Cytrynowa tarta z bezą – wiosenna orzeźwiająca tarta z cytryną!

22 grudnia 2021,
dodał: mszachowska
Artykuł zewnętrzny

Delikatna, krucha i orzeźwiająca, czyli tarta cytrynowa, która będzie idealnym deserem na wiosnę. Według tradycyjnego przepisu, przygotowuje się ją razem z bezą, którą zdobi wierzch ciasta i uzupełnia nadzienie, natomiast można upiec ją na dwa sposoby, zarówno z bezą, jak i bez. W każdym przypadku będzie smakować pysznie i z pewnością warto poświęcić czas na jej przygotowanie.

Składniki: 
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
4 jajka
300 ml śmietanki kremówki 30%
150 ml wyciśniętego soku z cytryny
starta skórka z 2 cytryn
200 g cukru
30g mąki ziemniaczanej
4 białka

Przygotowanie: 
Zaczynamy od przesiania mąki, do której następnie dodajemy masło i siekamy do momentu aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy 2 żółtka, cukier puder oraz 1 łyżkę soku z cytryny, a całość zagniatamy do wymieszania składników.
Następnie ciasto owijamy w folię spożywczą w wkładamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy formę o średnicy 24 cm, którą należy posmarować masłem i oprószyć mąka pszenną.
Po schłodzeniu ciasta, rozwałkowujemy je i przekładamy na formę.
N
astępnie nakłuwamy je widelcem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut.  

Teraz czas na przygotowanie cytrynowego nadzienia. 4 jajka, 120 g cukru, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną oraz startą skórkę i wyciśnięty sok z cytryn przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do powstania gładkiej, rzadkiej masy. Następnie przelewamy ją na upieczony spód i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 20 minut, w temperaturze 180 stopni.

Następnie, ubijamy 4 białka, do momentu aż się spienią i dodajemy do nich 160 g cukru. Dodajemy jedną łyżkę soku z cytryny i ubijamy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru i powstania gładkiej masy. Całość nakładamy na upieczone wcześniej ciasto za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Wkładamy do piekarnika na ostatnie 20 minut, po tym czasie ciasto jest gotowe.  

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.