Conchiglie Rigate z szafranem, kaparami i rodzynkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 200 g makaronu Malma Conchiglie Rigate
- 3 łodygi selera
- oliwa z oliwek
- 20 g orzeszków pinii
- 20 g kaparów małych
- 6 dużych zielonych oliwek
- Szczypta szafranu namoczonego w łyżce wody
- 1 łyżeczka octu winnego
- 50 g rodzynek
- 20 g posiekanej pietruszki
- Starta skórka cytryny
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz
- Parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta.
Łodygę selera kroimy na małe kawałki i przesmażamy z posiekanym ząbkiem czosnku. Dodajemy kapary, oliwki, rodzynki i orzeszki pinii. Przesmażamy chwilę, a następnie dodajemy szafran wraz z wodą, w której się moczył oraz ocet winny.
Dodajemy od razu makaron i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy natką pietruszki i tartym serem.