Cydrowy ryż z jabłkami i cynamonem
Składniki:
1 szklanka mleka
pół szklanki cydru jabłkowego
200 g ryżu
5-6 jabłek (np. papierówki)
4 łyżki masła
cukier
cynamon (do smaku)
słodka śmietana (do dekoracji)
rodzynki
Wykonanie:
Ryż gotujemy na mleku z dodatkiem cydru do miękkości. Dodajemy do gotującego się ryżu 2 łyżki masła i szczyptę soli. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do nich 2 łyżki rodzynek. Naczynie żaroodporne smarujemy resztką masła. Na dno dajemy warstwę ryżu, następnie jabłka, posypujemy 1-2 łyżeczkami cukru (w zależności od jabłek) i cynamonem. Ponownie dajemy ryż, jabłka cukier i cynamon. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na ciepło z dodatkiem słodkiej śmietany i opcjonalnie cynamonu.
Więcej ciekawych przepisów na: www.krainacydru.pl