Ciepła ciabatta w wersji green
Artykuł zewnętrzny
Doskonałe na lunch czy szybką kolację:
składniki (na 4 bułki)
4 bułki ciabatty
sałata rukola ok. 2 garści
zielone pesto (alla genovese)
mozarella 1 kulka
pomidorki koktajlowe ok. 100 g.
8 plastrów szynki parmeńskiej
Przekrawamy ciabattę wzdłuż na pół. Mozarellę kroimy w plastry, pomidorki na połówki albo na 3 części. Na jednej połówce ciabatty kładziemy 2 plastry szynki parmeńskiej, drugą połówkę bułkę smarujemy pesto, kładziemy plastry mozarelli. Tak rozłożoną podpiekam na elektrycznym grillu (z grillem także od góry), ale w piekarniku też pewnie można. Jak ser się zacznie roztapiać, wyjmuję, wkładam kilka pomidorków, sypię do środka rukolę, składam ciabattę i jeszcze dosłownie przez pół minuty podgrzewam. Pycha!