Conchiglie Rigate z szafranem, kaparami i rodzynkami

7 stycznia 2015, dodał: Damian Dragański
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 200 g makaronu Malma Conchiglie Rigate
  • 3 łodygi selera
  • oliwa z oliwek
  • 20 g orzeszków pinii
  • 20 g  kaparów małych
  • 6 dużych zielonych oliwek
  • Szczypta szafranu namoczonego w łyżce wody
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 50 g rodzynek
  • 20 g posiekanej pietruszki
  • Starta skórka cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • Parmezan

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta.

Łodygę selera kroimy na małe kawałki i przesmażamy z posiekanym ząbkiem czosnku. Dodajemy kapary, oliwki, rodzynki i orzeszki pinii. Przesmażamy chwilę, a następnie dodajemy szafran wraz z wodą, w której się moczył oraz ocet winny.

Dodajemy od razu makaron i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy natką pietruszki i tartym serem.

file1420628139