Crumble z truskawkami
Artykuł zewnętrzny
Pod tą nazwą kryje się bajecznie prosty, pyszny i zdrowy deser. Świeże truskawki, migdały i kruszonka – czego można chcieć więcej…
Składniki na trzy kokilki
- 300 g truskawek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
kruszonka*:
- 25 g zimnego masła
- 30 g mąki pszennej
- 30 g zmielonych migdałów
- 20 g cukru trzcinowego
dodatkowo:
- 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Następnie obtoczyć je w mące ziemniaczanej.
- Składniki kruszonki szybko zagnieść.
- Do kokilek rozłożyć truskawki, posypać je kruszonką.
- Kokilki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku rozgrzanym do 190oC (termoobieg lub góra-dół) przez ok. 20 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia na każdej porcji rozłożyć płatki migdałowe i zapiekać, aż się zrumienią.
* Można zrobić więcej kruszonki i ją zamrozić na kolejny raz.