Cytrynówka z kawą na szybko po karpacku
Artykuł zewnętrzny
Smakowe wódki idealnie sprawdzają się na babskich wieczorach lub w mroźne wieczory. Prezentujemy przepis na szybką, energetyzującą wódkę na bazie cytryn i ziaren kawy. Nalewka szybko dojrzewa i można ją już pić praktycznie po 14 dniach. Do jej przygotowania nie stosujemy tradycyjnie spirytusu tylko mocną wódkę najlepiej 45 % lub 40 %. Tę nalewkę robi się szybko i nie potrzeba do jej wykonania dużo składników. Delikatny posmak kawy o działaniu lekko pobudzającym będzie gratką dla miłośników mocnych trunków.
składniki:
500 ml wódki czystej
15 ziaren kawy
2 cytryny ze skórą
15 dag cukru
cukier waniliowy lub laska wanilii
Cytryny sparzyć wrzątkiem oraz dokładnie wyszorować. Każdą cytrynę gęsto ponakłuwać wykałaczką, Umieścić cytryny w dużym słoju, dodać cukier i ziarna kawy. Cytryny zalać wódką, aby były zakryte. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 14 dni, co jakiś czas potrząsać w tym czasie słojem. Po tym okresie przelać do butelek, wcześniej należy wódkę przelać przez gazę.