Ciasto z masą budyniową 3 Bit – krok po kroku

3 lipca 2017,
dodał: dragonik7
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 

file1499074480

8 paczek herbatników
1 puszka masy kajmakowej
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
2 szklanki mleka
4 łyzki cukru
3/4 kostki masła
1/2 litra śmietanki 30%
2 śmietan fixy
2 łyżki sypkiej kawy cappucino
1 czekolada mleczna

1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej ilości mleka rozrobić proszek budyniowy. Powoli wlać do gotującego mleka. Chwilę gotować do powstania gęstego budyniu. Na gorący rozłożyć folię spożywczą (tak by dotykała do warstwy budyniu – w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha). Wystudzić.
Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać stopniowo zimny budyń aż do powstania gładkiej masy.

Blaszkę 25×36 cm wyłożyć folią aluminiową. Spód wyłożyć herbatnikami. Rozsmarować masę kajmakową, wyłożyć kolejną warstwę herbatników a na nią masę budyniową i kolejną warstwę herbatników. Śmietankę 30% ubić na sztywno ze śmietan fixem, pod koniec ubijania dodać kawę cappucino. Masę wyłożyć na herbatniki. Na wierch zetrzeć czekoladę mleczną.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....