Ciasto czekoladowe z masą serową

Avatar photo
21 listopada 2019,
dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Cisto czekoladowe z masą serową

Składniki:
– 1 i ½ szklanki mąki pszennej
– 4 jajka
– ¾ szklanki cukru
– ¾ kostki masła
– 10 dag gorzkiej czekolady
– 2 łyżki rumu
– szczypta soli
Masa:
– 25 dag mielonego białego sera
– 1 jajko
– 4 łyżki cukru pudru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa:
– 15 dag gorzkiej czekolady
– 125 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:
Czekoladę z masłem roztopić na minimalnym ogniu. Dodać ubite z cukrem jajka, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rum, mieszać łyżką, aż składniki się połączą. Przygotować masę. Ser zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko, miksować jeszcze chwilę. Przełożyć ½ ciasta do wyścielonej papierem do pieczenia formy, przykryć je masą serową, następnie rozsmarować pozostałe ciasto. Delikatnie przemieszać obie masy, robiąc wzorki patyczkiem lub widelcem. Piec 35-40 min. w temp. 180oC. Wystudzić.
Przygotować polewę. Czekoladę roztopić ze śmietanką na małym ogniu, mieszając, aż powstanie gładka masa. Jeszcze ciepłą udekorować ciasto.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz. (bez studzenia).

Przepis pochodzi z polecanej przez Redakcję książki Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Czekolada.



FORUM - bieżące dyskusje

Konferencje w Hotelu
Chyba coraz mniej takich wydarzeń, firmy już nie inwestują w eventy tak jak kiedyś...
Prezent dla rodziców
Teraz nie ma już tego zwyczaju, mlodzi chcą tylko dla siebie wszystko...
Meningokoki
Jednak szczepienia zmniejszyły śmiertelność wśród dzieci....
Ptak Outlet
Bo każdy ma już tyle ciuchów w domu, że bez sensu kupować kolejne....