Zapiekanka z cukinii w 20 minut
No to czas na coś niskokalorycznego :) Polecam na lekką kolację.
Potrzebujemy:
– 4 cukinie
– pęczek natki pietruszki
– majonez light
– ostra musztarda
– oliwa
– tarta bułka
– starty parmezan
– czosnek
– sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie
– papier do pieczenia
Przygotowanie:
1) Cukinie myjemy, a następnie kroimy ukośnie, niezbyt cienko, w plastry.
2) Płuczemy natkę pietruszki i drobno siekamy.
3) 2 łyżki majonezu wymieszać z 2 łyżeczkami musztardy; dodać natkę, doprawić solą i pieprzem.
4) Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
5) Piekarnik rozgrzewamy do 200-250 stopni.
6) Plastry cukinii smarujemy z jednej strony sosem majonezowym i układamy na blasze.
7) Tartą bułkę – około 10 dkg – mieszamy z 50 dkg tartego parmezanu i łyżeczką ziół prowansalskich.
8) Aby otrzymać masę, do mieszanki bułki, parmezanu i ziół dodajemy przepuszczony przez praskę ząbek czosnku.
9) Masą smarujemy drugą stronę cukinii, a potem plastry skrapiamy oliwą.
10) Cukinię wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez 5-10 minut.
Podajemy na gorąco :) Smacznego!