Co jeść jesienią, czyli dieta zgodna z porą roku
Jesień to najpiękniejsza pora roku, jednak w tym okresie jesteśmy nieco bardziej narażeni na infekcje wirusowe i bakteryjne, dlatego też odpowiednia dieta może nas w skuteczny sposób ochronić przed przeziębieniem oraz grypą. Zdrowa dieta jesienna może nie tylko wzmocnić nasz układ odpornościowy, ale również wspomóc odchudzanie. Jakie zatem produkty warto spożywać w tym okresie i w jaki sposób można rozgrzać organizm w chłodniejsze dni?
Zdrowe tłuszcze
W jesiennej diecie nie może zabraknąć zdrowych tłuszczy takich jak oliwa z oliwek, która zawiera bardzo dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających poziom złego cholesterolu. Zdrowe kwasy tłuszczowe znajdują się nie tylko w oliwach, ale również w tłustych rybach: makrelach, łososiach, sardynkach czy śledziach.
Warzywa i owoce
Produkty te to prawdziwa skarbnica witamin oraz minerałów, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jesienią warto sięgać przede wszystkim po produkty sezonowe. Które sprawdzą się najlepiej? Żurawina to prawdziwa bomba witaminowa. Choć nie nadaje się do spożycia na surowo, to warto z niej przygotować domowe soki, dżemy i syropy. Dynia to produkt, który jednoznacznie kojarzy się z jesienią, dlatego też warto z niej przygotowywać zupy, placki, a nawet ciasta. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom wspomaga odchudzanie, a także walczy z wolnymi rodnikami. Jesienią warto także sięgać po owoce cytrusowe, które zawierają w sobie spore ilości witaminy C wpływającej bardzo korzystnie na układ odpornościowy.
Produkty wzmacniające odporność
Jesienią jesteśmy dużo bardziej narażeni na choroby, dlatego też powinniśmy zadbać w odpowiedni sposób o układ odpornościowy. Aby zatem ustrzec się przed grypą oraz przeziębieniem warto zdecydować się na przyjmowanie produktów spożywczych, które ochronią organizm przed niebezpiecznymi bakteriami oraz wirusami. Czosnek, imbir, miód oraz cytryny to produkty, które w okresie jesiennym powinny być spożywane w jak największej ilości.
Solidne śniadanie
Każdy dzień należy rozpoczynać od zjedzenia porządnego śniadania, które daje energię na cały dzień, ochraniając tym samym organizm przed różnego rodzaju drobnoustrojami. Świetnym pomysłem na ten pierwszy posiłek mogą być płatki owsiane lub kasza jaglana z owocami, a także kanapki z plasterkiem chudej szynki oraz warzywami.
Rozgrzewające posiłki
Opady deszczu oraz niska temperatura wychładzają organizm, prowadząc tym samym do pojawienia się kataru, a także złego samopoczucia. Z tego właśnie względu w okresie jesiennym warto zadbać o odpowiednie rozgrzanie organizmu, aby ustrzec się przed chorobami. W jaki sposób? Przede wszystkim spożywając każdego dnia zupy warzywne, dodając do potraw rozgrzewające przyprawy (chili, cynamon, imbir, curry) oraz przyjmując ciepłe napoje.
zobacz również:
-
Ziemniaki inaczej – różne przepisy na smaczne i pomysłowe dania z kartofli
-
Różne dania z dyni: zupa, makaron z dynią i ciasto
-
Dynia na słodko – różne przepisy
-
Rozgrzewające dania – pomysłowe przepisy