Cukiniowy makaron z orzechami i szynką

22 października 2012, dodał: Nulek
Artykuł zewnętrzny
Składniki (porcja dla 2-3 osób):
200 g makaronu spaghetti (może też być inny – kwestia gustu)
1 średniej wielkości cukinia
3 plastry dobrej szynki (nie wiem, jakiej – mama mi dała i już ;) )
garść orzechów włoskich
1 małe opakowanie sera feta
1 łyżka oliwy
3 ząbki czosnku
sól, pieprz ziołowy, bazylia, papryka ostra
odrobina natki pietruszki do przyozdobienia dania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kropli oliwy – według przepisu na opakowaniu.
Cukinię kroimy na cienkie plastry. Czosnek i orzechy włoskie (kilka możemy odłożyć do udekorowania talerzy) siekamy na drobne kawałeczki. Szynkę kroimy na kwadraciki wielkości łazanek.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy na to cukinię, szynkę, orzechy i czosnek, podsmażamy kilka minut, doprawiając do smaku.
Fetę kroimy w kostkę.
Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię, w tym samym miejscu powinna wylądować feta. Mieszamy i podsmażamy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty.
Podajemy z dodatkiem odrobiny pietruszki i połówką orzecha, żeby danie wyglądało „eleganciej”. :-D Smacznego (mnie przynajmniej smakowało…)!

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

200 g makaronu spaghetti (może też być inny – kwestia gustu)

1 średniej wielkości cukinia

3 plastry dobrej szynki (nie wiem, jakiej – mama mi dała i już ;) )

garść orzechów włoskich

1 małe opakowanie sera feta

1 łyżka oliwy

3 ząbki czosnku

sól, pieprz ziołowy, bazylia, papryka ostra

odrobina natki pietruszki do przyozdobienia dania

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kropli oliwy – według przepisu na opakowaniu.

Cukinię kroimy na cienkie plastry. Czosnek i orzechy włoskie (kilka możemy odłożyć do udekorowania talerzy) siekamy na drobne kawałeczki. Szynkę kroimy na kwadraciki wielkości łazanek.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy na to cukinię, szynkę, orzechy i czosnek, podsmażamy kilka minut, doprawiając do smaku.

Fetę kroimy w kostkę.

Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię, w tym samym miejscu powinna wylądować feta. Mieszamy i podsmażamy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty.

Podajemy z dodatkiem odrobiny pietruszki i połówką orzecha, żeby danie wyglądało „eleganciej”. :-D Smacznego (mnie przynajmniej smakowało…)!

file1350906544



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...