Ciasto z porzeczkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
CIASTO:
2 czubate szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki śmietany
czerwone porzeczki
KRUSZONKA:
1/3 szklanki mąki
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Przepis na ciasto: Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka. Później dodać mąkę, proszek do pieczenia i gdy trzeba dodać śmietanę. Utrzeć.
Przepis na kruszonkę: Wszystkie składniki wymieszać.
Przekładanie ciasta: Ciasto wyłożyć na blachę, położyć na nim porzeczki i posypać kruszonką. Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.