Cytrynowa tarta z bezą – wiosenna orzeźwiająca tarta z cytryną!
Delikatna, krucha i orzeźwiająca, czyli tarta cytrynowa, która będzie idealnym deserem na wiosnę. Według tradycyjnego przepisu, przygotowuje się ją razem z bezą, którą zdobi wierzch ciasta i uzupełnia nadzienie, natomiast można upiec ją na dwa sposoby, zarówno z bezą, jak i bez. W każdym przypadku będzie smakować pysznie i z pewnością warto poświęcić czas na jej przygotowanie.
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
4 jajka
300 ml śmietanki kremówki 30%
150 ml wyciśniętego soku z cytryny
starta skórka z 2 cytryn
200 g cukru
30g mąki ziemniaczanej
4 białka
Przygotowanie:
Zaczynamy od przesiania mąki, do której następnie dodajemy masło i siekamy do momentu aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy 2 żółtka, cukier puder oraz 1 łyżkę soku z cytryny, a całość zagniatamy do wymieszania składników.
Następnie ciasto owijamy w folię spożywczą w wkładamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy formę o średnicy 24 cm, którą należy posmarować masłem i oprószyć mąka pszenną.
Po schłodzeniu ciasta, rozwałkowujemy je i przekładamy na formę.
Następnie nakłuwamy je widelcem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut.
Teraz czas na przygotowanie cytrynowego nadzienia. 4 jajka, 120 g cukru, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną oraz startą skórkę i wyciśnięty sok z cytryn przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do powstania gładkiej, rzadkiej masy. Następnie przelewamy ją na upieczony spód i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 20 minut, w temperaturze 180 stopni.
Następnie, ubijamy 4 białka, do momentu aż się spienią i dodajemy do nich 160 g cukru. Dodajemy jedną łyżkę soku z cytryny i ubijamy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru i powstania gładkiej masy. Całość nakładamy na upieczone wcześniej ciasto za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Wkładamy do piekarnika na ostatnie 20 minut, po tym czasie ciasto jest gotowe.