Ciasto z masą budyniową 3 Bit – krok po kroku

3 lipca 2017, dodał: dragonik7
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 

file1499074480

8 paczek herbatników
1 puszka masy kajmakowej
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
2 szklanki mleka
4 łyzki cukru
3/4 kostki masła
1/2 litra śmietanki 30%
2 śmietan fixy
2 łyżki sypkiej kawy cappucino
1 czekolada mleczna

1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej ilości mleka rozrobić proszek budyniowy. Powoli wlać do gotującego mleka. Chwilę gotować do powstania gęstego budyniu. Na gorący rozłożyć folię spożywczą (tak by dotykała do warstwy budyniu – w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha). Wystudzić.
Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać stopniowo zimny budyń aż do powstania gładkiej masy.

Blaszkę 25×36 cm wyłożyć folią aluminiową. Spód wyłożyć herbatnikami. Rozsmarować masę kajmakową, wyłożyć kolejną warstwę herbatników a na nią masę budyniową i kolejną warstwę herbatników. Śmietankę 30% ubić na sztywno ze śmietan fixem, pod koniec ubijania dodać kawę cappucino. Masę wyłożyć na herbatniki. Na wierch zetrzeć czekoladę mleczną.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wczesne truskawki niezdrowe?
Wiadomo, że aby szybko urosły w tunelu foliowym czy szklarni, są faszerowane chemią...
Podwyżki opłat sanatoryjnych
Co to za opłaty, 200-300 zł za kilkanaście dni wczasów? Często nie jeżdżą...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Już widzę, jak dziadkowie w kurnych chatkach na wsi inwestują w panele... Zostawią...
W jakiej pozycji spać?
Ja śpię na plecach na wznak, bo mi tak wygodnie;)