Cukrzycę można wyleczyć. Książka kucharska – recenzja

14 kwietnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Cukrzyca typu 2 jest bardzo złożonym schorzeniem z wieloma możliwymi opcjami leczenia. W ostatnich latach diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów, które obejmują częste przerywane posty, pojawiły się jako sposób nie tylko na leczenie cukrzycy typu 2, ale także na jej odwrócenie. To, czy odwrócenie cukrzycy typu 2 jest możliwe, jest bardzo kontrowersyjne wśród lekarzy i naukowców, ale z pewnością istnieje większe przekonanie, że możliwe jest „wstrzymanie” cukrzycy lub wprowadzenie jej w „remisję”. Jason Fung, kanadyjski nefrolog, jednoznacznie wierzy, że cukrzycę typu 2 można cofnąć, a jego książka pt. Cukrzycę można wyleczyć jest instrukcją, jak to zrobić.

Książka zaczyna się od szczegółowej historii i wyjaśnienia, w jaki sposób cukrzyca typu 2 stała się epidemią XXI wieku i dlaczego konwencjonalne metody leczenia (w tym leki) po prostu nie działają. Chociaż powszechnie przyjmuje się, że leki nie mogą działać samodzielnie, a dieta i ćwiczenia są podstawą leczenia cukrzycy, autor dokładnie wyjaśnia, dlaczego i jak żywienie powinno być głównym celem walki z chorobą. Bardzo szczegółowo uzasadnia też, dlaczego obniżenie poziomu insuliny poprzez zmniejszenie spożycia cukru ma kluczowe znaczenie w leczeniu cukrzycy typu 2.

Nakazowy plan leczenia jest bardzo jasny, i zakłada przede wszystkim rezygnację z napojów słodzonych cukrem, ciastek, ciast, płatków śniadaniowych, lodów, większości owoców, wszystkich suszonych owoców, chleba, makaronu, ryżu i ziemniaków. Kodeks cukrzycowy zawiera trzy zasady cofania cukrzycy typu 2, tj.: unikanie fruktozy, unikanie rafinowanych węglowodanów, jednocześnie zwiększając naturalne tłuszcze oraz spożywanie tylko nieprzetworzonej żywności. Okresowy post to dodatkowa (czwarta) zasada. Istnieją już znaczące dowody od osób z cukrzycą typu 2, które przyjęły tego rodzaju plan leczenia i osiągnęły pozytywne wyniki. Z tego samego powodu niektórym ludziom trudno było przestrzegać charakteru tego surowego i restrykcyjnego planu leczenia. Ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że to podejście nie będzie odpowiednie dla wszystkich osób z cukrzycą i upewnić się, że każdy, kto próbuje go zastosować, współpracuje z lekarzem.

W książce znajdziemy przede wszystkim ok. 100 prostych przepisów, które pomagają zarządzać insuliną i wspomagają odchudzanie opatrzone kolorowymi zdjęciami oraz listy zakupów spożywczych umożliwiające przygotowanie pysznych i urozmaiconych dań, które się nie znudzą. Znajdziemy tu przepisy mięsne (np. burgery z bizona, pieczony udziec jagnięcy, faszerowana polędwica wieprzowa), drobiowe (np. kurczak po azjatycku, fricassee z kurczaka, klopsiki z indyka), ryby i owoce morza, potrawy roślinne (np. pieczone tofu, gulasz z fasolą żurawinową, chili z czerwoną i białą fasolą), warzywne dodatki (np. ryż z kalafiora, tęczowe buraki z kozim serem, złociste warzywa z curry), sałatki (np. koper włoski i pomarańcze z zieleniną, sałatka z tuńczyka i awokado, sałatka z ziół), zupy (np. bulion z krewetek, pikantna zupa dyniowa, włoska zupa z białą fasolą, karaibska zupa ze szpinakiem) oraz potrawy z jajkami (np. jajka na twardo z pesto, frittata, omlet z fontiną i szynką) i wiele innych. Książka kończy się prostym planem postu. Receptury są zróżnicowane i nie wymagają żadnych nietypowych lub trudnych do zdobycia składników.

Warto już dziś zmienić styl życia i odżywiania się, by odzyskać zdrowie i dodatkowo cieszyć się na co dzień pysznym menu, które proponuje ta książka!

Marta

 

Dziękujemy Wydawnictwu Vital za egzemplarz do recenzji – książka jest dostępna TUTAJ

Redakcja