Ciasto marchewkowe z orzechami – smakuje jak piernik!

7 lutego 2023, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Ten prawie piernik upiekliśmy w tym tygodniu i wszystkim smakował, choć wygląda niepozornie. Można ciasto przełożyć kremem zrobionym z mascarpone lub serka wiejskiego i masła.

ciasto marchewkowe z orzechami

Składniki

  • 4 jajka,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • starta marchew na drobnych oczkach -4 szklanki,
  • 1 i 1/4 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 10 dag. łuskanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki cynamonu.

Ten prawie piernik upiekliśmy na tegoroczne święta i wszystkim smakował, choć wygląda niepozornie.

Etapy przygotowania

Orzechy obtaczamy w niewielkiej ilości mąki.
4 jajka ubijamy z cukrem i z czasem dodajemy do nich mąkę i olej.
Na koniec dodajemy pozostałe składniki, tj. : marchew, orzechy, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.
Do wcześniej wysmarowanej margaryną dużej, podłużnej formy wlewamy ciasto.
Pieczemy je 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Na końcu piernik marchewkowy posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier albo polewę.