Crumble z truskawkami

21 czerwca 2012, dodał: elkaa13
Artykuł zewnętrzny

Pod tą nazwą kryje się bajecznie prosty, pyszny i zdrowy deser. Świeże truskawki, migdały i kruszonka – czego można chcieć więcej…

Składniki na trzy kokilki

  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

kruszonka*:

  • 25 g zimnego masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 20 g cukru trzcinowego

dodatkowo:

  • 3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Następnie obtoczyć je w mące ziemniaczanej.
  2. Składniki kruszonki szybko zagnieść.
  3. Do kokilek rozłożyć truskawki, posypać je kruszonką.
  4. Kokilki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku rozgrzanym do 190oC (termoobieg lub góra-dół) przez ok. 20 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia na każdej porcji rozłożyć płatki migdałowe i zapiekać, aż się zrumienią.

* Można zrobić więcej kruszonki i ją zamrozić na kolejny raz.


file1340267072