łyżki mrożonej porzeczki czarnej lub owoców porzeczki z nalewki
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka chrzanu
– sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:
Dorsza posól, popieprz i oprósz majerankiem. Rozgrzej patelnię i obsmaż żeby się zarumieniła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni z termoobiegiem (lub 160 bez) na 10 minut. Na patelnię wlej nalewkę i włóż porzeczki. Gotuj, aż odparuj 3/4, wlej mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody i zagotuj. Zestaw z ognia i dopraw chrzanem. Sałatę polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Na talerzu ułóż sałatę, na tym dorsza i polej sosem.

 

Sos porzeczkowy do kurczaka z grilla

Składniki:
– 4 udka z kurczaka
– 4 nóżki z kurczaka
– 2 cebule
– sól, pieprz
– 1/2 szklanki octu winnego
– 7 gałązek koperku
czP21– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka bazylii

Marynata porzeczkowa:
– 1 i 1/2 szklanki czarnej porzeczki
– 2 łyżki miodu
– 3 łyżki wina czerwonego
– sol, pieprz
Sos tzatziki porzeczkowy:
– 200 g jogurtu greckiego
– 1 ogórek mały
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka marynaty porzeczkowej
– 3 gałązki koperku

Przygotowanie:
Udka przełożyć do pojemnika, dodać pokrojoną cebulę, czosnek sprasowany, dolać ocet winny, posolić, dodać pieprzu, oregano, bazylię, koper pokrojony, wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień porzeczki umyć, przełożyć na patelnię, dodać miód, wino i smażyć aż owoce będą miękkie, a marynata się zredukuje. Doprawić solą, pieprzem i przetrzeć przez sito. Kurczaka wyjąć z marynaty i posmarować marynatą porzeczkową. Zostawić łyżkę marynaty porzeczkowej do sosu tzatziki. Odstawić kurczaka na godzinę do lodówki. Kurczaka grillować i podczas grillowania rozsmarowywać pędzlem marynatę co jakiś czas, żeby się nie przypaliła. Ogórka zetrzeć na tarce jarzynowej, odlać wodę i dodać do jogurtu. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, dodać koper i porzeczkową marynatę.

 

Konfitura z czarnej porzeczki

Składniki:
czP3– 3 kg czarnych porzeczek
– 900 g cukru
– 100 ml wody

Przygotowanie:
Umyte i obrane porzeczki gotujemy z wodą na sporym gazie do czasu, aż puszczą sok. Potem ustawiamy minimalny płomień gazu i dusimy przez około 1,5 godziny, regularnie mieszając, by nie przypalić konfitur. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy owoce na całą noc. Na drugi dzień podgrzewamy zawartość garnka i dopiero dodajemy cukier, a następnie całość gotujemy jeszcze przez około pół godziny. Przygotowujemy wyparzone i wysuszone słoiki oraz zakrętki i wlewamy konfiturę, a następnie szczelnie zakręcamy i ustawiamy słoiki do góry dnem, najlepiej na ręczniku czy niezbyt grubym kocu.

 

Dżem z czarnej porzeczki

Składniki:
czP6– 500 g czarnej porzeczki
– cytryna
– 1,5 szklanki cukru

Przygotowanie:
Oczyść, umyj i osusz owoce. Przełóż czarne porzeczki do garnka, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, do czasu aż owoce zaczną się rozpadać (ok. 30 minut). Zetrzyj na tarce skórkę z cytryny i dodaj do owoców. Wyciśnij sok z cytryny i 1/4 szklanki tego soku wlej do pozostałych składników. Zagotuj. Wyparz słoiki – najlepiej umyj je i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 st. Przełóż dżem do słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem na 2 minuty. Po tym czasie ustaw je wieczkiem do góry i odstaw do ostygnięcia.

 

Czarna porzeczka z imbirem i cynamonem

Składniki:
czP5– 500 g czarnej porzeczki
– 300 g cukru
– 1 kopiasta łyżka cynamonu
– ½ łyżeczki imbiru

 

Przygotowanie:
Owoce obieramy z szypułek i płuczemy, następnie dodajemy do nich cukier i na bardzo malutki ogniu gotujemy aż większość soku odparuje, wtedy dodajemy przyprawy. Powstały dżem przelewamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i wywracamy je na wieczko.

 

Marmolada z czarnych porzeczek i jabłek

czP7Składniki:
– 1.5 kg jabłek
– 1,5 kg cukru
– 1 kg czarnych porzeczek

Przygotowanie:
Jabłka zmiksować blenderem, bez gotowania. Czarne porzeczki oszypułkować, umyć, osączyć. Przełożyć porzeczki do miski, zmiksować blenderem i też przetrzeć przez sito. Przecier z jabłek połączyć z przecierem z czarnej porzeczki. Dodać do przecieru cukier, gotować ze 20 minut na wolnym ogniu. Marmoladę gorącą nakładać do słoików, pasteryzować ok. 20 minut.

