Crumble z truskawkami

21 czerwca 2012, dodał: elkaa13
Artykuł zewnętrzny

Pod tą nazwą kryje się bajecznie prosty, pyszny i zdrowy deser. Świeże truskawki, migdały i kruszonka – czego można chcieć więcej…

Składniki na trzy kokilki

  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

kruszonka*:

  • 25 g zimnego masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 20 g cukru trzcinowego

dodatkowo:

  • 3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Następnie obtoczyć je w mące ziemniaczanej.
  2. Składniki kruszonki szybko zagnieść.
  3. Do kokilek rozłożyć truskawki, posypać je kruszonką.
  4. Kokilki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku rozgrzanym do 190oC (termoobieg lub góra-dół) przez ok. 20 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia na każdej porcji rozłożyć płatki migdałowe i zapiekać, aż się zrumienią.

* Można zrobić więcej kruszonki i ją zamrozić na kolejny raz.


file1340267072



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...