Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim
Składniki:
- 450 g ciasta francuskiego 180 g mąki
- 100 g masła
- 130 g cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 350 g soku pomarańczowego
- 750 g rabarbaru
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 400 g śmietany kremówki
- 2 opakowania zagęstnika do śmietany
Ciasto francuskie dzielimy na dwie takie same porcje.
Jedną połowę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i pieczemy 12-15 minut w 200’C.
Mąkę mieszamy z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem, szczyptą soli. Zagniatamy kruszonkę.
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki. Proszek budyniowy mieszamy z 50 ml soku.
Resztę soku i cukru gotujemy z rabarbarem przez około 7 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z budyniem. Mieszamy chwilę aż się nam masa zagotuje a następnie studzimy.
Masę rabarbarową rozsmarowujemy na upieczonym blacie. Schładzamy w lodówce.
Drugą surową część ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w 200’C. Studzimy i kroimy na 12 porcji – ja radziłabym pokroić ciasto przed pieczeniem.
Kremówkę ubijamy z śmietan fixem – możecie dodać 2 łyżki cukru pudru. Wykładamy na rabarbar i przykrywamy blatem z kruszonką. Całość posypujemy cukrem pudrem.