Ciasto z jabłkami i suszonymi śliwkami i orzechami

30 stycznia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Rewelacyjne ciasto na zimę, gdy na ryneczku brakuje świeżych rodzimych owoców sezonowych. Na szczęście o każdej porze roku kupimy świeże jabłka, suszone śliwki i orzechy, z których  można wyczarować pyszne ciasta i pierniki. Tym razem dość znane ciasto pod nazwą salcecon lub wiewiórka wzbogacone o suszone śliwki, ale zamiast nich można z powodzeniem dodać suszoną żurawinę czy rodzynki, posypać ja na końcu skórką z pomarańczy kandyzowaną czy płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

składniki:

 

5 jajek

cukier wanilinowy

1,5 szkl cukru

1,5 szkl oleju np: rzepakowy, słonecznikowy

3,5 szkl mąki pszennej

2 łyżeczki cynamonu

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

5 średniej wielkości jabłek obranych ze skóry

12 suszonych  śliwek

garść orzechów włoskich

Kandyzowana skórka pomarańczowa

W misce zmiksować całe jaj z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę z sodą, resztę składników sypkich wymieszać, dodać olej, całość zmiksować. Na koniec dodać pokrojone w kostkę dość dużą jabłka, namoczone wcześniej w gorącej wodzie suszone śliwki i posiekane orzechy. Całość wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (około 25 x 40 cm), piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut do suchego patyczka. Na koniec można polać czekoladą lub lukrem i posypać wiórkami, skórką kandyzowaną itp.

Uwaga nie zdziw się, gdy ciasto będzie bardzo gęste i trudno je będzie wymieszać, tak ma być! Wychodzi zawsze i zachwyca różnorodnością smaków, doskonale pasuje do filiżanki gorącej herbaty i kawy! Smacznego!