Co na letni obiad?

17 sierpnia 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Lekki obiad, to coś, czego potrzebuje każdy z nas w okresie letnim. W upalne dni nie chce nam się gotować. W tym okresie warto postawić na coś szybkiego i lekkostrawnego. Już dziś pożegnaj nudę w kuchni i zainspiruj się naszymi pomysłami na szybki letni obiad.

co na letni obiad

Faszerowana cukinia

Składniki:
– 3 cukinie
– spray do pieczenia
– 1/2 kg piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1/4 łyżeczki włoskiej przyprawy
– 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
– 3/4 szklanki sosu do makaronu
– 1/4 szklanki startego parmezanu
– 1/4 szklanki posiekanego sera mozzarella

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przekroić cukinię wzdłuż na pół, a następnie za pomocą łyżki wyjąć nasiona z cukinii. Cukinię ułożyć w naczyniu do pieczenia ściętą stroną do góry i lekko pokropić sprayem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min., aż cukinia lekko się ugotuje i stanie się miękka.
W międzyczasie rozgrzać oliwę z oliwek na dużej nieprzywierającej patelni, wrzucić kurczaka wraz z przyprawami, solą i pieprzem. Smażyć przez 8-10 min. Dodać sos do makaronu i gotować jeszcze przez 2 min., od czasu do czasu mieszając. Włożyć mieszankę kurczaka do łódeczek z cukinii. Posypać kurczaka parmezanem i serem mozzarella. Włożyć łódeczki z cukinii do piekarnika na 5 min. lub do momentu, aż ser się rozpuści. Posypać świeżą bazylią i parmezanem i podawać.

 

Faszerowana cukinia

Karkówka w młodej kapuście

Składniki:
– 1 główka młodej kapusty, grubo posiekana
– 800 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry
– słodka papryka, sól, pieprz
– 1 litr bulionu
– pęczek koperku, posiekany
– 1 papryka czerwona, pokrojona w plasterki
– 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– cukier, pieprz i sól do smaku
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:
Posypać karkówkę solą, pieprzem i papryką i odstawić na 10 min i podsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do lekkiego zarumienienia z każdej strony. Przełożyć mięso do średniego garnka, zalać bulionem (ewentualnie wodą), dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 30 min., mieszając od czasu do czasu. Dodać marchewkę, paprykę i kapustę i dusić pod przykryciem około 15 min., dodać tymianek, majeranek, mieloną paprykę i trochę soli i pieprzu. Pod koniec gotowania dodać koperek, koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy i doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Podawać z chlebem lub młodymi ziemniakami.

Karkówka w młodej kapuście

Ryba z zieloną fasolką i ryżem

Składniki:
– 2 długie czerwone papryczki chilli, bez pestek, drobno posiekane
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki drobno startego imbiru
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 1 limonka, skórka drobno starta, wyciśnięty sok
– 4 twarde filety z białej ryby
– 1 łyżka białego octu i cukru pudru
– 1 1/2 łyżeczki kminku mielonego
– 1 łyżeczka mielonej kurkumy
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżka oleju arachidowego
– 300 g zielonej fasoli, przyciętej
– 200 g groszku śnieżnego lub groszku cukrowego, pokrojonego
– 1/2 szklanki liści kolendry
– ryż jaśminowy ugotowany na parze, do podania

Przygotowanie:
Chili i sól włożyć do moździerza i ubić tłuczkiem. Dodać imbir, czosnek, skórkę limonki, sok z limonki, cukier i ocet i wymieszać. Połączyć kminek, kurkumę, kolendrę i połowę oleju w dużej misce. Rybę obtoczyć, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać dużą patelnię na dużym ogniu. Smażyć rybę przez 2-3 min. z każdej strony na złoty kolor. W międzyczasie podgrzać pozostały olej w woku na dużym ogniu, aż będzie bardzo gorący. Dodać fasolę, groszek i papryczkę chili i smażyć przez 3-4 min. Usunąć z ognia. Dodać liście kolendry i wymieszać, aby połączyć. Podzielić ryby i fasolkę na talerze. Podawać z ryżem.

 

Ryba z zieloną fasolką i ryżem

Szparagi z kurczakiem na ryżu

Składniki:
– 8 świeżych szparagów
– 2 połówki piersi kurczaka bez kości i skóry
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 4 świeże liście szałwii
– 2 plastry sera provolone
– 2 plasterki szynki delikatesowej
– 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 jajko, lekko ubite
– 1/2 szklanki suchej bułki tartej
– 1/4 szklanki startego parmezanu
– 1 i 1/2 łyżeczki masła
– 1 i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1/4 szklanki białego wina lub bulionu z kurczaka

Przygotowanie:
Na dużej patelni zagotować wodę. Dodać szparagi, przykryć i gotować przez 3 min. Odcedzić i natychmiast umieścić w zimnej wodzie. Odcedzić i osuszyć. Lekko ubić kurczaka, posmarować musztardą na jednej strony każdej piersi z kurczaka. Na środku każdej ułożyć dwa liście szałwii, plasterek sera, plaster szynki i cztery szparagi. Zawinąć kurczaka na szparagach i zabezpieczyć wykałaczkami. Umieść mąkę i jajko w osobnych płytkich miseczkach. W kolejnej płytkiej misce wymieszać bułkę tartą i parmezan. Zanurzać kurczaka w mące, jajku, a następnie bułce tartej. Na dużej patelni zrumienić kurczaka ze wszystkich stron na maśle i oleju. Przełożyć do naczynia do pieczenia pokrytego sprayem do pieczenia. Dodać wino na patelnię, mieszając, aby poluzować zrumienione kawałki z patelni. Zalać kurczaka. Piec w temperaturze 200 st. C przez 20-25 min. lub do momentu, gdy kurczak przestanie być różowy. Podawać z ryżem.

 

Szparagi z kurczakiem na ryżu

Makaron na zielono

Składniki:
– 1 paczka makaronu
– 3-4 szklanki świeżego groszku
– 5 szalotek, pokrojonych w cienkie plasterki
– 1 szalotka, bardzo drobno pokrojona
– 1 szklanka posiekanej świeżej mięty
– 1 szklanka posiekanej włoskiej pietruszki
– ½ szklanki oliwy z oliwek
– 2 cytryny – skórka i ¼ szklanki soku
– 2 szklanki świeżego groszku, młodego szpinaku lub rukoli
– 1 łyżeczka soli plus więcej do smaku
– ½ łyżeczki białego pieprzu (lub czarnego)
– 1 łyżka oliwy truflowej
– kozi ser

Przygotowanie:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją. W ostatniej minucie gotowania, , dodać groszek do makaronu i lekko zblanszować. Posiekać szalotki i zioła. Zetrzeć skórki z cytryn i odmierzyć ¼ szklanki soku z cytryny. Makaron odcedzić, włożyć makaron i groszek do dużej miski, skropić oliwą, sokiem z cytryny i doprawić 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Wrzucić pędy grochu i inne warzywa i dodać szalotkę, zioła i skórkę z cytryny. Zamieszać, doprawić. Skropić oliwą truflową i od razu podawać. Dodać kozi ser tuż przed podaniem.

Makaron na zielono

 

zobacz również:

Pomysł na szparagi czyli dania obiadowe ze szparagami

Dieta na upały. Czego nie jeść w gorące dni?

Co na obiad?

Szparagi na obiad – przepisy