Ciasto kokosowe przekładane kremem

2 listopada 2012, dodał: futurenature
Artykuł zewnętrzny

Jeśli chcesz uzyskać świetny efekt przy małych nakładach pracy i pieniędzy polecam ciasto kokosowe a la Rafaello.

Zrobicie go tak:

Biszkopt: 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2  szkl. oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą pianę dodać wszystko pozostałe, zmiksować i do piekarnika na ok. 30 minut – 180 stopni. Duża blacha. Po upieczeniu przeciąć na pół wzdłuż ciasta. Najlepiej tnie się wystygnięto ciasto.
Masa kokosowa: 4 szkl mleka, 1,1/2 szkl. cukru, 300 g masła lub dobrej margaryny, 100g wiórek kokosowych, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej. Robimy budyń czyli zagotowujemy 3 szkl. mleka z cukrem dodajemy do tego pozostałą szklankę mleka, w której wymieszano obie mąki  (tak żeby nie było grudek), mieszamy na średnim ogniu aż budyń zgęstnieje. Jest pyyyyszny. Czekamy aż ostygnie. Miksujemy masło i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy wiórki. Mnie zostało też trochę wiórek nasączonych w spirytusie po domowym wyrobie mlecznego malibu. I gotowe. Dekoracja zależy od was. Ciasto jest tak pyszne, że w poniedziałek już będzie pusto w lodóweczce. Nie postoi długo – zostanie pochłonięte przez waszą rodzinę.

file1351889201



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...