Ciasto z jabłkami i suszonymi śliwkami i orzechami
Rewelacyjne ciasto na zimę, gdy na ryneczku brakuje świeżych rodzimych owoców sezonowych. Na szczęście o każdej porze roku kupimy świeże jabłka, suszone śliwki i orzechy, z których można wyczarować pyszne ciasta i pierniki. Tym razem dość znane ciasto pod nazwą salcecon lub wiewiórka wzbogacone o suszone śliwki, ale zamiast nich można z powodzeniem dodać suszoną żurawinę czy rodzynki, posypać ja na końcu skórką z pomarańczy kandyzowaną czy płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
składniki:
5 jajek
cukier wanilinowy
1,5 szkl cukru
1,5 szkl oleju np: rzepakowy, słonecznikowy
3,5 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
5 średniej wielkości jabłek obranych ze skóry
12 suszonych śliwek
garść orzechów włoskich
Kandyzowana skórka pomarańczowa
W misce zmiksować całe jaj z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę z sodą, resztę składników sypkich wymieszać, dodać olej, całość zmiksować. Na koniec dodać pokrojone w kostkę dość dużą jabłka, namoczone wcześniej w gorącej wodzie suszone śliwki i posiekane orzechy. Całość wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (około 25 x 40 cm), piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut do suchego patyczka. Na koniec można polać czekoladą lub lukrem i posypać wiórkami, skórką kandyzowaną itp.
Uwaga nie zdziw się, gdy ciasto będzie bardzo gęste i trudno je będzie wymieszać, tak ma być! Wychodzi zawsze i zachwyca różnorodnością smaków, doskonale pasuje do filiżanki gorącej herbaty i kawy! Smacznego!