Co zamiast bułki tartej do fasolki? Ten dodatek jest o niebo lepszy i zdrowszy
Fasolkę szparagową najczęściej przygotowywałam klasycznie na masełku z dodatkiem tartej bułki. Tak przygotowywano ja w moim rodzinnym domu, chociaż ja lubię też serwować ją z sosem vinegrette lub z dodatkiem pomidorów, papryki i cebulki w formie sałatki. Ten zamiennik tartej bułki jest też wskazany dla diabetyków, którzy muszą unikać białego pieczywa.
Fasolka szapragowa w tym sezonie gości dość często na naszym stole. Wybieram ją również ze względu na jej walory smakowe i zdrowotne. Fasolka szparagowa zawiera m. in.: potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, fosfor, jod, witaminy z grupy B oraz witaminy: A, D, E, K i C.
Fasolka szparagowa od zwykłej fasoli różni się tym, że jest lekkostrawna i nie stanowi obciążenia dla żołądka. Posiada ona również aglutyninę, dzięki której nie rozwijają się niektóre chorobotwórcze bakterie, przez co wspiera odporność organizmu. Zawarty w fasolce błonnik, nie tylko sprawia, że jest ona sycąca, ale także obniża poziom cholesterolu, gdyż wiąże cząsteczki tłuszczu. Jest to też ważne dla osób odchudzających się.
Kto powinien szczególnie jeść fasolkę szparagową?
Dla dbających o linię dobrą informacją jest też niska zawartość kalorii warzywa – 150 g to ok. 40 kcal. Spożywanie fasolki wpływa regenerująco na system nerwowy, co jest ważne dla osób uczących się i pracujących umysłowo. Zmniejsza też stany lekowe i bezsenność. Składniki zawarte w fasolce szparagowej korzystnie wpływają na pracę wątroby, gdyż pomagają oczyścić organizm, ponad to pomagają regulować poziom insuliny. Fasolka szparagowa jest szczególnie polecana wegetarianom, ponieważ białko, które zawiera, ma podobny skład do białka znajdującego się w mięsie.
Fasolka szparagowa znakomicie wpływa na zdrowie kobiet. Warzywo to bogate jest w substancje roślinne podobne do hormonów żeńskich, zwane fitoestrogenami. Dlatego doskonałe jest dla pań w okresie menopauzy, gdyż łagodzi jej objawy. Potrafi nawet o połowę zmniejszyć uderzenia gorąca. Dzięki zawartym w fasolce fitoestrogenom, przeciwdziała ona nowotworom piersi i szyjki macicy. Fitoestrogeny zwiększają także gęstość kości, sprawiając, że są one bardziej odporne, dzięki czemu przeciwdziałają osteoporozie. Ponad to fasolka szparagowa zawiera kwas foliowy- ważny składnik, dla kobiet w ciąży, odpowiadający za prawidłowy rozwój układu nerwowego u płodu.
Co zawiera sezam?
Co można dodać do fasolki zamiast bułki tartej? Moim sprawdzonym sposobem jest podsmażenie na odrobinie masła lub oliwie nasion białego sezamu, który również jest źródłem cennych składników odżywczych. Znaleźć w nim możemy fosfor, żelazo, miedź, selen, cynk, witaminę B1, błonnik pokarmowy, białko, zdrowe kwasy tłuszczowe i wielu innych cennych składników. Ziarna sezamu są również cennym źródłem antyoksydantów zwalczających wolne rodniki w naszym organizmie. Spożywając regularnie ziarenka sezamu opóźniamy procesy starzenia się skóry, dbając równocześnie o jej elastyczność i młody wygląd. Sezam można dodać nie tylko do fasoli, ale też różnych sałatek, koktajli a nawet deserów.