Cukiniowe kotlety

7 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

 

  • 3 cukinie
  • pęczek natki
  • 10 listków mięty
  • 2 średnie cebule
  • skórka z cytryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki pestek ze słonecznika
  • 1/2 łyżki ostropestu
  • olej kokosowy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

1. Ścieramy na tarce o grubych oczkach cukinię i odciskamy wodę

2. Mielimy siemię, pestki oraz ostropest i dodajemy je do cukinii

3. Dodajemy posiekaną natkę, miętę, pokrojoną drobno cebulę, skórkę z cytryny, jajka, sól i pieprz

4. Dokładnie mieszamy

5. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste

file1425762095

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”