Czarna herbata liściasta – jak wybrać najlepszą? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Czarna herbata liściasta – jak wybrać najlepszą?

24 czerwca 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czarna herbata, podobnie jak zielona i biała, a także kawa, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, między innymi:

 

  • wzmacnia zęby i chroni je przed próchnicą oraz zapobiega chorobom dziąseł;
  • reguluje wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie pokarmu;
  • pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiega rozwojowi miażdżycy, a także występowaniu udarów i zawałów.

Jednak – aby móc korzystać z właściwości zdrowotnych tego napoju, należy wybierać herbaty naturalne, np.czarna herbata liściasta z DMG, które nie zawierają niepotrzebnych i szkodliwych dodatków, jak regulatory kwasowości, barwniki czy cukier. W profesjonalnym sklepie z herbatą znajdziesz różne rodzaje naturalnej czarnej herbaty liściastej, sklasyfikowane pod względem jakości liści. Mogą one zawierać:

  • pełne liście:
    • TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – całe liście i sporo złocistopomarańczowych tipsów, 
    • GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe) – następna klasa jakości, 
    • FOP (Flowery Golden Pekoe) – pełne liście w dobrym stanie, 
    • OP (Orange Pekoe) – zwykłe, podstawowej jakości, pełne i długie liście, uzyskane z pierwszego i drugiego rozwiniętego listka bez pączków herbacianych;
  • liście łamane (cięte), czyli takie, które zostały rozdrobnione: 
    • FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe) – jedna z najpopularniejszych klas,
    • BOP (Broken Orange Pekoe) – kolejna znana klasa jakości, pozbawiona pączków,
    • BP (Broken Pekoe) – powszechnie produkowana herbata bez pączków i najmłodszych listków;
  • miał herbaciany o wymiarach liści poniżej 2 milimetrów, wykorzystywany do produkcji herbat ekspresowych;
  • pył herbaciany o wymiarach liści 0,5–1 milimetr, wykorzystywany do produkcji herbat ekspresowych.

Czarna herbata liściasta szybka w przygotowaniu to np. typ Broken Orange Pekoe. Dostępna jest w postaci granulek, które można parzyć dwukrotnie. Warto zwrócić uwagę także na smak i aromat. Jeśli lubisz klasyczny, intensywny zapach i smak czarnej herbaty, wybierz odmiany indyjskie lub cejlońskie. Jeśli gustujesz w łagodniejszych doznaniach smakowych podczas picia herbacianych naparów, wybierz odmianę chińską, która jest delikatniejsza.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...