Ciasto jaglane z masą kokosową

6 kwietnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

 

 

Dzisiaj polecam Wam świetne i lekkie ciasto z mąki jaglanej, które robi się bardzo szybko, sam proces pieczenia ciasta to góra 20 minut. Na cieście jest budyniowa masa z mleczka kokosowego i wiórek. Moje ukochane ciasta typu serniki i szarlotki poszły w odstawkę, postawiłam na niezwykle kruche i delikatne w smaków to jaglane ciasto, które skradło moje  kubki smakowe. Nawet jesli nie przepadacie za kaszą jaglaną, to gwarantuję Wam, że jej nie wyczujecie w tym wypieku. Na wierzch możemy poukładać ulubione owoce: pestki granatu, maliny, borówki, kiwi, orzechy, owoce goji czy suszoną żurawinę.

ciasto jaglane

składniki:

ciasto: 200 gram mąki jaglanej (dostępna w wielu sklepach z żywnością ekologiczną lub przez internet), 100 gram masła, 2 łyżki cukru pudru lub ksylitolu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki jogurtu śmietankowego

Ugniatamy wszystkie składniki na gładką masę w malakserze lub dłonią, zawijamy w kulę i folię i do lodówki na godzinkę.

Masa budyniowa: mleko kokosowe 400 gram, 1,5 opakowania budyniu waniliowego z cukrem, 2 łyżki cukru lub ksylitolu. Do kubka z wodą (około 100 ml) wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy, zagotowujemy mleko kokosowe, wlewamy budyń, gotujemy, aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto należy rozwałkować i wyłożyć tortownicę. Ciasto pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni, Dobrze jest je wcześniej nakłuć widelcem. Po tym jak ostygnie wyłożyć na wierzch masę budyniową, na sam wierzch  posypać wiórkami kokosowymi. Udekorować ulubionymi owocami.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz