Ciasto kokosowe przekładane kremem
Jeśli chcesz uzyskać świetny efekt przy małych nakładach pracy i pieniędzy polecam ciasto kokosowe a la Rafaello.
Zrobicie go tak:
Biszkopt: 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl. oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą pianę dodać wszystko pozostałe, zmiksować i do piekarnika na ok. 30 minut – 180 stopni. Duża blacha. Po upieczeniu przeciąć na pół wzdłuż ciasta. Najlepiej tnie się wystygnięto ciasto.
Masa kokosowa: 4 szkl mleka, 1,1/2 szkl. cukru, 300 g masła lub dobrej margaryny, 100g wiórek kokosowych, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej. Robimy budyń czyli zagotowujemy 3 szkl. mleka z cukrem dodajemy do tego pozostałą szklankę mleka, w której wymieszano obie mąki (tak żeby nie było grudek), mieszamy na średnim ogniu aż budyń zgęstnieje. Jest pyyyyszny. Czekamy aż ostygnie. Miksujemy masło i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy wiórki. Mnie zostało też trochę wiórek nasączonych w spirytusie po domowym wyrobie mlecznego malibu. I gotowe. Dekoracja zależy od was. Ciasto jest tak pyszne, że w poniedziałek już będzie pusto w lodóweczce. Nie postoi długo – zostanie pochłonięte przez waszą rodzinę.