Dżem z czarnej porzeczki z gruszkami i cynamonem

Składniki:
czP4– 1 litr czarnej porzeczki
– 2 duże gruszki
– 500 ml wody
– 600 ml cukru kryształ
– 1 laska cynamonu

Przygotowanie:
Oczyszczone i wypłukane porzeczki wrzucić do garnka z grubym dnem. Gruszki podzielić na mniejsze kawałki i dodać do garnka. Wlać wodę, dodać cały cynamon i cukier. Gotować na niskim ogniu mieszając przez 20 minut. Zdjąć z ognia, zdjąć szumowinę i odstawić na 15 minut. Wlać do gorących sterylnych słoików, zakręcić i odwrócić dnem do góry do wystygnięcia.

 

Galaretka z czarnej porzeczki

Składniki:
czP23– 1 kg czarnej porzeczki
– 1 kg 300 g cukru

Przygotowanie:
Porzeczkę obieramy z liści i ogonków, opłukujemy, osuszamy i przecieramy przez durszlak za pomocą pałki. Tak przetartą porzeczkę ponownie przecieramy, ale tym razem przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Mus który w ten sposób uzyskaliśmy przekładamy do makutry, dodajemy cukier i pałką ucieramy do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści i będzie niewyczuwalny, a galaretka zgęstnieje i lekko spieni się na powierzchni. Zajmuje to dość dużo czasu – przyrządzenie galaretki z 1 kg owoców zajęło mi prawie 3 godziny, ale się opłacało! Warto podzielić owoce na dwie lub trzy części i ucierać je partiami, gdyż wtedy będzie łatwiej. Gotową galaretkę przekładamy do czystych i suchych słoiczków i mocno zakręcamy. Galaretka zawiera dużą ilość cukru, więc nie trzeba jej już gotować – nie obawiajcie się, na pewno się nie popsuje gdy zamkniecie ją w słoiczkach :) Z kilograma porzeczek wyszło mi 6 słoiczków galaretki.

 

Sok z czarnej porzeczki

Składniki:
czP8– 1 kg czarnej porzeczki
– 1 kg cukru
– 100 listków wiśni
– woda

Przygotowanie:
Opłukaną porzeczkę wrzucić do garnka i zalać wodą tak, aby była przykryta. Dorzucić liście wiśni i zagotować. Gotować 15 minut i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie zlać sok znad porzeczek, dodać cukier, ponownie zagotować, wymieszać do zaniknięcia piany i gorący wlać do butelek.

 

Lody z czarnej porzeczki

Składniki:
– 1 mleko skondensowane słodzone z puszki (400 g)
czP1– 1 szklanka (250 ml) mleka skondensowanego niesłodzonego
– 250 g twarożku śmietankowego (jak na serniki)
Sos z czarnej porzeczki:
– 1,5 szklanki czarnej porzeczki (mogą być mrożone)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/4 szklanki cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, schłodzić. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić – najlepiej zrobić sos dzień wcześniej. Mleczną mieszankę wlać do maszyny do lodów, postepując według jej instrukcji ukręcić lody. Po skończeniu programu wlać sos, wymieszać lekko do otrzymania marmurkowego wzorku. Zamrozić.

 

Frappuccino z czarnej porzeczki

Składniki:
– 200 g czarnej porzeczki
czP24– 500 ml mleka
– 3 gałki lodów waniliowych
– 1/2 szklanki kostek lodu
– 2 łyżki cukru
Bita śmietana:
– 100 ml śmietany 36 %
– 1 łyżka cukru pudru
– parę świeżych czarnych porzeczek do dekoracji

Przygotowanie:
Ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywny, biały puch. Czarne porzeczki opłukać, ewentualnie oderwać gałązki. Przełożyć do blendera, dodać mleko, lody waniliowe, cukier i kostki lodu. Zmiksować. Przelać do szklanek, udekorować bitą śmietaną i świeżymi porzeczkami.

Koktajl z czarną porzeczką

czP2Składniki:
– 1 mały jogurt naturalny (możecie użyć mleka kokosowego)
– 1 kubeczek po małym jogurcie naturalnym czarnych porzeczek
– 3 kostki lodu

Przygotowanie:
Zmiksuj wszystko blenderem.
Dosłodź do smaku – np. syropem z agawy.

 

Kefir z czarną porzeczką i miętą

czP25Składniki :
– 400 ml kefiru
– 1 szklanka świeżych, czarnych porzeczek
– kilka listków mięty
– cukier do smaku

Przygotowanie:
Porzeczki oczyszczamy, płuczemy i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy listki mięty, wsypujemy odrobinę cukru i wlewamy kefir. Miksujemy blenderem lub robotem kuchennym.
Koktajl przelewamy do szklanek, podajemy schłodzony.

zobacz również:

  1. Desery z czereśniami – przepisy
  2. Jabłka na ciepło – przepisy
  3. Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek
  4. Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...