Ciasto marchewkowe z orzechami – smakuje jak piernik!
Artykuł zewnętrzny
Ten prawie piernik upiekliśmy w tym tygodniu i wszystkim smakował, choć wygląda niepozornie. Można ciasto przełożyć kremem zrobionym z mascarpone lub serka wiejskiego i masła.
Składniki
- 4 jajka,
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- starta marchew na drobnych oczkach -4 szklanki,
- 1 i 1/4 szklanki oleju słonecznikowego,
- 10 dag. łuskanych orzechów włoskich,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżeczki cynamonu.
Ten prawie piernik upiekliśmy na tegoroczne święta i wszystkim smakował, choć wygląda niepozornie.
Etapy przygotowania
Orzechy obtaczamy w niewielkiej ilości mąki.
4 jajka ubijamy z cukrem i z czasem dodajemy do nich mąkę i olej.
Na koniec dodajemy pozostałe składniki, tj. : marchew, orzechy, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.
Do wcześniej wysmarowanej margaryną dużej, podłużnej formy wlewamy ciasto.
Pieczemy je 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Na końcu piernik marchewkowy posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier albo polewę.