Cytrynowa tarta z bezą – wiosenna orzeźwiająca tarta z cytryną!

22 grudnia 2021, dodał: mszachowska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Delikatna, krucha i orzeźwiająca, czyli tarta cytrynowa, która będzie idealnym deserem na wiosnę. Według tradycyjnego przepisu, przygotowuje się ją razem z bezą, którą zdobi wierzch ciasta i uzupełnia nadzienie, natomiast można upiec ją na dwa sposoby, zarówno z bezą, jak i bez. W każdym przypadku będzie smakować pysznie i z pewnością warto poświęcić czas na jej przygotowanie.

Składniki: 
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
4 jajka
300 ml śmietanki kremówki 30%
150 ml wyciśniętego soku z cytryny
starta skórka z 2 cytryn
200 g cukru
30g mąki ziemniaczanej
4 białka

Przygotowanie: 
Zaczynamy od przesiania mąki, do której następnie dodajemy masło i siekamy do momentu aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy 2 żółtka, cukier puder oraz 1 łyżkę soku z cytryny, a całość zagniatamy do wymieszania składników.
Następnie ciasto owijamy w folię spożywczą w wkładamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy formę o średnicy 24 cm, którą należy posmarować masłem i oprószyć mąka pszenną.
Po schłodzeniu ciasta, rozwałkowujemy je i przekładamy na formę.
N
astępnie nakłuwamy je widelcem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut.  

Teraz czas na przygotowanie cytrynowego nadzienia. 4 jajka, 120 g cukru, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną oraz startą skórkę i wyciśnięty sok z cytryn przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do powstania gładkiej, rzadkiej masy. Następnie przelewamy ją na upieczony spód i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 20 minut, w temperaturze 180 stopni.

Następnie, ubijamy 4 białka, do momentu aż się spienią i dodajemy do nich 160 g cukru. Dodajemy jedną łyżkę soku z cytryny i ubijamy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru i powstania gładkiej masy. Całość nakładamy na upieczone wcześniej ciasto za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Wkładamy do piekarnika na ostatnie 20 minut, po tym czasie ciasto jest gotowe.  

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Żywność medyczna - posiłki w chorob…
Też uważam że najlepiej kupić produkty bio i samemu robić jedzenie dla chorego...
Bioenergoterapia
Czasem na kogoś może mieć zbawienny wpływ sama wiara, taki efekt placebo...
zaczerwieniona twarz
Często kosmetyki powodują podrażnienia...
Najlepsza pizza włoska Poznań
Sama piekę taką pizzę, że w niejednej pizzerii nie mają tak dobrych:)